Wat zijn de kosten van het bouwen van een website in 2024?

Het bouwen van een nieuwe website kan tussen de €100 en enkele duizenden euro’s per jaar kosten.

De exacte kosten voor het maken van een website hangen af van veel factoren, zoals het platform dat je gebruikt, hosting, het aantal pagina’s en de complexiteit van de website.

In dit artikel onderzoeken we alle factoren die bijdragen aan de kosten voor het bouwen van een WordPress website, een website bouwer en werken met een websiteontwikkelaar. We geven ook praktische tips over hoe je de kosten voor webontwikkeling kunt beperken als je een klein budget hebt.

Kostenoverzicht website bouwen

De kosten voor het bouwen van een website hangen af van de methode die je kiest.

In onderstaande tabel vind je een kort overzicht van de kosten voor webontwikkeling op basis van drie verschillende benaderingen: WordPress, een website bouwer en een webontwikkelaar.

Website benodigdhedenWordPressHostinger Website BouwerService ontwikkeling website
Webhosting€2-80/maandGratis€2-80/maand of inclusief de ontwikkelkosten
Domeinnaam€0-20/jaarGratis€0-20/jaar
SSL-certificaat€0-1.000/jaarGratis€0-100/licentie of inbegrepen
AbonnementsgeldVanaf €2,99/maand
Kosten voor webontwikkeling€61-80/uur
Thema’s€0-100/licentieGratis€0-100/licentie of inbegrepen
Webontwerp service€30/uur€30/uur of inbegrepen
e-commerce-functionaliteit€0-100/maand of meerInbegrepen in sommige plannen€500-3.000 of meer, afhankelijk van de omvang en complexiteit
Plug-ins en uitbreidingen€0-200/plug-in€0-200/plug-in€0-200/plug-in of inbegrepen
Digitale marketingservice€50-500/uur€50-500/uur€50-500/uur
SEO€0-120/maandInbegrepen in sommige plannen€0-120/maand
E-mail marketing€0-100/maand€0-100/maand€0-100/maand
Marketing via sociale media€0-100/maand€0-100/maand€0-100/maand
Affiliate marketing netwerk€0-2.000 setup-kosten + €0-250 maandelijkse kosten€0-2.000 setup-kosten + €0-250 maandelijkse kosten€0-2.000 setup-kosten + €0-250 maandelijkse kosten
PPC-advertenties~€2,69/klik (Google) of ~€3,77/klik (Facebook)~€2,69/klik (Google) of ~€3,77/klik (Facebook)~€2,69/klik (Google) of ~€3,77/klik (Facebook)
Landingspagina€0-100/jaarGratis€0-100/jaar of inbegrepen
Doe-het-zelf onderhoud€0-70/jaarGratis€0-70/jaar, of inbegrepen
Website onderhoud€50-300/maand of meer, afhankelijk van de omvang en complexiteit€50-300/maand of meer, afhankelijk van de omvang en complexiteit

Deze prijsklassen gelden over het algemeen voor websites van kleine tot middelgrote bedrijven. Als je van plan bent om een grote en complexe website te bouwen, dan zul je rekening moeten houden met hogere kosten.

In de volgende paragrafen gaan we dieper in op de kosten van het bouwen van een website.

Welke factoren zijn van invloed op de kosten van een website?

Ieder website project heeft andere vereisten. Sommige websites hebben misschien alleen de basisfuncties nodig, terwijl andere juist meer specifieke en soms dure functies nodig hebben. Dat gezegd hebbende, het exacte bedrag dat in rekening wordt gebracht voor een website, varieert.

Hoeveel kost het bouwen van een website? Allereerst moet je je vereisten voor je website bepalen, deze hebben we onderverdeeld in zes categorieën:

  • Essentiële website onderdelen. De basisvereisten voor de lancering van een website zijn een webadres, een webhostingplan en een SSL-certificaat. Een webadres wordt ook wel een domeinnaam genoemd – bijvoorbeeld jouwwebsite.nl. Tegelijkertijd is een websitehostingplan een serverruimte die je kunt huurt voor de opslag van je websitebestanden. Een SSL-certificaat beveiligt de gegevens op je site door versleuteling.
  • Website ontwerp. Het uiterlijk van een site heeft een grote invloed op de gebruikerservaring. Voor het berekenen van de prijzen van webdesign kun je denken aan de kosten van een thema, een template of een professionele websiteontwerper. Een complex en uniek webontwerp is meestal duurder.
  • E-commerce-functionaliteit. Om een bedrijf online te lanceren, heb je e-commerce functies als voorraadbeheer, betalingsgateways, verzendopties en productpagina’s nodig. Een webshop is vaak duurder door deze extra functionaliteiten.
  • Plug-ins of add-ons. Sommige websites hebben plug-ins of add-ons nodig voor meer functionaliteit. Premium plug-ins of add-ons bieden geavanceerde functies en kosten meer. Hoe meer functies je nodig hebt, hoe hoger de kosten.
  • Marketing en SEO. Voor meer verkeer naar je website zul je tijd, energie en geld moeten investeren in goede digitale marketing en zoekmachine optimalisatie (SEO). Je kunt ook professionele marketeers en SEO-experts inhuren. Als je kiest voor complexe strategieën met meerdere kanalen, zullen de kosten voor je website hoger zijn.
  • Onderhoud. Een website is geen eenmalig project. Het is belangrijk dat je een onderhoudsplan voor je website opstelt zodat deze altijd probleemloos blijft functioneren. Gebruik gratis of betaalde tools voor het automatiseren van het onderhoud van de site, of huur hier een expert voor in. Hoe uitgebreider je onderhoudsroutine, hoe meer je kwijt bent.

