Wat is WordPress, hoe werkt het en hoe begin je ermee – Een beginnershandleiding
WordPress is wereldwijd de belangrijkste tool voor het maken van websites en is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de webcontent. Dit open-source content management systeem (CMS) is veelzijdig en eenvoudig in gebruik, waardoor het een ideale keuze is voor gebruikers van elk niveau.
Maar er zijn talloze platforms voor het bouwen van websites beschikbaar, waaronder ook eenvoudige website bouwers. Voor beginners is het wellicht handig om wat hulp te krijgen bij het kiezen tussen WordPress of andere oplossingen.
Als je graag wat meer wilt leren over WordPress dan kan dit artikel je helpen. We gaan in op wat WordPress is en wat het zo populair maakt. Bovendien zullen we kort bespreken hoe je WordPress kunt gebruiken – van het beveiligen van een Managed WordPress hostingaccount en een domeinnaam tot het installeren van thema’s en WordPress plugins.
Wat is WordPress?
WordPress is een gratis en open-source contentmanagementsysteem, waarmee iedereen eenvoudig websites kan maken en beheren. WordPress is oorspronkelijk begonnen als een blogplatform, maar heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een platform waarmee gebruikers verschillende sites kunnen bouwen, van blogs en portfolio’s tot webshops.
Matt Mullenweg en Mike Little hebben WordPress in 2003 geïntroduceerd, voortbordurend op het concept van een eerder project. Onder de GNU General Public License creëerden ze een platform waar gebruikers de WordPress software en afgeleiden daarvan vrij mochten gebruiken, wijzigen en verspreiden.
Vandaag de dag voedt WordPress 63,1% van alle websites die zijn gebouwd op een CMS oftewel 43,1% van alle sites. De populariteit is het resultaat van eenvoud, veelzijdigheid en een solide wereldwijde gebruikersgemeenschap. Met het brede aanbod aan WordPress thema’s en plug-ins, is dit platform ideaal voor het lanceren van een persoonlijk project of een online bedrijf.
Wat is WordPress: video uitleg
Bekijk onze Hostinger Academy video over wat WordPress is:
Voor welke soorten websites is WordPress geschikt?
Veel mensen gebruiken WordPress voor het maken van verschillende soorten websites, zoals:
- Persoonlijke blogs. Sinds WordPress is begonnen als blogplatform, heeft het krachtige ingebouwde functies waarmee je blogberichten kunt schrijven, content kunt categoriseren en reacties kunt beoordelen. De gebruiksvriendelijke interface vereenvoudigt ook het beheer van een WordPress blog.
- Portfolio’s. Freelancers en creatievelingen kunnen hun werk op een WordPress site presenteren met behulp van een portfolio thema en een galerij plug-in.
- Bedrijfswebsites. WordPress ondersteunt essentiële zakelijke functies zoals contactformulieren, het maken van afspraken en testimonials van klanten – handig voor zakelijke websites voor grote en kleine bedrijven.
- Webshops Plug-ins zoals WooCommerce kunnen WordPress omzetten in een volledig e-commerce platform – met tools zoals productlijsten, winkelwagentjes en veilige betalingsverwerking.
- Lidmaatschapswebsites. De ingebouwde functies voor gebruikersbeheer van WordPress en gespecialiseerde plug-ins bieden mogelijkheden voor paywalls, abonnementsmodellen en ledenmappen.
- Nieuws websites. Het website platform ondersteunt intuïtieve publicatie, eenvoudige bewerking van inhoud en efficiënte toewijzing van gebruikersrollen – ideaal voor nieuwsvoorziening.
- Liefdadigheidswebsites. WordPress biedt manieren om donatieknoppen, evenementenkalenders en vrijwilligersbeheersystemen te integreren – perfect voor stichtingen zonder winstoogmerk.
- Forums. Met WordPress forum plug-ins kun je discussies over onderwerpen opzetten, gebruikersprofielen toevoegen en betrokkenheid stimuleren en zo een sterke online gemeenschap opbouwen.
