Wat is Cloud Hosting? Hoe werkt het en wanneer zou je het moeten gebruiken

Wat is Cloud Hosting? Hoe werkt het en wanneer zou je het moeten gebruiken

Als je een snelle, veilige en schaalbare website wilt maken, is cloud hosting een geweldige optie.

In plaats van computer vermogen te delen met andere websites, heb je toegang tot een grotere bronnenpool. Dit zorgt voor stabiele prestaties en een snelle levering van de content wat een betere gebruikerservaring oplevert.

In dit artikel leggen we uit hoe cloud hosting werkt en hoe het zich verhoudt tot traditionele webhosting diensten. We gaan ook bekijken of cloud hosting de juiste oplossing is voor jouw behoeften.

Cloud hosting is een webhostingdienst waarbij gebruik wordt gemaakt van de kracht van servervirtualisatie. Het garandeert een hoge uptime en snelle prestaties voor jouw website.

Hoe werkt Cloud Hosting

Cloud hosting werkt anders dan traditionele webhosting. De tweede gebruikt doorgaans een gecentraliseerde benadering, waarbij één enkele webserver meerdere websites host.

Aangezien rekenkracht en opslag worden gedeeld tussen traditionele hosting gebruikers, kan een plotselinge toename van het verkeer van een naburige site jouw website vertragen.

Cloudhostingdiensten maken daarentegen gebruik van virtualisatie, waarbij een fysieke server wordt opgedeeld in meerdere virtuele servers. Het gebruikt een netwerk van servers om een website te hosten, wat zorgt voor betere prestaties en stabiliteit dan hostingdiensten met één server.

Cloud hosting is daarom geschikt voor websites met veel verkeer, zoals e-commerce shops.

Voordelen van Cloud Hosting

Of je nu van plan bent om je eerste website te hosten of te upgraden vanaf een traditioneel hostingplan, cloud hosting biedt veel voordelen.

  • Geschikt voor beginners. Een managed cloud hosting oplossing vereist geen technische kennis. De serviceprovider zal de cloudservers en de backend van je site beheren.
  • Hoge beschikbaarheid. Als er een server uitvalt, zal een andere server in het netwerk als back-up fungeren, waardoor je website altijd online blijft.
  • Verdeling van verkeersbelasting. De verantwoordelijkheden voor het afhandelen van verkeer worden verdeeld over cloud webservers zodat de prestaties hoog blijven.
  • Schaalbaarheid. In tegenstelling tot traditionele hostingdiensten hoeven site-eigenaars hun bandbreedte, gegevensopslag en rekenkracht niet met anderen te delen. De webhost biedt virtuele bronnen voor elke gebruiker, waardoor het schalen van de website eenvoudiger wordt.
  • Grotere veiligheid. Aangezien cloudhostingdiensten gebruikmaken van meerdere virtuele machines, is het minder gevoelig voor hardwarestoringen. Verder kan de load balancing-functie helpen om DDoS-aanvallen te voorkomen.

Cloud Hosting met andere soorten hosting vergelijken

Cloud hosting is een geweldige keuze, maar het is niet geschikt voor iedereen. Sommige gebruikers hebben geavanceerde aanpassingen nodig, terwijl anderen de voorkeur geven aan een meer betaalbare optie.

Om je te helpen het juiste hostingpakket te kiezen, zullen we andere populaire hostingservices bekijken en kijken hoe ze zich verhouden tot cloud hosting.

Cloud Hosting vs Shared Hosting

In een shared hosting omgeving wordt de data van meerdere websites op één server opgeslagen. Dit heeft tot gevolg dat de bandbreedte, opslagcapaciteit en verwerkingskracht beperkt zijn.

De onderhoudskosten van de server worden verdeeld tussen de gebruikers, waardoor shared hosting meestal goedkoper is dan cloud hosting. Daarom is het een uitstekende optie voor kleine bedrijven en persoonlijke websites.

Dit zijn de voor- en nadelen van shared hosting:

Voordelen

  • Betaalbaar. Met €2-10/maand is shared hosting het goedkoopste hostingtype. Ter vergelijking: cloud hosting kost €10-70/maand of meer. Bekijk voor meer informatie onze gids met webhosting kosten.
  • Geschikt voor beginners. Je hebt geen codeervaardigheden nodig om je website operationeel te krijgen.
  • Eenvoudig in onderhoud. De webhost zorgt voor de technische aspecten van het onderhoud van een website, zodat jij je volledig kunt richten op de optimalisatie.

Nadelen

  • Beperkte bronnen. Met een beperkte bandbreedte, verwerkingskracht en opslagcapaciteit is het moeilijk om de beste websiteprestaties te behalen.
  • Vatbaar voor veiligheidsrisico’s. Als er een site op de gedeelde server wordt aangevallen, kunnen de anderen daar ook last van ondervinden.
  • Gedeeld IP-adres. Je zult een IP-adres moeten delen met andere sites. Hierdoor kan de e-mail aflevering worden beïnvloed, aangezien providers zoals Gmail en Yahoo gedeelde IP-adressen vaak met spam associëren.