Als de kosten van je website te hoog zijn, kan dat twee belangrijke redenen hebben. Of je site heeft meer middelen en functies nodig dan gemiddeld. Of je geeft meer uit dan nodig is.

In de onderstaande paragrafen bespreken we de drie belangrijkste opties voor het bouwen van een website en de geschatte kosten. Hiermee kun je de beste methode uitkiezen die aansluit bij jouw behoeften en budget.

Kosten van een WordPress website

Wordpress startpagina

WordPress is een populair en gratis content management systeem (CMS) voor het bouwen van websites. Volgens W3Techs wordt meer dan 43% van alle websites met WordPress gebouwd.

De belangrijkste reden van de populariteit van WordPress is de buitengewone flexibiliteit. Je kunt bijna elk aspect van een WordPress site aanpassen, van de functies tot hoeveel geld je wilt uitgeven voor de bouw van een site.

De totale kosten van WordPress sites zijn afhankelijk van het type, de schaal en de functies die je nodig hebt.

Als je een beginner bent zonder enige ervaring met het bouwen van websites, zal het werken met WordPress enige tijd vergen om het te begrijpen. Maar als volledige vrijheid bij het maken van een website een topprioriteit is, is het de moeite waard tijd en energie te steken in het aanleren van WordPress.

Hier zijn de voor- en nadelen van het bouwen van een website op WordPress:

Voordelen

  • Buitengewone flexibiliteit. WordPress biedt volledige vrijheid bij het bouwen van een professionele website die aan jouw wensen en budget voldoet. De website kan altijd worden aangepast ook wanneer de factoren na verloop van tijd veranderen.
  • Voordeliger. Vergeleken met andere opties kunnen de kosten van WordPress websites op de lange termijn lager zijn.

Nadelen

Laten we eens kijken naar de belangrijkste factoren om erachter te komen hoeveel het bouwen van een website op WordPress kost.

1. Essentiële website onderdelen

Hoewel WordPress gratis is, zul je een domeinnaam en een webhostingplan moeten kopen voordat je een website kunt gaan bouwen.

Een nieuwe domeinnaam kost ongeveer €10-20/jaar. Populaire extensies zoals .com zijn meestal duurder vanwege de perceptie van hun waarde. Als je weinig budget hebt, kun je altijd kiezen voor een goedkoop domein, zoals .site of .online.

Check de domeinen die op dit moment beschikbaar zijn met onze domeinchecker.

Ga naar domein registrars zoals Google Domains of Namecheap en koop een domeinnaam. Veel hostingbedrijven, waaronder Hostinger, zijn ook domein registrars. Wij leveren bij veel van onze hostingpakketten een gratis domeinnaam.

Je webhostingkosten zijn afhankelijk van de gekozen provider en het gekozen plan. Doe goed onderzoek naar een betaalbaar en betrouwbaar webhostingpakket. Hierdoor is er meer geld beschikbaar voor andere WordPress onderdelen zoals bijvoorbeeld thema’s en plug-ins.

Gebruikers op instapniveau kiezen voor shared hosting, omdat dit de goedkoopste hostingoptie is. De gemiddelde prijs van shared hostingplannen ligt rond de €2-15/maand.

Bij Hostinger kost het Premium hostingpakket slechts €2,99/maand. We bieden ook extra kortingen via coupons of seizoensuitverkopen zoals Black Friday en Cyber Monday hostingdeals.

Een krachtigere webhostingservice op een cloud server of VPS (virtual private server)-infrastructuur kost daarentegen ongeveer €10-80/maand.

Bij Hostinger koop je VPS hosting voor slechts €4,99/maand. Cloud hosting plannen starten al vanaf €7,99/maand.

Sommige hostingbedrijven bieden plannen aan die speciaal voor WordPress websites zijn ontworpen. Hostinger biedt verschillende managed WordPress hostingpakketten die voorzien in verschillende behoeften, verkrijgbaar vanaf €2,99/maand.

Als je over budget beschikt, is dedicated hosting een optie. Hoewel de hostingkosten hiervoor het hoogst zijn, biedt een dedicated server de meeste bronnen en eindeloze aanpassingsmogelijkheden.

Naast een domeinnaam en hosting heb je voor je WordPress site ook SSL nodig . SSL-certificaten zorgen voor HTTPS op je website, dat is een veiligere versie van HTTP.

HTTPS versleutelt de gegevens die worden uitgewisseld tussen een browser en een webserver en zorgt zo voor private communicatie tussen websites en bezoekers. Websites zonder SSL schrikken bezoekers vaak af omdat ze minder betrouwbaar en/of zoekmachinevriendelijk zijn.

Veel hostingbedrijven, waaronder Hostinger, leveren een gratis SSL-certificaat bij al hun hostingpakketten. Deze plannen verlagen de totale kosten van het bouwen van een website voor kleine bedrijven met een klein budget.

Leestip

Leer hoe je een SSL-certificaat met Hostinger hPanel installeert.

Grote bedrijven zullen wellicht toch een SSL moeten kopen, met een hoger beschermingsniveau en een betere aansprakelijkheidsbescherming. Deze betaalde SSL’s kunnen ongeveer €8-1.000/jaar kosten.

2. Website ontwerp

WordPress biedt volledige vrijheid bij het personaliseren van de ontwerpelementen van een website, waardoor je ook meer controle hebt over de kosten.

Als je ervaring hebt met webontwerp en programmeertalen zoals HTML, CSS en JavaScript, kun je aangepaste code toevoegen en de site naar wens aanpassen.

Als je geen expert bent op het gebied van webontwerp, dan biedt WordPress duizenden gratis en premium thema’s. Hiermee kun je het uiterlijk en het effect van je site snel en eenvoudig veranderen.