- Online cursussen. Plug-ins voor leerbeheersystemen (LMS) bieden de mogelijkheid om cursussen aan te maken, studenten te volgen en geïntegreerde betalingssystemen te gebruiken.
- Accommodatie websites. WordPress is ideaal voor het runnen van hotels en vakantieverblijven. Veel van deze plug-ins stroomlijnen horeca-activiteiten, zoals reserveringen, kamerinventarisaties, prijzen en communicatie met gasten.
- Evenementenwebsites. Er zijn verschillende plug-ins die kunnen helpen bij het maken van evenementenoverzichten, het verkopen van tickets, het promoten van sponsors en het aanbieden van interactieve plattegronden van locaties. De integratie met sociale media draagt verder bij aan het promoten van evenementen.
- Vacaturebanken. HR-professionals kunnen een bedrijfscarrièrepagina maken met behulp van vacaturebord plug-ins. Deze kunnen helpen bij het beheren van vacatureoverzichten, sollicitaties en kandidaat profielen.
Waarom WordPress gebruiken?
Met de vele website bouwers op de markt zou je je kunnen afvragen wat WordPress zo anders maakt. Dit is waarom miljoenen site eigenaren WordPress gebruiken:
Makkelijk in gebruik
Met WordPress kunnen gebruikers zonder code hun eigen website maken. Het beheerpaneel is intuïtief, waardoor je gemakkelijk inhoud, media, uiterlijk en plug-ins kunt beheren.
Voor het maken van pagina’s of berichten kunnen WordPress gebruikers de Gutenberg-editor gebruiken. Er wordt gebruikgemaakt van een drag-and-drop-systeem op basis van blokken, wat een visuele en beginnersvriendelijke manier is om inhoud te bewerken. Je kunt op de intuïtieve interface elementen zoals tekst, afbeeldingen en video’s stapelen en verplaatsen.
Eenvoudige installatie
Als je een CMS wilt gebruiken, moet je de software meestal eerst downloaden en uploaden naar een geschikte webserver. De meeste webhosts ondersteunen tegenwoordig PHP en MySQL, dit zijn fundamentele vereisten om WordPress te draaien.
Hostinger heeft een tool waarmee je WordPress in één klik installeert via hPanel, en het is beschikbaar bij alle hostingpakketten. Op deze manier kun je je website opstarten zonder je dat je je zorgen hoeft te maken over een handmatige installatie.
Open-Source
Als open-source software moedigt WordPress wereldwijde samenwerking en innovatie aan. Het systeem maakt geavanceerde aanpasbaarheid mogelijk, waardoor ontwikkelaars WordPress kernbestanden, thema’s en plug-ins kunnen wijzigen en sites zo volledig aan hun eisen kunnen aanpassen.
Als gevolg hiervan zijn er veel door de community ontwikkelde producten ontstaan, wat het ecosysteem verrijkt met verschillende opties en tools. Het open-source model biedt ook ruimte voor regelmatige updates ter verbetering van de beveiliging en functionaliteit.
Eenvoudig aanpasbaar
Aanpasbaarheid is een van de meest opvallende voordelen van het gebruik van WordPress. Met duizenden WordPress-thema’s in de officiële directory kun je het ontwerp van je website afstemmen op jouw huisstijl en functievoorkeuren.
Plus, of je nu kleine websites of grote webshops bouwt, er zijn WordPress plug-ins die aan al jouw vereisten voldoen. Je kunt in slechts een paar klikken functies toevoegen, zoals bijvoorbeeld contactformulieren, galerijen, Google Analytics-integratie en betalingsgateways
Kosteneffectief
Veel mensen kiezen WordPress vanwege de betaalbaarheid. Het downloaden van de basissoftware kost niet veel geld en er zijn veel gratis WordPress plug-ins en thema’s beschikbaar. Dit maakt het mogelijk om een zakelijke website te maken zonder een flinke maandelijkse vergoeding te betalen.
