Wat is een webserver? 

Een webserver slaat bestanden op en levert deze aan browsers, zodat jouw site toegankelijk is voor gebruikers. Het verwerkt ook bestanden voor e-mails en gegevensopslag met behulp van Simple Mail Transfer Protocol (SMTP) en File Transfer Protocol (FTP).

Hoewel het mogelijk is om je eigen server op te zetten, bespaart het huren van een server bij een webhostingprovider je tijd, geld en energie. Lees dit artikel en ontdek hoe webservers werken, waarom ze belangrijk zijn en een aantal populaire voorbeelden.

Download begrippenlijst voor webbeginners

Wat is een webserver?

Een webserver is een computer die webpagina’s host en ze online toegankelijk maakt. Wanneer een gebruiker een site laadt, haalt de webserver de relevante bestanden op en stuurt deze naar de browser voor interactie met de gebruiker.

Laten we de belangrijkste onderdelen van een webserver eens analyseren:

  • Software. De webserversoftware bepaalt hoe gebruikers toegang krijgen tot gehoste bestanden. De software bestaat uit verschillende componenten en bevat ten minste een HTTP-server voor de verwerking en beantwoording van de binnenkomende verzoeken.
  • Hardware. De webserversoftware en bijbehorende bestanden, zoals statische HTML-documenten, JavaScript-bestanden en CSS-stylesheets worden in de hardware opgeslagen. De webserver hardware maakt ook verbinding met het internet, waardoor gegevens kunnen worden uitgewisseld met andere fysieke apparaten.

Hoe werkt een webserver?

Hoe werkt een webserver

Web- en applicatieservers volgen een client-servermodel. In deze structuur vraagt een programma – de client – een bron of dienst aan bij een ander programma – de server.

Webservers gebruiken het Hypertext Transfer Protocol (HTTP) om te reageren op verzoeken van gebruikers via het World Wide Web (www). HTTP is een protocol dat wordt gebruikt om informatie tussen computers uit te wisselen.

Via het HTTP-verzoekproces kunnen servers het HTML-document van de site afleveren aan de webbrowser van de gebruiker, zoals Google Chrome.

Voor een beter inzicht volgt hier een overzicht van het hele proces:

  1. Wanneer iemand een website wil laden, gaat de browser op zoek naar de webserver die de bestanden van de site host.
  2. Hiervoor vertaalt de webbrowser de domeinnaam van de site naar een IP-adres via het DNS (Domain Name System). Als de site vaak wordt bezocht, zoekt de webbrowser in zijn bestandscache.
  3. Nadat de browser de overeenkomstige webserver heeft gevonden, stuurt deze een HTTP-verzoek voor het ophalen van de inhoud van de site.
  4. De webserver ontvangt en verwerkt het HTTP-verzoek via zijn HTTP-server. Zodra de HTTP-server de aanvraag accepteert, gaat deze in de database op zoek naar de relevante gegevens.
  5. Tot slot stuurt de server de bestanden terug naar de webbrowser en levert de gegevens af bij de gebruikers.

Als de HTTP-server er niet in slaagt de gevraagde bestanden te vinden of te verwerken, wordt er een HTTP-foutstatuscode naar de browser gestuurd.

De meest voorkomende foutmelding is een 404-fout, wat betekent dat de opgevraagde pagina ontbreekt. Als er problemen zijn met toestemming, kan er een 403-fout verschijnen.

Als een webserver niet op tijd antwoord ontvangt van een andere server die als proxy of gateway fungeert, dan is er sprake van een 504-fout.

Statische versus dynamische webservers

statische versus dynamische webservers

Webservers kunnen zowel statische als dynamische inhoud genereren, afhankelijk van de geïnstalleerde software.

Statische webservers bestaan uit een computer en HTTP-software. Terwijl een dynamische webserver is opgebouwd uit een statische webserver plus extra software, meestal een applicatieserver en databases.