Gratis thema’s werken prima voor eenvoudige websites. Deze beschikken echter over minder functies dan premium WordPress-thema’s.

Premium thema’s bevatten meestal uitgebreide aanpassingsmogelijkheden, zoals drag-and-drop editor ondersteuning, gratis plug-ins, demo-templates en gespecialiseerde ondersteuning. Ze zien er ook professioneler uit, wat je bedrijfsimago kan versterken.

Je kunt een WordPress-thema installeren vanuit de officiële themamap of via marktplaatsen van derde partijen zoals Envato Elements, ThemeForest en MOJO Marketplace. Premium WordPress thema’s kosten gemiddeld €57,54.

WordPress Thema's

Je kunt het ontwerp van je website verder aanpassen door extra elementen zoals lettertypen, pictogrammensets en logo templates te kopen op marktplaatsen zoals TemplateMonster. Deze ontwerpelementen verschillen in prijs, maar je kunt uitgaan van een prijs van ongeveer €3-50/licentie.

Als je een aangepast WordPress-thema voor je website wilt maken, huur dan een freelance webdesigner of -ontwikkelaar in. De tarieven kunnen variëren, afhankelijk van de vaardigheden waarover deze mensen beschikken en de omvang en complexiteit van het project.

De gemiddelde kosten van webdesigners liggen rond de €30 per uur. Een complexe WordPress site met aangepaste functionaliteit zal al snel tussen de €5.000 en €15.000 kosten.

Leestip

Hier zijn onze aanbevelingen voor de beste WordPress website ontwerpbedrijven als je van plan bent om er eentje in te huren.

Vergeleken met freelance website ontwerpers hanteren webdesignbureaus hogere kosten. Het inhuren van een freelancer is dus een geweldige manier om de kosten voor webdesign tot een minimum te beperken.

Freelance marktplaatsen zoals Upwork zijn ideaal voor het vinden van kandidaat webdesigners. Bekijk grondig de portfolio’s, kwalificaties en klantbeoordelingen als je de beste webdesigner voor jouw site wilt vinden. Je kunt de kandidaten ook uitnodigen voor een gesprek of video-interview voordat je met iemand in zee gaat.

3. E-commerce functionaliteit

WordPress is een krachtig platform voor e-commerce activiteiten op welke schaal dan ook. Je kunt e-commerce functionaliteiten aan je zakelijke website toevoegen met behulp van verschillende WordPress plug-ins.

Een goede e-commerce plug-in voegt functies aan je site toe waardoor het een volledig functionele webshop wordt. Het assisteert je bij het afhandelen van zakelijke activiteiten zoals betalingen, belastingen, het volgen van zendingen en voorraadbeheer.

Als je wilt weten hoeveel een e-commerce website bouwen op WordPress kost, zul je eerst moeten weten welke e-commerce plug-ins je nodig hebt. Houd rekening met je budget, zakelijke behoeften en het type webshop bij het kiezen van de juiste.

Een website voor kleine bedrijven is goedkoper aangezien er minder middelen voor nodig zijn. Aan de andere kant zal een geavanceerde website voor een groot bedrijf meer kosten.

Laten we eens kijken naar een aantal e-commerce plug-in oplossingen:

  • WooCommerce. Dit is de populairste e-commerce plug-in voor WordPress met meer dan 5 miljoen actieve installaties. Er zijn honderden extensies beschikbaar, waardoor je eenvoudig meerdere functies aan je webshop kunt toevoegen. Reken op €29-299/jaar voor een betaalde WooCommerce extensie. Bovendien heb je mogelijk hosting nodig. Hostinger WooCommerce hosting is verkrijgbaar vanaf €3,99/maand.
  • Ecwid. Een gebruiksvriendelijke e-commerceoplossing die kan worden geïntegreerd met verschillende platforms, waaronder WordPress. Het gratis plan heeft basis website functies voor kleine bedrijven en webshops. De betaalde plannen zijn verkrijgbaar vanaf €14,08/maand en bieden gespecialiseerde ondersteuning en verkoop via meerdere kanalen zoals Instagram, Facebook, Amazon en eBay.
  • Eenvoudige digitale downloads. Een e-commerce plug-in met veel functies, ontworpen voor de verkoop van digitale producten zoals software, muziek en e-books. Pas je digitale webshop aan met extensies van de Easy Digital Downloads marktplaats of bronnen van derden. De basis plug-in is gratis, maar je kunt ook upgraden naar premium abonnementen vanaf €99,50 per jaar, waarmee je de beschikking krijgt over geavanceerde marketingfuncties.

4. Plug-ins en add-ons

Met WordPress plug-ins kun je meer functies aan je site toevoegen zónder te hoeven coderen. Het enige wat je hoeft te doen is een geschikte plug-in vinden en deze op je website installeren en activeren.

Wordpress plug-ins

Er staan meer dan 60.000 plug-ins in de officiële WordPress plug-ins directory. Er zijn gratis, freemium en premium plug-ins. Gratis plug-ins bieden basisfunctionaliteit, terwijl premium plug-ins uitgebreidere functies bieden.

Als je voor premium gaat, moet je rekenen op een prijs van €15-200 of meer. De prijsstructuur is ook afhankelijk van de plug-ins. Bij sommige wordt een eenmalig bedrag in rekening gebracht, terwijl je bij andere een jaarabonnement afsluit.