Hoewel je nog steeds moet betalen voor webhosting, bieden veel providers voordelige plannen aan. De abonnementsprijzen van Hostinger zijn bijvoorbeeld al verkrijgbaar vanaf €2,99/maand, inclusief een gratis domeinnaam en een gratis thema dat door ons team is ontwikkeld.
Volledig eigendom over jouw site
WordPress geeft gebruikers volledige controle over hun website – van de inhoud en het ontwerp tot de functionaliteit. Breng wijzigingen aan die je maar wilt, zonder enige vorm van platformbeperking.
Bovendien zijn er ook geen beperkingen met betrekking tot het verdienen van geld met je site. Je kunt dus verschillende manieren gebruiken om online geld te verdienen. Je kunt advertenties vertonen, affiliate worden en/of producten of diensten verkopen.
SEO-vriendelijk
Een WordPress-website biedt een solide basis voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). De software heeft ingebouwde functies die effectieve on-page optimalisatie mogelijk maken, zoals schone permalink structuren, eenvoudige content creatie en alt-teksten.
SEO plug-ins kunnen ook bijdragen aan een betere zichtbaarheid van de site in zoekmachines zoals Google.
Schaalbaar
Dankzij het zelf-gehoste WordPress-platform beschikken gebruikers over een zeer schaalbare omgeving voor hun websites. Je hebt ook de vrije keuze om een hostingprovider en -plan te kiezen, die het beste bij jouw huidige behoeften passen.
Als je de bronnen van je webhosting ontgroeit, kun je je plan upgraden, of overstappen naar een andere webhost. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat jouw WordPress-website kan groeien en evolueren naarmate jouw bedrijf of doelgroep groter wordt.
Bij Hostinger bieden we een gratis website migratieservice zonder extra kosten aan, waarmee je je WordPress website veilig kunt verhuizen naar onze hosting, terwijl de gebruikerservaring gewaarborgd blijft.
Actieve WordPress Community
Miljoenen mensen over de hele wereld gebruiken WordPress en er zijn talloze online bronnen beschikbaar met oplossingen voor veel verschillende problemen. Dit compenseert het gebrek aan directe ondersteuning van de software, wat voor beginners van groot belang kan zijn.
Hostinger Tutorials zijn daar een goed voorbeeld van. We bieden honderden handleidingen voor het gebruik van WordPress, van het opzetten van jouw eerste website tot het optimaliseren van de prestatie van jouw website.
Als je een meer visuele gebruiker bent, bekijk dan ons YouTube-kanaal: Hostinger Academy.
Meertalig
Het WordPress-beheerpaneel is beschikbaar in meer dan 70 talen, waardoor gebruikers uit verschillende regio’s het platform in hun moedertaal kunnen gebruiken.
Wanneer jouw website zich op een internationaal publiek richt, dan zijn er tal van betaalde en gratis WordPress plug-ins voor het maken van meertalige content.
Veelvoorkomende problemen met WordPress waar je op moet letten
WordPress biedt veel voordelen voor zowel nieuwe als ervaren gebruikers. Maar om optimaal gebruik te maken van deze open-source software, is het belangrijk om op het volgende te letten:
Beveiligingsproblemen
De WordPress software is inherent veilig. Het wereldwijde beveiligingsteam en het netwerk van medewerkers werken continu aan het oplossen van beveiligingsproblemen op dit websiteplatform.
Maar omdat WordPress open-source is, zijn gebruikers zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van hun website. Slechte gewoontes zoals zwakke wachtwoorden en verouderde WordPress-versies kunnen een website blootstellen aan risico’s en kwetsbaarheden.
Het beveiligen van een WordPress website begint met het kiezen van de juiste hostingprovider.