Een statische webserver stuurt bestanden zonder wijzigingen naar webbrowsers, waardoor ze geschikt zijn voor sites met vaste inhoud, zoals bijvoorbeeld blogs en portfolio’s. Omdat er geen complexe server-side verwerking nodig is, laden statische websites vaak sneller.

Een webserver voor dynamische websites daarentegen, update gehoste bestanden met behulp van extra software, waarmee de inhoud kan worden gepersonaliseerd op basis van gebruikersinteracties. Het is de perfecte optie voor sites zoals sociale mediaplatforms en e-commerce webshops.

Als een bezoeker bijvoorbeeld een product koopt, zal het algoritme van de dynamische site bij een volgend bezoek soortgelijke items in dezelfde categorie aanbevelen.

Waarom een webserver gebruiken?

Webservers kunnen meerdere taken aan, zoals het verzenden en ontvangen van e-mails, het opslaan van webapplicaties en het verwerken van FTP-verzoeken. Het belangrijkste doel van een webserver is echter het hosten van websites, waardoor ze functioneel en interactief zijn voor gebruikers over de hele wereld.

Als je een website wilt maken en publiceren, heb je toegang tot een webserver nodig. De simpelste manier is de aankoop van webhosting en een domeinnaam bij een hostingprovider.

Hoe werkt webhosting

Hostingdiensten voor websites leveren serverruimte voor je website voor de opslag van bestanden en databases. Terwijl een domeinnaam fungeert als een uniek adres voor jouw website, zodat bezoekers deze gemakkelijk kunnen vinden.

Leestip

Lees alles over webhosting en domeinnamen in deze uitgebreide handleidingen:
Wat is webhosting – Webhosting voor beginners
en Wat is een domeinnaam? Een beginnersvriendelijke handleiding

Voor een veilige en goed presterende webserver voert de webhostingprovider regelmatig onderhoud uit. Het is daarom van cruciaal belang dat je een betrouwbare webhostingprovider kiest. Andere voordelen van een betrouwbare webhost zijn:

  • Hoge uptime. Top hostingbedrijven zorgen voor hardware-onderhoud en software-updates die de prestaties en veiligheid van je website garanderen.
  • Beveiligde servers. Door de implementatie van effectieve beveiligingsprotocollen kunnen webhostingbedrijven kwetsbaarheden verminderen en de gehoste websites beschermen tegen malware en cyberaanvallen.
  • Diverse hostingmogelijkheden. Er zijn allerlei webhostingpakketten met verschillende functies en voordelen. Kies er eentje die het beste bij jouw behoeften en budget past.
  • Voordelig. Je hoeft geen speciale webserver te onderhouden, wat erg duur kan zijn. Kies in plaats daarvan een hostingpakket dat de benodigde hoeveelheid serverbronnen biedt.
  • Flexibiliteit. Webhostingbedrijven zoals Hostinger bieden schaalbare plannen, zodat je meerdere websites kunt beheren en de hostingbronnen kunt upgraden, als dat nodig is.

Webserverfuncties

Naast het verwerken van inkomende browserverzoeken en antwoorden, bieden de meeste webservers bijvoorbeeld ook de volgende functies:

