Wat is webhosting – Webhosting uitgelegd voor beginners

Webhosting is een online dienst die de inhoud van je website online toegankelijk maakt. Wanneer je een hostingplan aanschaft, huur je ruimte op een fysieke server om alle bestanden en gegevens van de website op te slaan.

Webhosts bieden de hostingtechnologie en middelen die nodig zijn voor de effectieve en veilige werking van je website. Zij zijn verantwoordelijk voor het operationeel houden van de server, het implementeren van hosting beveiligingsmaatregelen, en het garanderen dat gegevens zoals teksten, foto’s en andere bestanden met succes naar de browsers van de bezoekers worden overgebracht.

In dit artikel leer je wat webhosting is, hoe het werkt en welke verschillende soorten webhosting er zijn.

Webhosting is een online dienst waarmee je je website of webapplicatie online kunt publiceren. Wanneer je je aanmeldt voor een webhostingservice, huur je in principe ruimte op een fysieke server waar je alle bestanden en gegevens kunt opslaan die nodig zijn om je website goed te laten werken.

Wat is webhosting – Video Tutorial

Als je liever een video bekijkt, bekijk dan onze videogids over wat webhosting is.

Subscribe For more educational videos! Hostinger Academy

Hoe werkt webhosting

Hoe werkt webshosting?

De server waarop je website wordt gehost, is een fysieke computer die continu draait om de site altijd beschikbaar te maken voor bezoekers. Door servers voor webhosting te kopen, kun je alle gegevens van je website opslaan op de servers van je provider.

Zodra een gebruiker je domeinnaam in de adresbalk van zijn browser invoert, zal de server van de webhost alle bestanden overbrengen die nodig zijn om je website te laden.

Je kunt zelf een website hosten, maar dit vereist uitgebreide technische vaardigheden. Self-hosting houdt in dat je een webserver helemaal opnieuw opzet en configureert, inclusief de apparatuur, infrastructuur, hardware en software. Daarnaast zul je ook al het lopende onderhoud voor je rekening moeten nemen.

Een webhosting service provider zorgt ervoor dat je website optimaal presteert en met betere beveiligingsprotocollen. Bovendien vereenvoudigt het de vele complexe aspecten van het hosten van een website – van software-installatie tot technische ondersteuning.

Soorten webhosting services

Omdat er talloze webhostingopties beschikbaar zijn, kan het een uitdaging zijn om te bepalen welke het beste is voor je website.

De meeste webhosts bieden verschillende hostingpakketten voor verschillende soorten klanten – van eigenaren van zakelijke websites tot makers van persoonlijke blogs.

Idealiter zou je moeten beginnen met de eenvoudigste hosting oplossing. Zodra je site meer verkeer trekt, kun je upgraden naar een geavanceerder abonnement. Bekijk gerust de hostingprijzen van Hostinger om een algemeen beeld te krijgen van de verschillende soorten hosting en hun kosten.

Laten we eens kijken naar enkele van de meest populaire die beschikbaar zijn.

Shared Hosting

Shared hosting

Met gedeelde hosting delen meerdere gebruikers dezelfde serverbronnen, inclusief geheugen, verwerkingskracht en opslagruimte.

Vanwege de eenvoud en betaalbaarheid is gedeelde webhosting een uitstekende oplossing voor kleine bedrijven en persoonlijke websites die geen geavanceerde configuratie of hogere bandbreedte vereisen. Daarom is shared hosting een uitstekende keuze voor beginners die goedkope hosting nodig hebben om te beginnen.

Voordelen

  • Kosteneffectief, ideaal voor kleinschalige websites
  • Technische expertise is niet vereist
  • Vooraf geconfigureerde serveropties
  • Je hoeft je geen zorgen te maken over onderhoud en serverbeheer

Nadelen

  • Minimale toegang tot serverconfiguratie
  • Meer verkeer op andere websites kan de snelheid van je website beïnvloeden

Virtual Private Server (VPS) hosting

VPS Hosting

Bij dit type webhosting deelt je website ook een fysieke server met andere gebruikers, maar maakt de webhost voor elke gebruiker een virtuele partitie aan. Een site die op een virtuele privéserver wordt gehost, krijgt dus een toegewezen hoeveelheid bronnen.

VPS-webhosting is een geweldige optie voor middelgrote sites, e-commercewinkels en grote blogs met een snel groeiend aantal bezoekers.