Cloud Hosting vs VPS-hosting

Virtual private server (VPS) hosting werkt op dezelfde manier als cloud hosting. Het maakt gebruik van virtualisatie om serverpartities te scheiden, waardoor elke gebruiker de beschikking krijgt over toegewezen bronnen om zijn website te laten groeien.

Deze hostingoplossing biedt ook root-toegang, waardoor je meer flexibiliteit en controle hebt over de hostingomgeving. Deze functie is niet beschikbaar bij managed cloud of shared hosting diensten.

VPS-hosting wordt echter vaak zelf beheerd door de gebruiker, waardoor het meer geschikt is voor technisch onderlegde personen.

Hieronder vind je de voor- en nadelen van VPS webhosting:

Voordelen

  • Stabiele prestaties. Aangezien elke gebruiker eigen bronnen toegewezen krijgt, hebben pieken in het verkeer op de ene website geen invloed op andere sites.
  • Zeer goed aanpasbaar. Wat betreft serverconfiguratie bieden virtual private servers meer flexibiliteit dan managed cloud-gebaseerde diensten.
  • Eigen IP-adres. VPS- en cloud hosting providers bieden een eigen IP-adres aan wat voor een betere bescherming zorgt. Een eigen IP-adres verbetert ook de geloofwaardigheid van je site.

Nadelen

  • Niet geschikt voor beginners. Gebruikers moeten over de vereiste vaardigheden en kennis beschikken om VPS-hosting te beheren.

Cloud Hosting vs Dedicated Server Hosting

Dedicated hosting is de krachtigste vorm van hosting. Het geeft je volledige controle over een hele server – van het installeren van aangepaste software tot het gebruik van alle beschikbare bronnen.

Het is echter aanzienlijk duurder dan cloud hosting. Daarom is het geschikter voor grote organisaties met een groot budget.

Bekijk de voor- en nadelen van dedicated hosting:

Voordelen

  • Topprestaties. Dedicated hosting biedt de beste site prestaties.
  • Onbeperkte middelen. Met een dedicated server beschikt je over alle nodige middelen om een grootschalige website te laten groeien.
  • Volledige controle. Gebruikers hebben volledige controle over de hostingomgeving, inclusief het aanpassen van het besturingssysteem en het installeren van server-software.

Nadelen

  • Hoge kosten. In vergelijking met andere hosting pakketten hebben dedicated servers de hoogste onderhoudskosten. Verwacht €80-500/maand of meer uit te geven.
  • Geavanceerde vaardigheden vereist. Je moet over kennis van serverbeheer beschikken om een dedicated server te kunnen bedienen en onderhouden.

Wanneer zijn cloud hosting oplossingen geschikt

Cloud hosting is de aangewezen optie als je een stabiele website nodig hebt, maar niet over de vaardigheden of het budget beschikt om je eigen server te onderhouden.

De gespreide infrastructuur helpt je bij verkeerspieken rond promo’s, seizoensgebonden evenementen of wanneer een artikel plotseling op de eerste plaats in Google staat.

Bovendien is het beter afgestemd op websites die meer rekenkracht, bandbreedte en schijfruimte nodig hebben voor het verwerken van omvangrijke gegevens. Enkele soorten websites die baat zouden hebben bij cloudhosting zijn nieuwspublicaties, grootschalige blogs, zoekmachines en aggregatorsites.

Cloud hosting is ook perfect voor websites die een topbeveiliging nodig hebben ter bescherming van gevoelige gegevens, zoals e-commerce shops en sociale media netwerken.

Verder biedt de combinatie van cloud hosting met een CMS zoals WordPress, voor het maken van bedrijfswebsites, een ongeëvenaarde mix van flexibiliteit, schaalbaarheid en gebruiksgemak. Deze krachtige combinatie biedt een solide basis voor bedrijven die robuuste online platforms met veel verkeer willen bouwen.

Biedt Hostinger Cloud Hosting Diensten aan

Ja, dat doen we. Hostinger heeft drie plannen, variërend van €9,99/maand tot €29,99/maand.

We gebruiken de nieuwste cloud computing-technologie voor de beste prestaties, zoals CloudLinux met LVE-containers. Je site zal altijd up and running zijn met een 99,9% uptime garantie en een wereldwijde netwerk aan datacenters.

Om je te helpen het juiste plan te kiezen, vind je hier een vergelijking van onze cloudhostingopties:

FunctiesStartupProfessioneelBedrijf
PrijzenVanaf €9,99/maandVanaf €14,99/maandVanaf €29,99/maand
Aantal websites300300300
Aantal e-mailaccounts100100100
Geheugen3 GB6 GB12 GB
SSD-opslag200 GB250 GB300 GB
Aantal CPU-cores246
BandbreedteOnbeperktOnbeperktOnbeperkt

Al onze hostingpakketten hebben een 30-dagen geld-terug-garantie, zodat je je tijdens de proefperiode geen zorgen hoeft te maken. Bezoek de Hostinger-couponpagina om je cloud hosting kortingen te claimen.