De WordPress hostingplannen van Hostinger bevatten proactieve beveiligingsmaatregelen – zoals een robuuste webapplicatie firewall, een malwarescanner en automatische software-updates. Plus, onze kwetsbaarheidscontrole zorgt ervoor dat alle plug-ins en thema’s altijd up-to-date zijn.
Functies van derden
WordPress heeft een groot ecosysteem van thema’s en plug-ins. Helaas volgt niet iedereen de beste coderingspraktijken, wat tot prestatie- en beveiligingsproblemen tot gevolg kan hebben.
Of je nu een gratis of premium plug-in en thema gebruikt, bekijk voor de veiligheid de beschrijving en klantfeedback. Vermijd nulled versies van betaalde extensies, omdat ze niet alleen beveiligingsrisico’s met zich mee kunnen brengen, maar ook vaak essentiële updates missen.
Hostinger biedt vooraf geselecteerde, gerenommeerde WordPress-thema’s en plug-ins aan, die tijdens de software-installatie kunnen worden ingesteld. Als je een WordPress blog wilt beginnen, bekijk dan ons gratis en AI-gestuurde aangepaste thema.
Laadtijd pagina
Factoren als overmatige plug-ins, grote afbeeldingsbestanden en niet-geoptimaliseerde code kunnen WordPress websites vertragen. Voor het behoud van snelle prestaties is het daarom belangrijk dat deze elementen worden geoptimaliseerd.
Daarnaast is het gebruik van een snelle hostingservice cruciaal. Hostinger voorziet alle WordPress-websites van LiteSpeed, een van de toonaangevende webservers op de markt.
Klanten kunnen ook de LiteSpeed Cache-plugin activeren voor een snellere levering van de website-inhoud en kortere laadtijden.
Verschillen tussen WordPress.org en WordPress.com
Het is van cruciaal belang dat je weet dat WordPress in twee versies verkrijgbaar is – WordPress.org en WordPress.com. Hoewel ze dezelfde naam hebben, zijn de functionaliteiten en het gebruik verschillend.
WordPress.org
Deze versie staat bekend als de zelf-gehoste WordPress. Het is gratis te downloaden en geeft gebruikers volledige controle over hun eigen website – inclusief het installeren van elk WordPress thema of plug-in uit de directory.
Voor het gebruik van WordPress.org moet je webhosting en een eigen domeinnaam kopen.
WordPress.com
WordPress.com is een website bouwer gebaseerd op WordPress software. WordPress.com beschikt over een eigen hostingservice, waardoor het een geschikte keuze is als je geen behoefte hebt aan de vrijheid om de back-end van je website te beheren en te optimaliseren.
Gratis WordPress plannen zijn beschikbaar, maar deze zijn vrij beperkt. Er worden WordPress.com-advertenties vertoond, en er is een beperkt aanbod aan thema’s en plug-ins zijn niet toegestaan. Uitgebreide abonnementen bieden meer vrijheid, maar tegen een maandelijks bedrag.
Bekijk de onderstaande tabel voor meer informatie over het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com:
Kenmerk | WordPress.org | WordPress.com |
Aanpasbaarheid | Biedt volledige aanpassing met duizenden thema’s en plug-ins. | Beperkte aanpassingsmogelijkheden – je hebt een premium plan nodig om toegang te krijgen tot de meeste thema’s en plug-ins. |
Hosting | Vereist een aparte hostingprovider. | Hosting is inbegrepen. |
e-commerce | Volledige e-commerce functionaliteit met plug-ins zoals WooCommerce. | Vereist een Commerce-abonnement voor de functies voor online verkoop en het webshop ontwerp. Dit kost €38/maand. |
Ondersteuning | Geen officiële ondersteuning, maar er is een grote, actieve WordPress community. Je krijgt ook hulp van de hostingprovider van jouw keuze. | Gebruikers van het gratis plan hebben toegang tot de documentatie en forums. Betalende klanten kunnen voor ondersteuning gebruikmaken van e-mail en live chat. |
Prijzen | WordPress is gratis, maar je moet betalen voor hosting en een domein. | Gratis voor basis gebruik, maar premium plannen kosten €3,40–€38,25/maand. |
Wat zijn WordPress thema’s?