Voordelen

  • Speciale serverruimte
  • Meer verkeer op andere websites heeft geen invloed op de prestaties van je site
  • Root-toegang tot de server
  • Hoge aanpasbaarheid

Nadelen

  • Gebruikers hebben technische expertise nodig om het te beheren
  • Hoewel het relatief betaalbaar is, moeten sommige gebruikers mogelijk een ontwikkelaar inhuren om de virtuele server te beheren, waardoor de totale kosten stijgen

Cloud Hosting

Cloud Hosting

Deze webhostingoplossing maakt gebruik van verschillende virtuele servers om sites te hosten. Dus als een server veel verkeer of een probleem ondervindt, zullen de overige servers de website overnemen en onderhouden.

Omdat cloudgebaseerde webhosting afhankelijk is van een cluster van webservers om te kunnen functioneren, kunnen bedrijven met meerdere websites en grootschalige sites zoals e-commercewinkels er het meeste van profiteren, omdat het weinig tot geen downtime oplevert.

Voordelen

  • Verminderde kans op downtime en hardwarestoringen
  • Maakt gebruik van taakverdeling om veel verkeer af te handelen en DDoS-aanvallen te voorkomen
  • Schaalbaarheid – je website is niet beperkt tot de bronnen van een enkele server

Nadelen

  • Er is niet altijd root-toegang beschikbaar
  • Het is duurder dan VPS en shared hosting

Aanbevolen literatuur

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste cloudwebhost? Bekijk onze gids met de beste cloudhosting providers.

WordPress Hosting

Wordpress Hosting

Dit type CMS-webhostingservice biedt een voor WordPress geoptimaliseerde serveromgeving waarmee je site sneller wordt geladen en potentiële problemen worden geminimaliseerd. Andere soorten webhosting werken echter nog steeds voor websites die op dit populaire content management system (CMS) zijn gebaseerd.

Doorgaans worden voor WordPress geoptimaliseerde hosting plannen geleverd met functies zoals vooraf geïnstalleerde thema’s, plug-ins voor kernfuncties zoals caching en beveiliging, en andere tools.

Voordelen

  • Lage kosten en beginnersvriendelijk
  • Geoptimaliseerde prestaties voor WordPress-sites
  • Klantenondersteuningsteam getraind in WordPress-problemen
  • Vooraf geïnstalleerde WordPress-plug-ins en thema’s

Nadelen

  • Geen ideale vorm van webhosting voor niet-WordPress-websites

Toegewijde Hosting

Dedicated server hosting

Toegewijde hosting wijst een fysieke server aan voor elke website. Door voor dedicated hosting te kiezen, kun je de server configureren, het gewenste besturingssysteem en de gewenste software kiezen en de gehele hostingomgeving aanpassen aan je specificaties.

Het huren van een toegewijde server is net zo krachtig als het hebben van je eigen server op locatie, maar met het extra voordeel dat je professionele ondersteuning krijgt van je webhost. Toegewijde hosting is dus ideaal voor grote online bedrijven die met veel verkeer te maken hebben.

Voordelen

  • Volledige controle over de configuratie van de server
  • Hoge betrouwbaarheid
  • Root-toegang tot de server

Nadelen

  • Hoge kosten, meer gericht op grote bedrijven
  • Technische kennis en kennis van serverbeheer is vereist

Hoe kies je de beste webhostingprovider?

Naarmate je website groeit, heb je mogelijk extra opslagruimte, bandbreedte en andere soorten bronnen nodig. In dat geval kun je overwegen om te migreren naar een geavanceerdere hostingoplossing zoals cloudhosting of VPS.

Zorg er daarom voor dat je de beste webhosting provider vindt die een verscheidenheid aan diensten aanbiedt, zodat je op elk moment kunt upgraden. Bovendien zijn er verschillende factoren die moeten worden geanalyseerd als het gaat om de keuze tussen webhostingproviders.

Controlepaneel

Met een hosting controlepaneel kun je het hostingaccount beheren zonder dat je je hoeft aan te melden bij de webserver. Het is dus het beste om te kiezen voor webhosts die een gemakkelijk beheerbare gebruikersinterface bieden waarmee gebruikers van alle vaardigheidsniveaus kunnen werken.

Met ons hPanel kun je snel en efficiënt je bestanden beheren, een volledige back-up maken en bijbehorende applicaties op je website installeren.

Webhosts Uptime

Als gevolg van slecht onderhouden of onstabiele webservers kan frequente en onverwachte downtime ernstige gevolgen hebben voor het vertrouwen van je bedrijf en je klanten. Zorg er daarom voor dat de host die je selecteert, voldoet aan de uptime-garantie waarvoor zij adverteren.