  • Bestandsregistratie. In logbestanden worden alle gebeurtenissen of activiteiten bijgehouden die een webserver uitvoert, zoals aanvragen, beveiligings- en foutlogboeken. Elke keer dat een webserver een nieuw verzoek ontvangt, wordt er een regel tekst aan het logboek toegevoegd.
  • Authenticatie. Deze functie wordt door veel webservers aangeboden, voordat er gedeeltelijke of volledige toegang tot de bronnen van een website wordt verleend. Vaak worden webgebruikers gevraagd om een gebruikersnaam en wachtwoord op te geven.
  • Bandbreedtebeperking. De bandbreedte van een webserver is de hoeveelheid gegevens die deze op een bepaald moment kan overdragen of verwerken. Bandbreedtebeperking regelt de snelheid van reacties en zorgt ervoor dat een netwerk bestanden probleemloos kan afleveren.
  • Opslagruimte. Dit heeft betrekking op de hoeveelheid schijfruimte die beschikbaar is voor de opslag van bestanden. De hoeveelheid opslagruimte heeft een directe invloed op het vermogen van de server voor het hosten en beheren van webpagina’s en webapplicaties.
  • Load balancing. Dit is een techniek waarmee webservers inkomend verkeer over meerdere servers verdelen. Het doel van load balancing is het minimaliseren van responstijden en voorkomen van overbelasting van de server.
  • Uptime-garantie. De uptime van een server houdt bij hoe lang een webserver operationeel blijft voor de verwerking van aanvragen en de levering van bestanden. Het heeft rechtstreeks invloed op de beschikbaarheid van een gehoste website. De industriestandaard is 99,9% garantie.
  • Programmeertaal ondersteuning. Dit staat ook bekend als de server-side scripttaal en wordt gebruikt voor het ontwikkelen en uitvoeren van programma’s op de webserver. Een populair voorbeeld is Python, dat door de virtuele servers van Hostinger wordt ondersteund.

Leestip

Ben je op zoek naar manieren om de prestaties van je webserver te verbeteren? Bekijk deze tutorial over hoe je de uptime van je website kunt monitoren en downtime kunt voorkomen.

Webservers op de markt

Enkele van de meest gebruikte webservers zijn:

  • Apache HTTP-server. Een gratis en open-source webserver die wordt gebruikt voor veel besturingssystemen, waaronder Windows, Linux en macOS. Apache is een van de populairste keuzes onder website-eigenaren, ontwikkelaars en hostingproviders, met een marktaandeel van meer dan 31%.
  • NGINX. Deze open-source software is in eerste instantie alleen ontworpen voor HTTP web serving, maar doet nu ook dienst als reverse proxy, HTTP load balancer en e-mail proxy. NGINX staat bekend voor zijn snelheid en vermogen om meerdere verbindingen tegelijk te kunnen verwerken, wat het geschikt maakt voor websites met veel verkeer.
  • Microsoft Internet Information Services (IIS). IIS is gesloten webserver-software ontwikkeld door Microsoft en wordt veel gebruikt in Windows-besturingssystemen. Het ondersteunt Active Server Pages (ASP), een server-side scripting technologie ontwikkeld door Microsoft voor het maken van dynamische en interactieve webapplicaties.
  • Lighttpd. Een gratis open-source webserver-software die bekend staat voor de snelle gegevensverwerking met minder CPU-kracht Lighttpd is ook populair vanwege het kleine geheugengebruik, waardoor de server meerdere aanvragen tegelijk kan verwerken zonder dat dit ten koste gaat van de reactiesnelheid en prestaties.

Webhostingbedrijven ondersteunen verschillende soorten servers. Hostinger VPS ondersteunt bijvoorbeeld Apache en NGINX, twee vooraanstaande webservers op de markt.

Leestip

Leer in onze uitgebreide handleiding hoe je een NGINX reverse proxy instelt.

Configuratie van de webserver

De configuratie van een webserver is van grote invloed op de betrouwbaarheid en veiligheid van die server. Serverbeheerders voeren verschillende taken uit om de beste prestaties te garanderen:

  • Instellingen configuratie. Beheerders stellen parameters in zoals cachegrootte, aanvraaglimieten en verbindingstime-outs zodat deze voldoen aan de specifieke vereisten van de gehoste website. Door deze instellingen te verfijnen, kan de server binnenkomende aanvragen efficiënt verwerken en de inhoud snel leveren.
  • Beveiligingsmaatregelen. Ter bescherming van gevoelige gegevens en beperking van potentiële bedreigingen zorgen beheerders voor robuuste beveiligingsmaatregelen. Denk hierbij aan het opzetten van firewalls, detectiesystemen en encryptieprotocollen. Reguliere beveiligingspatches zijn ook cruciaal om hackers op een afstand te houden.
  • Prestatie optimalisatie. Met serverconfiguratie kunnen beheerders de toewijzing van bronnen optimaliseren, effectieve load balancing implementeren en caching mechanismen inschakelen. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de server pieken in het verkeer beter aankan, wat resulteert in minder latentie en snellere responstijden.