WordPress thema’s zijn vooraf ontworpen templates waarmee gebruikers hun webontwerp kunnen aanpassen zonder code. Deze bepalen de esthetische aantrekkingskracht van je website – van het kleurenschema en de typografie tot de plaatsing van blogposts of producten.
De officiële directory heeft meer dan 11.000 gratis thema’s voor verschillende doeleinden, zoals een WordPress blog, een webshop en een bedrijfswebsite.
Zoek anders naar premium thema’s op marktplaatsen zoals ThemeForest. Deze worden meestal geleverd met geavanceerdere functies en speciale ondersteuning, als je hulp nodig hebt bij het gebruik ervan.
Astra is een geweldig WordPress startersthema voor een nieuwe website. Het heeft een modern en lichtgewicht ontwerp met uitstekende prestaties. Bekijk onze lijst met de beste gratis WordPress thema’s voor meer aanbevelingen.
Wat zijn WordPress plug-ins?
WordPress plug-ins zijn extensies die jij kunt installeren om specifieke functionaliteiten aan jouw website toe te voegen. Enkele gebruiksvoorbeelden zijn het verbeteren van de prestaties, het integreren van een externe service zoals Google Analytics, of het toevoegen van een contactformulier op jouw WordPress website.
De WordPress-directory heeft meer dan 59.000 gratis plug-ins. Als je geavanceerde tools nodig hebt, verkopen sommige marktplaatsen zoals CodeCanyon premium plug-ins.
Bekijk voor WordPress website optimalisatie AIOSEO. Het beschikt over krachtige functies zoals een site-audit en een pagina-analysetool waarmee je je content kunt verbeteren.
Ga naar onze lijst met onmisbare WordPress plug-ins en ontdek nog meer essentiële tools voor je website.
Welke websites gebruiken WordPress?
WordPress is het platform van miljoenen websites. Laten we eens kijken naar een aantal populaire WordPress website voorbeelden en bekijken welke beste ontwerppraktijken we van elk voorbeeld kunnen leren:
Deze WordPress blog staat bekend om de eenvoudig te volgen recepten. Met een uitgebreide collectie aan gerechten, maakt het gebruik van het taxonomie systeem van het CMS om de blogposts te categoriseren.
Elk recept wordt getagd op basis van het type voeding en de ingrediënten. Als gebruikers een vergelijkbaar gerecht willen vinden, kunnen ze gewoon op een tag klikken en zo alle gerelateerde posts bekijken.
Het maakt ook gebruik van de WP Tasty WordPress plug-in, wat de receptkaarten interactief en visueel aantrekkelijk maakt. Daarnaast heeft het schema markup functionaliteit – wanneer het blogbericht in zoekmachines verschijnt, zal het rich snippets tonen die de bereidingstijd en waardering van het recept weergeven.
Volgende op de lijst van populaire WordPress sites is Vogue. Dit Amerikaanse mode- en lifestylemagazine gebruikt het platform om de nieuwste verhalen en video’s van beroemdheden te publiceren – een bewijs dat WordPress ook geschikt is voor multimediacontent.
Het minimale WordPress-thema biedt ondanks de vele soorten inhoud een strakke en overzichtelijke website met multimedia-inhoud. Hierdoor kunnen bezoekers zich concentreren op de levendige foto’s.
Het vaste menu maakt navigeren op deze WordPress site eenvoudig – je hoeft niet omhoog te scrollen om naar een andere pagina te kunnen gaan. Abonnees van Vogue kunnen ook artikelen opslaan zodat ze deze later kunnen lezen.
Het Witte Huis is een van de bekendste WordPress-websites. Het is een uitstekend voorbeeld van hoe gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid prioriteit krijgen bij het ontwerpen van websites.