Hier zijn enkele van de populairste plug-in categorieën:

  • Reacties. Beheer het onderdeel reacties, bescherm de site tegen spam en automatiseer antwoorden.
  • PDF viewers. Voor het insluiten van PDF-documenten in de site.
  • Boekingen. Help websitebezoekers bij het boeken van reserveringen en afspraken.
  • Onroerend goed. Hiermee kun je essentiële functies zoals onroerendgoedlijsten, hypotheekcalculators, automatische kaarten en andere functies voor een zakelijke vastgoedsite toevoegen.
  • Menu’s. Voeg extra functionaliteit en esthetische elementen aan de standaard menubalk van je site toe.
  • Instagram integratie. Toon Instagram-feeds op een website.
  • Google Analytics. Je kunt Google Analytics integreren voor het monitoren van de websiteprestaties.
  • Beoordelingen. Hiermee kun je product- en bedrijfsbeoordelingen aan je website toevoegen.
  • Website migratie. Migreer gegevens van een oude website naar een nieuwe.
  • Projectmanagement. Voor het plannen, organiseren en bewaken van projecten op jouw site.
  • Donaties. Voeg een donatieknop aan je website toe, zodat bezoekers de site rechtstreeks kunnen steunen.
  • Pop-ups. Plaats pop-ups op pagina’s en trek zo de aandacht van bezoekers naar specifieke website-inhoud, zoals bijvoorbeeld de nieuwsbrief of aanbiedingen van je bedrijf.

Met WordPress kun je ook plug-ins van derden downloaden en installeren. Let erop dat je deze downloadt van betrouwbare platforms ter voorkoming van websitefouten en beveiligingsproblemen.

5. Marketing en SEO

Hoewel de basis van WordPress al SEO-vriendelijk is, hebben de meeste sites extra hulp nodig voor verkeer en verkoop. Gelukkig zijn er veel tools die je kunnen helpen bij de toepassing van de beste marketing- en SEO-technieken op je WordPress website.

De kosten voor marketing en SEO lopen uiteen, afhankelijk van de behoeften en strategieën van jouw bedrijf. Om te bepalen wat de kosten van de marketing- en SEO-inspanningen voor je website zijn, zul je eerst moeten bepalen of je dit zelf gaat doen of dat je een professional inhuurt.

Het inhuren van een digitale marketeer en SEO-expert is vaak duurder. Freelance digitale marketeers rekenen ongeveer €50-200/uur, terwijl bureaus tot wel €500/uur in rekening brengen.

De doe-het-zelf-aanpak bestaat uit het gebruik van WordPress SEO-plug-ins, digitale tools en advertenties. Deze methode vereist extra werk, maar is budgettair gezien wel flexibeler. Hier zijn enkele doe-het-zelf strategieën waarmee je je eigen site op de markt kunt brengen:

  • SEO. Gebruik SEO-tools zoals Ahrefs (vanaf €99/maand), Mangools (vanaf €29,90/maand) of Semrush (vanaf €119,95/maand) voor het plannen en monitoren van je SEO-strategieën. Er zijn ook gratis WordPress plug-ins zoals Yoast SEO of All In One SEO om organisch verkeer te stimuleren.
  • E-mailmarketing. Zorg ervoor dat de abonnees van je site toenemen, blijven en up-to-date blijven door inhoud rechtstreeks naar hun mailbox te sturen. Gebruik gratis plug-ins voor e-mailnieuwsbrieven als Mailchimp voor WordPress, MailPoet of Newsletter.
  • Social media marketing. Promoot de inhoud van je website bij een groot publiek op sociale netwerken zoals Twitter, Facebook, Instagram en LinkedIn. Gebruik gratis plug-ins voor social media integratie zoals Blog2Social, Social Media Share Buttons of Add To Any.
  • Affiliate marketing. Laat invloedrijke affiliates je website promoten in ruil voor een commissie. Je kunt een intern affiliate programma starten of je aanmelden bij een affiliate netwerk als LinkConnector of Fintel Connect. Gebruik affiliate marketing plug-ins zoals AffiliateWP (vanaf €134,55/jaar) of ThirstyAffiliates (vanaf €79,50/jaar) voor het beheer van je partnerlinks.
  • Pay-per-click (PPC) advertenties. Sluit je aan bij advertentienetwerken zoals Google Ads of Facebook Ads en promoot je site in ruil voor pay-per-click. De kosten per klik (CPC) variëren afhankelijk van je branche of niche. De gemiddelde kosten voor Google Ads en Facebook Ads zijn respectievelijk €2,69 en €3,77 per klik.
  • Landingspagina. Voor meer verkeer en conversie is het essentieel dat je een landingspagina maakt. Gebruik plug-ins zoals SeedProd (vanaf €31,60/jaar) of Beaver Builder (vanaf €99/jaar) om er eentje te bouwen.

De doe-het-zelf-aanpak biedt meer controle over je strategieën en uitgaven. Als je een klein online bedrijf hebt, begin dan met gratis SEO en marketing tools. Zodra het verkeer en de inkomsten zijn gegroeid, kun je upgraden naar de premium plannen voor meer geavanceerde functies.

6. Onderhoud

Een slecht onderhouden website is kwetsbaar voor fouten en beveiligingslekken. Deze problemen kunnen de gebruikerservaring negatief beïnvloeden en gevoelige informatie op je site in gevaar brengen.

Het is daarom van cruciaal belang dat je je site regelmatig onderhoudt zodat je WordPress site functioneel blijft en beschermd is tegen beveiligingsrisico’s.

Bij het berekenen van de onderhoudskosten van je website moet je eerst bepalen of je deze taken zelf gaat uitvoeren of dat je een website onderhoudsdienst gaat inschakelen.

Het inhuren van een professional ontlast je, maar is wel duurder. Dat is waarom de meeste kleine websites het onderhoud liever zelf verzorgen. Het is een veeleisende taak, maar het kan de onderhoudskosten aanzienlijk verlagen.

WordPress heeft al een aantal handige onderhoudsfuncties. Je kunt WordPress zo instellen dat de kernsoftware, plug-ins en thema’s automatisch worden bijgewerkt.