Bij Hostinger worden onze webservers beschermd door geavanceerde DDoS-afweermechanismen en een AI-gestuurde firewall. Hiermee bieden we een veilige en zeer responsieve hostingomgeving.

Voor maximale snelheid gebruiken we de nieuwste technologieën, zoals NVMe SSD-opslag en AMD EPYC-processors die draaien op toonaangevende HPE- en DELL-server hardware. Bovendien zijn onze datacenters strategisch verspreid over vier continenten.

Hostinger data center locaties

Dankzij de combinatie van geavanceerde hardware, geavanceerde beveiligingsmaatregelen en wereldwijd verspreide datacenters biedt Hostinger een uptime garantie van 99,9% en onvergelijkbare prestaties.

Conclusie

Een webserver verbindt je website met het internet. Het bestaat uit hardware en software, die elk een verschillende rol spelen bij het verwerken van bestanden.

De primaire functie van een webserver is het hosten van websites, het verwerken van HTTP-verzoeken en het leveren van webinhoud aan gebruikers. Naast Apache en NGINX zijn er nog andere webservers op de markt, zoals Microsoft Internet Information Services en Lighttpd.

Er zijn verschillende soorten webservers die dynamische of statische inhoud aan een browser kunnen leveren. Een statische website biedt iedereen dezelfde inhoud, terwijl een dynamische website elke gebruiker unieke inhoud biedt.

Elk type website heeft een webhosting plan nodig. De webhosting provider is verantwoordelijk voor de veiligheid en prestaties van de server. Hierdoor heb jij meer tijd om je op andere zaken te richten, zoals de marketing en de dagelijkse gang van zaken in je bedrijf.

Wat is een webserver? FAQ’s

Vind antwoorden op veelgestelde vragen over een webserver.

Wat is het verschil tussen een webserver en een applicatieserver?

Een webserver reageert voornamelijk op HTTP-verzoeken door statische inhoud zoals webpagina’s en afbeeldingen aan een browser af te leveren. Een applicatieserver is dan weer verantwoordelijk voor het uitvoeren van dynamische taken, zoals het uitvoeren van scripts, het verwerken van formulieren en de interactie met databases voor de levering van interactieve webtoepassingen.

Wat zijn de onderdelen van een webserver?

Een webserver bestaat uit hardware en software. De hardware maakt verbinding met het internet en wisselt gegevens uit. De software bevat een HTTP-server die verzoeken en URL’s verwerkt. Samen vormen deze webserver componenten, websites, apps en bestanden toegankelijk via het internet.

Hoe kies ik een webserver?

Als je een webserver kiest, moet je letten op factoren als de prestaties van de server, de beveiligingsfuncties, de compatibiliteit met de technische stack van je website, het gebruiksgemak, de ondersteuningsopties en de prijs. Bij Hostinger kun je beginnen met shared server hosting voordat je upgrade naar bijvoorbeeld VPS of cloud-gebaseerde oplossingen voor betere prestaties.

Wat zijn de beste webservers voor kleine bedrijven?

Enkele populaire webservers voor kleine bedrijven zijn Apache HTTP Server, NGINX en Microsoft Internet Information Services (IIS). Deze servers zijn zeer betrouwbaar en worden veel gebruikt. Welke keuze de beste is, hangt af van jouw specifieke behoeften en de technologieën die je op je website gebruikt.

Author
De auteur

Patty Reuser

Patty Reuser is een localization specialist voor de Nederlandse markt, die uitblinkt in het vertalen van content met een scherp marketinginzicht. Met haar expertise maakt ze complexe concepten eenvoudig en toegankelijk voor Nederlandse doelgroepen. Voor meer informatie, bekijk haar LinkedIn-profiel.