Gebruikers kunnen de juiste informatie vinden via een navigatiebalk op de website die hen naar de meest populaire onderwerpen leidt. Er is ook een zoekfunctie waarmee je naar andere bronnen kunt zoeken, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot informatie over de populaire onderwerpen.
Bovendien is de WordPress site ook beschikbaar in het Spaans, wat zorgt voor een breder publiek en meer inclusiviteit. Gebruikers met een beperking kunnen bijvoorbeeld de modus voor hoog contrast inschakelen, of de tekst vergroten voor een betere browse-ervaring.
De website van Mark Manson is een geweldig voorbeeld van de flexibiliteit van WordPress. Deze website is begonnen als een blog waar de bestsellerauteur zijn gedachten over persoonlijke ontwikkeling en sociale kwesties met anderen deelde.
Vandaag de dag is deze WordPress site uitgebreid met andere soorten content, zoals betaalde videocursussen op het gebied van relaties en persoonlijke waarden. Elk boek is inclusief extra bronnen, zoals een PDF-werkboek, premium artikelen en audio commentaar.
Als je hetzelfde wilt doen op jouw WordPress website, kun je een lidmaatschap plug-in gebruiken waarmee je abonnees kunt beheren, inhoud kunt limiteren en betalingsgateways kunt instellen.
Nalgene, bekend als het originele waterflesjes bedrijf, gebruikt WordPress en WooCommerce voor haar webshop. Op deze website is te zien dat plug-ins een intuïtieve en efficiënte winkelervaring kunnen bieden.
De productpagina staat vol met nuttige informatie, zoals hoogwaardige productfoto’s, een samenvatting van de belangrijkste kenmerken en klantbeoordelingen. Met de add-on WooCommerce Variation Swatches and Photos kunnen gebruikers eenvoudig verschillende kleuropties bekijken en de gewenste productvariant uitkiezen.
Voor een betere verkoop gebruikt deze WordPress website een functie ‘vaak samen gekocht’, waarbij artikelen worden aanbevolen die goed bij elkaar passen. Dit spoort klanten aan om meer producten te ontdekken, waardoor de waarde van de winkelwagen en de klanttevredenheid toeneemt.
Hoe begin ik met WordPress?
Met zijn intuïtieve interface, online bronnen en betrokken community is WordPress voor nieuwe gebruikers eenvoudig om mee aan de slag te gaan. Hier vind je stap-voor-stap instructies voor het gebruik van WordPress:
1. Ga naar de WordPress website en klik op ‘Aan de slag’.
2. Kies het soort website dat je wilt maken (blog, portfolio, bedrijfswebsite, etc.).
3. Kies een thema voor je website.
4. Kies een domeinnaam voor je website. Dit zal het adres van je website zijn.
5. Kies een abonnement. Er zijn gratis en betaalde opties beschikbaar.
6. Maak je account aan met je e-mailadres, een gebruikersnaam en een wachtwoord.
7. Bevestig je e-mailadres door op de link in de bevestigingsmail te klikken die je van WordPress ontvangt.
8. Log in op je WordPress account.
9. Begin met het bouwen van je website. Je kunt pagina’s toevoegen, berichten schrijven, afbeeldingen uploaden, en nog veel meer.
10. Als je klaar bent met het bouwen van je website, klik dan op ‘Publiceren’ om je website te lanceren.
Veel succes met het bouwen van je website!
1. Koop webhosting en een eigen domeinnaam
De eerste stap is een hostingplan en domeinnaam kopen. Een domein functioneert als het online adres van je website, terwijl webhosting zorgt voor de opslag van je websitebestanden.
De Managed WordPress hosting pakketten van Hostinger worden geleverd met een gratis domeinnaam, en er zijn .nl domeinen beschikbaar. Je kunt ook je eigen domein naar ons systeem verhuizen als je er al eentje hebt.
Voor een kleine bedrijfswebsite raden we aan om het Business plan eens te bekijken. Het kost €3,99/maand en heeft voor WordPress geoptimaliseerde functies, waaronder multi-website-ondersteuning, een staging-tool en een AI-content generator voor het schrijven van blogposts.