Regelmatige back-ups van websites zijn ook een essentiële onderhoudstaak. Tal van plug-ins kunnen back-ups van je website automatiseren, zoals:

  • BackWPUp. Een back-up en herstel plug-in met functies als geplande back-ups, database optimalisatie, Dropbox en multi site ondersteuning. Je ontvangt de basisfuncties gratis, maar je kunt ook upgraden naar een premium versie vanaf €69 per jaar.
  • UpdraftPlus. Een andere gratis plug-in waarmee je back-ups kunt plannen en websitebestanden kunt uploaden naar meerdere opslagopties, waaronder Google Drive. De premium versie van de plug-in is verkrijgbaar vanaf €70/jaar.
  • Jetpack Backup. Deze back-up plug-in fungeert ook als een beveiligingsplug-in, afhankelijk van het abonnement. Je ontvangt dagelijkse back-ups en 10 GB opslagruimte voor €1 voor de eerste maand en €5 voor elke volgende maand.

Denk naast software-updates en back-ups ook na over het wijzigen van WordPress-wachtwoorden, het herstellen van 404-fouten, het wissen van de cache en het oplossen van gebroken links als deel van je onderhoudsroutine.

Als je geen tijd en kennis hebt voor deze taken, huur dan professionals in om je te helpen. Een onderhoudsprovider kan €50-300/maand of meer in rekening brengen, afhankelijk van de omvang en complexiteit van de website.

Leestip

Heb je een domein en vraag je je af wat de volgende stappen zijn om een professioneel ogende en functionele website te bouwen? Lees onze gedetailleerde handleiding over het live gaan van jouw website..

Kosten voor een door een website bouwer gemaakte website

Website bouwer

Met een website bouwer kan iedereen een professionele website maken zonder kennis van codering. Een website bouwer wordt meestal geleverd met een drag-and-drop website-editor die geschikt is voor beginners.

Voordat je gaat uitrekenen hoeveel een website bouwen kost, is het belangrijk dat je een website bouwer en een geschikt plan kiest. Hoe meer functies je nodig hebt, hoe meer geld het gaat kosten.

Plannen voor e-commerce websites zijn meestal duurder omdat er functies voor online verkoop zijn inbegrepen, zoals betalingsgateways, orderbeheer en ondersteuning in meerdere talen.

Gelukkig is Hostinger Website Bouwer standaard inbegrepen bij alle Hostinger abonnementen, wat het bouwen van een portfolio website, het runnen van een volwaardige webshop of het toevoegen van een landingspagina aan je bestaande site makkelijk maakt.

Weet je nog niet zeker of een website bouwer überhaupt het beste platform is voor het maken van je website, dan volgt hier een kort overzicht met de voor- en nadelen:

Voordelen

  • Snelle installatie. Je hoeft je alleen maar aan te melden, een geschikt plan te kiezen en je kan direct beginnen met het bouwen van een website. Je hoeft geen aparte webhostingdienst aan te schaffen.
  • Beginnersvriendelijk. Website bouwers zijn ontworpen voor iedereen – ook complete beginners – bij het bouwen van een website. De drag-and-drop editor biedt eenvoudige aanpassingsopties en de eenvoudige interface maakt het beheren van websites toegankelijker.
  • AI-tools. Website bouwers hebben vaak gratis AI-tools die de kosten voor het maken van een website aanzienlijk kunnen verlagen. Bijvoorbeeld AI-logo maker, waarmee je een website logo kunt maken, of AI-writer, waarmee je content kunt creëren.

Nadelen

  • Beperkte flexibiliteit. In tegenstelling tot WordPress of andere CMS’en kun je geen software van derden installeren. Je opties zijn beperkt tot wat de website bouwer aanbiedt.
  • Mogelijk duur op de lange termijn. Bij de meeste website bouwers heb je elke maand vaste doorlopende kosten voor je website. Er is weinig flexibiliteit in hoeveel je in een bepaalde periode wilt uitgeven.

Hieronder zullen we dieper ingaan op de kosten van een website bouwer:

1. Essentiële website onderdelen

Website bouwers leveren webhosting bij elk plan. Je hoeft de dienst niet apart aan te schaffen zoals bij WordPress of maatwerk websites.

Bij gratis website bouwer plannen ontvangen gebruikers meestal ook een eigen merk domeinnaam. Op Weebly is de standaard domeinnaam bijvoorbeeld yourwebsite.weebly.com.

Als je een aangepaste domeinnaam wilt gebruiken, kun je er één kopen bij de website bouwer, of deze zelfstandig registreren bij een andere registrar en naar vervolgens aan je site koppelen.

Veel premium website bouwer pakketten bieden een gratis domein voor één jaar. Je moet de domeinnaam echter elk jaar vernieuwen, net als bij elke andere website.

De kosten voor het verlengen van domeinnamen variëren afhankelijk van de registrar en de waargenomen waarde van het domein. Gemiddeld kosten ze €10-20/jaar.

Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken over het kopen en vernieuwen van je SSL. De prijzen van website bouwers zijn vaak inclusief SSL-vernieuwingen en webhosting.

2. Website ontwerp

Kosten voor het ontwerpen van een website zijn er bijna niet als je een website bouwer gebruikt.

Hostinger Website Bouwer biedt bijvoorbeeld gratis toegang tot een reeks kant-en-klare templates voor verschillende doeleinden, zoals landingspagina’s, e-commercesites en blogs. Je kunt een website template ook zodanig aanpassen dat deze beter bij je merk past.

Daarnaast biedt Hostinger ook een webontwerp oplossing in de vorm van bijvoorbeeld AI-functionaliteit, waarmee je gratis webpagina’s met relevante visuals kunt genereren.