Hoe verhouden IaaS, PaaS en SaaS zich tot Cloud Hosting

IaaS, PaaS en SaaS zijn bedrijfsmodellen die cloudinfrastructuur gebruiken voor het leveren van hun diensten. Laten we eens kijken naar de verschillen tussen de verschillende modellen.

IaaS

IaaS staat voor Infrastructure as a Service. Dit soort bedrijven biedt cloud-gebaseerde computer bronnen zoals servers en cloud-opslag aan waarmee organisaties hun activiteiten kunnen uitvoeren.

Aangezien het bouwen van een fysiek datacenter duur en lastig is, kiezen veel organisaties ervoor om in plaats daarvan van IaaS-bedrijven te kopen. Het schalen van cloudservices is eenvoudig en bedrijven hoeven alleen te betalen voor de gebruikte resources.

Een goed voorbeeld van een IaaS-bedrijf is Amazon Web Services, een cloud computing platform waarop de film- en seriedatabase van Netflix is opgeslagen.

PaaS

PaaS is de afkorting van Platform as a Service. Het verwijst naar een bedrijf dat cloud-gebaseerde frameworks biedt voor web- en mobiele apps.

In tegenstelling tot IaaS beheert dit type aanbieder de server-resources in de cloud. Daarom kunnen ontwikkelaars zich richten op het realiseren van projecten.

Google App Engine is een voorbeeld van een PaaS. Met deze dienst kunnen gebruikers software maken zonder zich zorgen te hoeven maken over het beheer van de infrastructuur.

SaaS

Software as a Service of SaaS is een bedrijfsmodel dat volwaardige software aanbiedt op basis van een abonnement.

SaaS-producten worden gehost in de cloud, in tegenstelling tot software op locatie, waarvoor interne servers nodig zijn. Ze zijn toegankelijk vanaf elke computer of mobiel apparaat met een internetverbinding.

Op deze manier hebben eigenaren van kleine bedrijven toegang tot software op bedrijfsniveau zonder dat ze een grote initiële investering hoeven te doen. De Google Workspace-suite, waaronder Google Workspace webmail, is een voorbeeld van een SaaS-platform.

Conclusie

Cloud hosting maakt gebruik van een virtuele serverinfrastructuur om een website te beheren. In vergelijking met traditionele webhosting biedt het een grotere betrouwbaarheid en minimaliseert het de kans op hardwarestoringen. Met als resultaat stabiele siteprestaties.

Cloud-gebaseerde webhosting is perfect voor het bouwen van grootschalige projecten, waaronder bedrijfswebsites, e-commerce winkels, sociale netwerken en aggregatorplatforms. Bovendien vereist een managed cloud hosting service geen technische kennis.

Wat is Cloud Hosting FAQ’s

Hier vindt je meer informatie over cloud hosting.

Wat zijn de beste Cloud Hosting Providers

Er zijn veel uitstekende cloud hosting providers beschikbaar, waaronder Hostinger. Elke provider biedt een breed scala aan diensten en functies, inclusief flexibele prijsmodellen, schaalbare infrastructuur en betrouwbare prestaties, om te voldoen aan de behoeften van bedrijven van verschillende groottes. Controleer dus de verschillende beschikbare plannen voordat je kiest.

Hoe kies ik een Cloud Hosting Provider

Houd bij het kiezen van een hostingprovider rekening met factoren zoals prijs, prestaties, schaalbaarheid, betrouwbaarheid, beveiliging en klantondersteuning. Beoordeel je specifieke zakelijke behoeften en doelen en vergelijk het aanbod van verschillende providers om de beste cloud hosting te vinden. Zoek naar klantbeoordelingen en referenties om de ervaringen en tevredenheid onder gebruikers te achterhalen.

Hoe zet ik een Cloud Hosting-account op

Voor het opzetten van een cloud hostingaccount moet je een provider kiezen, een plan selecteren dat aan je behoeften voldoet, een account aanmaken en betalingsgegevens verstrekken. Configureer vervolgens je serverinstellingen, upload je websitebestanden en koppel je domein aan de server. Test ten slotte je website om er zeker van te zijn dat deze goed werkt.

Wat zijn de stappen om te verhuizen naar cloud hosting

Als je wilt migreren naar cloud hosting, begin dan met het kiezen van een provider en een plan dat aan je behoeften voldoet. Hostinger biedt bijvoorbeeld drie verschillende plannen voor cloud hosting. Beoordeel vervolgens je bestaande omgeving, migreer je gegevens naar de cloud en configureer je applicaties en instellingen.

Author
De auteur

Patty Reuser

Patty Reuser is een localization specialist voor de Nederlandse markt, die uitblinkt in het vertalen van content met een scherp marketinginzicht. Met haar expertise maakt ze complexe concepten eenvoudig en toegankelijk voor Nederlandse doelgroepen. Voor meer informatie, bekijk haar LinkedIn-profiel.