Bekijk onze handleiding voor het kiezen van een webhostingplan voor meer informatie.
2. Installeer WordPress
Gebruikers kunnen de WordPress software installeren met het automatische installatieprogramma van hun webhost, of ze kunnen dit handmatig doen. Hostinger-klanten hoeven alleen maar het onboarding proces te volgen na het aanmaken van een webhosting-account.
Creëer je WordPress-inloggegevens en koppel je eigen domein aan de website. Ondertussen starten wij op de achtergrond het installatieproces voor de WordPress-app.
Zodra dat is gebeurd, kun je op het WordPress dashboard inloggen en starten met het bouwen van jouw website.
3. Stel jouw WordPress thema in
Na de installatie van WordPress, is de volgende stap het selecteren van een WordPress thema voor jouw nieuwe website.
WordPress publiceert elk jaar een nieuw standaard thema, maar jij kunt ook kiezen uit duizenden gratis en premium thema’s die online beschikbaar zijn.
Gebruikers kunnen WordPress-thema’s installeren vanuit de officiële directory, rechtstreeks in hun WordPress dashboard door te navigeren naar Uiterlijk → Thema’s → Nieuwe toevoegen. Bij premium thema’s moeten de ZIP-bestanden handmatig worden geüpload.
Zodra de installatie is gelukt, moet je het thema Activeren om het te kunnen gebruiken.
4. Installeer plug-ins op jouw WordPress website
Laten we nu WordPress plug-ins op je website installeren. Als je een gratis plug-in uit de officiële directory wilt gebruiken, is de makkelijkste manier om deze te installeren door naar Plug-ins→ Nieuwe toevoegen te gaan. Gebruik vervolgens de zoekbalk en zoek de juiste extensie die voldoet aan jouw eisen.
Net als bij WordPress thema’s, moet je de plug-in activeren zodra deze is geïnstalleerd. Degenen die een premium plug-in hebben gekocht, kunnen de ZIP bestanden direct naar de WordPress software uploaden.
5. Maak pagina’s voor jouw WordPress website
Nu de WordPress plug-ins en thema’s zijn geïnstalleerd, is het tijd om enkele pagina’s aan te maken. Navigeer op je dashboard naar Pagina’s → Nieuwe toevoegen. Van hieruit beland je in de Gutenberg-editor, waar je inhoudsblokken, zoals afbeeldingen, tekst, video’s en embedded content kunt toevoegen.
Overweeg als beginner om gebruik te maken van Block Patterns, dat zijn vooraf ontworpen lay-outs die zijn gemaakt door WordPress en de mensen die eraan meewerken. In plaats van het slepen en neerzetten van afzonderlijke blokken voor het bouwen van de website-inhoud, kun je een Pattern gebruiken om dit proces te versnellen.
Als je klaar bent, druk je op de Publiceren knop. Herhaal dit proces en creëer zoveel pagina’s als je WordPress website nodig heeft.
De stappen voor het maken van blogberichten zijn vergelijkbaar wanneer je een WordPress blog begint. Ga naar Berichten→ Nieuw toevoegen voor toegang tot de Gutenberg-editor.
6. Promoot jouw WordPress website
Nu je een WordPress website hebt gepubliceerd, is het tijd om deze op verschillende digitale marketingkanalen te promoten. Deel de URL van je eigen website allereerst met vrienden en familie, of plaats deze op sociale media.
Overweeg om meer te leren over WordPress SEO best practices om meer verkeer uit zoekmachines te halen. Onze tutorial behandelt de basisprincipes, van zoekwoordenonderzoek (SEO) en intern linken, tot het gebruik van Google Analytics voor het volgen van de prestaties.
Conclusie
WordPress is een contentmanagementsysteem dat is gebouwd voor het maken van websites zonder code. Er kunnen verschillende sites mee worden gestart, waaronder blogs, webshops, zakelijke websites en lidmaatschapsplatforms.