De drag-and-drop-editor is een website bouwer die uitermate geschikt is voor beginners. Je hoeft geen kennis van codering te hebben om de creatieve controle over je site-elementen te hebben.

website bouwer templates

Helaas ondersteunen veel website bouwers, in tegenstelling tot WordPress, geen templates van derden. Je keuzes zijn vaak beperkt tot die van de website bouwer.

3. E-commerce functionaliteit

De meeste website bouwers bieden speciale e-commerceplannen, waarmee je een website voor een klein of middelgroot bedrijf kunt maken.

Website bouwer e-commerceplannen worden meestal geleverd met de nodige functies voor het onderhouden van een zakelijke website. Ze bevatten meestal meerdere betalingsmogelijkheden, order- en voorraadbeheer en verzendopties.

Houd er rekening mee dat sommige website bouwers e-commercefuncties aanbieden zoals betaalde add-ons. Verwacht in dit geval een extra bedrag boven op de kosten van je plan.

4. Plug-ins en add-ons

Website bouwers bieden minder opties dan WordPress als het aankomt op extra functies. Je kunt geen add-ons van derden installeren, dus je bent beperkt tot wat elk platform op zijn marktplaats aanbiedt.

Met Hostinger Website bouwer wordt elke website geleverd met verschillende handige marketingintegraties:

  • Google Tag Manager. Beheer de tags van je website en monitor het gedrag van je bezoekers.
  • Google Analytics. Krijg diepgaande informatie over het verkeer op je website.
  • Meta Pixel. Traceer, beheer en optimaliseer je Facebook-advertenties.
  • Hotjar. Ontdek visuele heatmaps van je website, zodat je weet waar de meeste interactie is met gebruikers.

Terwijl Hostinger deze marketing add-ons gratis aanbiedt, kunnen de prijzen op andere platformen variëren. Meestal kosten deze rond de €5-150/maand.

5. Marketing en SEO

Terwijl een marketingstrategie handmatig werk vereist, zijn veel aspecten van SEO gerelateerd aan hoe een website is gebouwd en gestructureerd.

Gelukkig zijn veel website bouwers geoptimaliseerd voor zoekmachines. Sommige platforms bieden ingebouwde configuraties en tools voor betere SEO-prestaties.

Hostinger Website Bouwer heeft bijvoorbeeld de laadsnelheid van de site en de mobiele responsiviteit verbeterd, wat een prominente rol speelt bij SEO.

Overweeg naast deze tools ook de kosten van marketing- en SEO-tools van derden, zoals:

  • Premium SEO-tools. Doe zoekwoordonderzoek met tools als Ahrefs (vanaf €99/maand), Mangools (vanaf €29,90/maand) of SEMrush ( vanaf €119,95/maand).
  • E-mailmarketing tools  Reduceer je marketingkosten met gratis platforms zoals Mailchimp (upgrades vanaf €13/maand) en Moosend (vanaf €9/maand).
  • Affiliate marketing programma’s. Start een affiliate programma of sluit je aan bij een affiliate netwerk. De meeste platforms vragen commissies in plaats van vergoedingen.
  • Pay-per-click advertenties. Google en Facebook brengen naar schatting respectievelijk €2,69/klik en €3,77/klik in rekening.

Je kunt ook een freelance professionele marketeer inhuren (ongeveer €50-200/uur) of een bureau (tot €500/uur).

6. Onderhoud

De kosten voor website onderhoud zijn inbegrepen in de kosten van je plan. Je hoeft niet extra te betalen of extra taken uit te voeren voor het onderhoud van de site.

Kosten van een website laten maken door een professionele webontwikkelaar

Misschien wil je professionals inhuren voor het maken van een unieke, op maat gemaakte website. Houd er echter rekening mee dat het inhuren van webdevelopers de duurste optie is. De exacte kosten van de website hangen af van de gekozen professionals.

Een webdesigner is verantwoordelijk voor het uiterlijk en het gevoel van de website, terwijl een webontwikkelaar dit ontwerp in code omzet naar een feitelijke, functionele website.

Hoewel webontwikkeling en design twee aparte disciplines zijn, kunnen ze elkaar overlappen. Sommige professionals zijn generalisten, wat betekent dat ze zowel websiteontwerp- als ontwikkelingstaken kunnen uitvoeren. De meerderheid is echter gespecialiseerd in één van beide vakgebieden.

Gemiddeld kosten webdeveloper €61-80/uur. Prijzen voor aangepaste websites kunnen oplopen tot zo’n €5.000-30.000, afhankelijk van de omvang en de complexiteit van het project. Dus als je een specifiek budget hebt, wees er dan eerlijk over.

Om te bepalen of je het inhuren van een webprofessional de beste optie voor jou is, volgt hier een overzicht van de voor- en nadelen:

Voordelen

  • Je hebt geen technische vaardigheden nodig. De website ontwikkelaar en ontwerper zorgt voor de technische aspecten van het bouwen van een nieuwe website. Je kunt je richten op Je kunt je volledig focussen op het beheren en promoten van de site. Het beheren en promoten ervan.
  • Websites op maat. Het is een uitstekende optie voor bedrijfseigenaren met een heel specifiek website-idee, vooral als je zelf niet weet om te zetten met bestaande templates en add-ons.

Nadelen

  • Duur. Deze methode is aanzienlijk duurder dan zelf een website bouwen met WordPress of een website bouwer.
  • Veel inspanning in het begin. Het vinden van de juiste talenten vergt veel tijd en onderzoek. Je moet zoeken op freelance marktplaatsen en kandidaten interviewen voordat je de geschikte kandidaat zult vinden.

Als je geïnteresseerd bent in deze optie, laten we dan de geschatte kosten van het inhuren van een professional eens bekijken:

1. Essentiële website onderdelen

Sommige webdevelopers nemen hosting en domeinnaamregistratie op in hun kosten.

Het is echter aan te raden om zelfstandig je webhostingdiensten en domeinnaam aan te schaffen voor ongeveer €2-80/maand en €10-20/jaar. Als je de exacte domein- en hostingkosten weet, kun je beter onderhandelen over de totale kosten voor webontwikkeling.

Als je deze essentiële onderdelen zelf koopt, kun je hosting- of domeinfouten snel verhelpen. In plaats van contact op te nemen met de ontwikkelaar, kunt je direct de hostingprovider of domeinregistrar om hulp vragen.

Verder ben je zelf eigenaar van elk aspect van de website. Het domeinadres moet bijvoorbeeld onder jouw naam worden geregistreerd, en niet die van de webontwikkelaar.

Vergeet tot slot niet om een SSL te kopen. Hoewel veel websitehostingpakketten worden geleverd met een gratis SSL-certificaat, kun je er ook één kopen bij een certificeringsinstantie voor €8-1.000/jaar.

2. Website ontwerp

De kosten van het webontwerp zijn afhankelijk van de manier waarop je het ontwerp wilt maken.

Als je een generalist inhuurt die aangepaste websites kan ontwerpen en bouwen, moet je er rekening mee houden dat je een duidelijk webdesignconcept moet hebben voordat je een ontwikkelaar benadert.

De gemiddelde kosten van webdesigners liggen rond de €30 per uur. Als je een webdesignbureau inhuurt, kunnen de totale kosten oplopen tot €5.000 of meer.

Leestip

Bekijk onze handleiding Hoe moet ik de prijs van webontwerpdiensten bepalen, voor meer informatie over verschillende prijsberekeningen en factoren die van invloed zijn op de prijs van webontwerpen.

Budgetbewuste mensen kunnen kiezen voor de doe-het-zelf-aanpak en zo de kosten voor webdesigner beperken. Hoewel het meer tijd en energie kost, bespaar je geld.

Als je de website wilt visualiseren, maak dan ruwe schetsen op papier of gebruik ontwerpsoftware zoals bijvoorbeeld Figma, Bootstrap Studio of Google Web Designer. Veel ontwerpsoftware is echter niet gratis en er is een leercurve.

website ontwerp

Voeg bij je website-ideeën een gedetailleerd document, waarin je uitlegt hoe de website eruit moet komen te zien. Vermeld je budget en ga dieper in op het doel van de site, de pagina’s en de functies die je wilt opnemen.

Wees eerlijk en gedetailleerd over wat je nodig hebt qua website. Op deze manier zal de freelancer of het webdesignbureau beter inzicht hebben in jouw visie. Dit zal uiteindelijk tot een bevredigende website leiden.

3. E-commerce functionaliteit

Een aangepaste e-commerce website is complexer dan een gewone aangepaste website. Verwacht hogere kosten voor e-commerce functies zoals betaalmogelijkheden, verzending, voorraad- en fiscaal beheer en oplossingen voor e-mailmarketing.

Over het algemeen kost het ontwikkelen van aangepaste e-commerce websites zo’n €500-3.000. Grotere en complexere webshops zijn duurder.

4. Plug-ins en add-ons

Als de ontwikkelaar je site bouwt op een content management systeem (CMS) zoals WordPress, Joomla of Drupal, heb je misschien plug-ins, add-ons of extensies nodig voor de uitbreiding van de functionaliteit van je site.

Afhankelijk van de overeenkomst die je hebt afgesloten met de webontwikkelaar, kunnen er premium plug-ins of add-ons in de totale kosten voor webontwikkeling worden opgenomen. Zo niet, dan moet je deze zelf kopen. Premium WordPress plug-ins kosten ongeveer €15-200 per stuk.

5. Marketing en SEO

Als je website klaar is, concentreer je dan op het verkeer op de site en de zakelijke conversiepercentages. Je hebt twee opties: zelf onderzoek doen naar marketing- en SEO-strategieën of een expert inhuren.

De doe-het-zelf-aanpak is uitstekend als je geld wilt besparen. Het vergt echter veel tijd en inspanning. SEO-tools, e-mailmarketing tools, affiliate marketing programma’s en pay-per-click-advertenties zijn enkele items die kunnen bijdragen aan je marketingbudget.

Als je daarentegen een freelancer of een marketingbureau inhuurt, dan kun jij je richten op andere aspecten van je bedrijf. Afhankelijk van de expertise en het aantal jaren ervaring, kan een digitale marketingservice rond de €50-500/uur kosten.

6. Onderhoud

Als de webontwikkelaar geen regelmatige onderhoudsdiensten levert, huur dan een provider voor websiteonderhoud in. Dit kost ongeveer €50-300/maand of meer, afhankelijk van de omvang en complexiteit van het project.

WordPress gebruikers kunnen de onderhoudskosten ook beperken door sommige of alle onderhoudstaken zelfstandig uit te voeren. Naast geautomatiseerde software-updates biedt WordPress tal van gratis en betaalde beveiligings- en back-up plug-ins.

Extra tips voor het berekenen van je website budget

Er is geen goede of foute manier om je eigen website te maken. De beste keuze is datgene dat het beste bij jouw behoeften en budget past.