WordPress is gratis, gebruiksvriendelijk en wordt ondersteund door een krachtige community. Bovendien biedt de tool een grote verscheidenheid aan thema’s en plug-ins.
Er zijn twee versies van WordPress – de zelf-gehoste WordPress.org en de gehoste WordPress.com. De eerste is open-source software, terwijl de laatste een gratis website bouwer is.
Als je WordPress wilt gebruiken, koop dan eerst een hostingplan en een domeinnaam. De managed WordPress hosting plannen van Hostinger hebben alles wat je nodig hebt om een WordPress-website te bouwen. Onze bibliotheek met tutorials biedt ook eenvoudig te volgen handleidingen om je op weg te helpen.
Wat is WordPress FAQ’s
Is WordPress gratis?
Ja. WordPress.org is open-sourcesoftware, wat betekent dat het gratis te gebruiken is. Echter, voor een zelf-gehoste WordPress-site moet je betalen voor webhosting en een domein. WordPress.com biedt gratis plannen, maar met beperkingen, terwijl de premium functies meer kosten.
Is het lastig om WordPress te leren?
WordPress is in vergelijking met andere CMS’s relatief eenvoudig te leren. De interface is gebruiksvriendelijk en er zijn veel online hulpmiddelen beschikbaar voor het bouwen van een website.
Is WordPress goed voor beginners?
Ja, WordPress is goed voor beginners. Hoewel je eerst webhosting en een domeinnaam moet kopen, hebben de meeste webhosts tegenwoordig een 1-klik WordPress-installatieprogramma beschikbaar, wat het installatieproces een stuk eenvoudiger maakt. In combinatie met de gebruiksvriendelijke interface kunnen nieuwe gebruikers probleemloos een website lanceren.
Hoe werkt WordPress?
WordPress draait op een databasesysteem dat gebruikers in staat stelt om bestanden, thema’s, plug-ins en andere soorten inhoud toe te voegen, te wijzigen en te organiseren. Elke WordPress website-eigenaar heeft toegang tot het dashboard en kan zijn of haar site vanaf één plek beheren.
Is WordPress goed voor freelancers?
Ja. Veel freelancers gebruiken WordPress vanwege het gebruiksgemak, de flexibiliteit en schaalbaarheid, wat veel mogelijkheden biedt om hun projecten te laten groeien. Met WordPress kunnen freelance ontwikkelaars gemiddeld €60/uur verdienen.
Wat is het verschil tussen WordPress en een website?
WordPress is een platform dat jou de tools biedt om jouw eigen website te maken. Een website is een verzameling van webpagina’s waar je inhoud opslaat op de webserver van een hostingprovider en deze toegankelijk maakt voor gebruikers online via een domeinnaam.
Wat is het verschil tussen WordPress berichten (posts) en pagina’s?
WordPress berichten zijn bedoeld voor regelmatige updates, zoals blogartikelen, terwijl pagina’s statische inhoud presenteren, zoals Over of Contact pagina’s. Berichten verschijnen chronologisch, vaak met reacties, terwijl pagina’s zijn georganiseerd op basis van informatieve hiërarchie.
Is WordPress gemakkelijker dan HTML?
Ja, het is gemakkelijker om een website te bouwen met WordPress dan met HTML. Het platform vereist weinig tot geen codering, waardoor het beginnersvriendelijk is. Je kunt ook WordPress plug-ins en thema’s installeren voor het uitbreiden van de functies van de software.
Wat zijn alternatieven voor WordPress?
Er zijn verschillende WordPress alternatieven voor het bouwen van websites, waaronder Hostinger Website Bouwer, Joomla, Drupal, Wix en Squarespace. Iedere oplossing heeft zijn eigen unieke kenmerken, dus het kiezen van de juiste oplossing hangt af van jouw doelstellingen en de specifieke behoeften van de website.