We hopen dat je nu beter geïnformeerd bent, en een beter besluit kunt nemen over welke optie voor het bouwen van een website bij jou past. Als je het nog niet helemaal zeker weet, stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Hoeveel ben je bereid uit te geven? Als je een eenvoudige website bouwt, gebruik dan een website bouwer of WordPress. Een aangepaste website, gebouwd door een webontwikkelaar, is duurder en beter geschikt voor grote bedrijven. En als je liever volledige controle hebt over je budget, kies dan voor WordPress.
  • Hoeveel moeite wil je ervoor doen? WordPress vergt ongetwijfeld de meeste inspanning, van de ontwikkeling van de website tot het onderhoud. Als alternatief is een website bouwer eenvoudiger en hoef je je geen zorgen te maken over het onderhoud. Tot slot vereist het vinden van een professional inspanningen tijdens het wervingsproces. Als dat eenmaal is gebeurd, hoef je alleen nog maar te wachten op het eindproduct.
  • Vind je het leuk om nieuwe technische vaardigheden te leren? WordPress en op maat gemaakte websites vereisen enige technische kennis voordat ze gebruikt kunnen worden. Als je het zelf niet kunt, dan moet je waarschijnlijk extra kosten incalculeren voor het inhuren van een ontwikkelaar of een IT-expert. Een website bouwer daarentegen vereist geen technische kennis voor het maken en beheren van een website.
  • Hoeveel belangrijk is flexibiliteit voor jou? WordPress is het beste platform voor mensen die volledige controle en ondersteuning voor thema’s en plug-ins van derden wensen. Een website bouwer is minder flexibel omdat de templats en add-ons beperkt zijn tot wat het platform aanbiedt. Tot slot krijg je met het inhuren van een professional precies de website die je voor ogen hebt. Bovendien biedt het ook flexibiliteit over je site wanneer je WordPress of een andere CMS gebruikt.

Tips voor het verlagen van de ontwikkelingskosten van websites

We hebben uitgelegd hoeveel het kost om een website te bouwen op verschillende platforms. Maar voordat je aan de slag gaat, is het slim om na te denken over het beperken van ongewenste uitgaven. Hier volgen enkele handige tips waarmee je de kosten voor het ontwikkelen van een website kunt beperken:

  • Vermijd het inhuren van een professional, tenzij dit noodzakelijk is. Als er problemen met je site zijn, probeer deze dan zelf op te lossen. Raadpleeg eerst handleidingen of neem contact op met je hostingprovider in plaats van direct de hulp van een IT-expert in te schakelen. Hetzelfde geldt voor webdesigners – tenzij je een volledig aangepast ontwerp nodig hebt, is het installeren van een premium thema goedkoper.
  • Geef prioriteit aan langetermijninvesteringen. Zorg voor kwaliteitshosting, -thema’s en -plug-ins. Goedkope producten zijn in eerste instantie aantrekkelijk, maar veel van deze producten kunnen in de toekomst problemen veroorzaken en de uitgaven verhogen. Investeren in producten en diensten van goede kwaliteit is beter om achteraf extra kosten te vermijden.
  • Denk aan het primaire doel van je site. Laat je niet meeslepen door onnodige uitgaven. Ga bij twijfel terug naar het primaire doel van je website. Geef bij voorkeur je geld uit aan strategieën en tools die aan dat doel voldoen. Als je bijvoorbeeld een webshop hebt, kies dan voor een gebruiksvriendelijk en functioneel betalingssysteem in plaats van je zorgen te maken over hoe je webshop eruitziet.

Vergeet niet dat het maken van een website niet alleen geld kost. Bedenk ook de kosten van de tijd en moeite die je erin steekt.

Sommige mensen investeren liever meer geld in ruil voor minder werk. Anderen vinden het echter geen probleem om meer tijd te investeren, als daarmee de kosten van hun website op papier lager worden. Welke optie je ook kiest, het moet de optie zijn waar jij je het prettigst bij voelt.

Conclusie

Hoeveel kost het bouwen van een website? Het bepalen van de gemiddelde prijs van een website vereist dat je de opties van tevoren goed kent. In dit artikel hebben we de kosten van het bouwen van een website onderverdeeld aan de hand van het gebruik van WordPress, een website bouwer of het inhuren van een professional.

Elke optie is geschikt voor verschillende behoeften, budgetten en doeleinden. We hopen dat je de meest geschikte keuze voor jezelf hebt gevonden.

We wensen je succes met het bouwen van je site. Als je vragen of suggesties hebt, laat dan gerust een reactie achter.

FAQs over kosten website

Vind antwoorden op veelgestelde vragen over de kosten van websites.

Hoeveel kost een website per maand?

De maandelijkse kosten van een website zijn afhankelijk van het platform, de schaal en de complexiteit. Als je WordPress of een website bouwer gebruikt, kun je een bedrag van ongeveer €50-500/maand verwachten.

Hoeveel kost onderhouden van een website?

Als je het zelf wilt doen, kun je plug-ins voor website onderhoud gebruiken voor €0-70/jaar. Als je liever een website onderhoudsdienst inhuurt, ligt de prijs veel hoger, rond €50-300/maand.

Hoeveel kost het bouwen van een website voor een klein bedrijf?

Als je weinig budget hebt, kan een website voor een klein bedrijf minder dan €100 kosten, als je WordPress of een website bouwer gebruikt. Als je een webontwikkelaar inhuurt, betaal je ongeveer €5.000-30.000 voor een aangepaste website met geavanceerde functionaliteit. 

Hoeveel kost het ontwerpen van een website?

Met WordPress en website bouwers kun je gratis een website ontwerpen. Voor een uniekere look kun je betaalde thema’s of templates kopen voor maximaal €100/licentie. Je kunt ook freelance webdesigners inhuren voor ongeveer €30 per uur.

Author
De auteur

Patty Reuser

Patty Reuser is een localization specialist voor de Nederlandse markt, die uitblinkt in het vertalen van content met een scherp marketinginzicht. Met haar expertise maakt ze complexe concepten eenvoudig en toegankelijk voor Nederlandse doelgroepen. Voor meer informatie, bekijk haar LinkedIn-profiel.