Een uptime-garantie en eerlijke servicevoorwaarden weerspiegelen de toewijding van hostingbedrijven om hun systemen draaiende te houden.

Technische specificaties

Naast het kiezen van hostingdiensten met voldoende schijfruimte, verwerkingskracht en bandbreedte, moet je op zoek gaan naar andere functies die ervoor zorgen dat je website soepel zal werken.

Bij Hostinger werken onze servers op CloudLinux en gebruiken we LiteSpeed-technologieën om ze te versnellen.

Online beoordelingen

Onderzoek website hosting recensies die diepgaande informatie bieden over verschillende webhosting serviceproviders. De meeste online beoordelingen bevatten informatie over uptime en snelheid, zodat je kunt zien hoe de servers van de provider daadwerkelijk presteren.

Beveiliging

Zorg ervoor dat de hostingprovider goed is uitgerust met geavanceerde beveiligingsmaatregelen om je site te beschermen tegen malware of DDoS-aanvallen.

Denk hierbij aan toegangsbeheer, malwaredetectie, geautomatiseerde back-ups en updates.

24/7 klantenondersteuning

24 uur per dag klant- of technische ondersteuning is handig als je website te maken krijgt met onverwachte vertragingen, crashes of zelfs beveiligingsinbreuken. Controleer of de host ook ondersteuningsbronnen biedt, zoals tutorials en kennisbanken.

Aanvullende diensten

Een geweldig hostingplan biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding als het gratis add-ons en functies bevat, zoals een SSL-certificaat, een zakelijk e-mailaccount of een Content Delivery Network (CDN).

Wat is het verschil tussen webhosting en een domeinnaam?

Nadat je hebt gekozen waar je je websitebestanden wilt opslaan, is de volgende stap bij het opzetten van je website het zoeken naar een domeinnaam om vervolgens een domeinnaam te kopen. Domein en hosting zijn twee verschillende, maar even belangrijke dingen die nodig zijn om je website online te publiceren.

Terwijl hosting wordt gebruikt om je site op te slaan, fungeert een domeinnaam als de digitale identiteit van de website, waardoor mensen er gemakkelijk toegang toe hebben.

Een domeinnaam bestaat meestal uit een websitenaam en een domeinextensie zoals .com, .org, of .net. Er zijn ook veel andere opties en nieuwe domeinnamen zoals .xyz, die tegenwoordig tot de meest populaire alternatieven behoren.

Een domein en een hostingaccount kunnen bij dezelfde of bij verschillende providers worden aangeschaft. Veel hostingbedrijven, waaronder Hostinger, bieden ook domeinregistratie aan.

Om te beginnen kies je een domeinnaam en controleer je de beschikbaarheid ervan.

Domain Name Checker

Instantly check domain name availability.

Zodra je een unieke domeinnaam hebt gevonden, registreer je deze bij een domeinregistreerder. Als het niet hetzelfde bedrijf is dat je hebt gekozen voor het hosten van de site, koop dan een hostingpakket en wijs de domeinnaam aan.

Als alternatief is het kopen van een hostingplan inclusief gratis domeinnaamregistratie een veel eenvoudigere en goedkopere oplossing.

Als je echter niet tevreden bent met de geleverde service, kun je de site naar een nieuwe host migreren. Zorg ervoor dat het bedrijf het framework van je website ondersteunt.

Conclusie

Er komt veel besluitvorming kijken bij het maken van een nieuwe website, inclusief hoe en waar deze moet worden gehost.

Of het nu een online bedrijf, blog of een ander type website is, de eerste stap om je online aanwezigheid op te bouwen is het aanmelden voor een hostingaccount. Webhosting is een dienst waarmee je website online beschikbaar is.

Door de basisprincipes van webhosting en de soorten webhostingservices te leren, kun je een kosteneffectieve en betrouwbare oplossing voor je website vinden.

Wanneer je verschillende diensten en hostingproviders overweegt, houd dan je behoeften in gedachten en analyseer de voor- en nadelen van de webhostingbedrijven. Bij Hostinger bieden we een 30-dagen-geld-terug-garantie, gratis sitemigratie, integratie met verschillende CMS’en en hosting couponcodes om onze abonnementen nog betaalbaarder te maken.

Als je nog andere vragen hebt over hosting, kun je hieronder een reactie achterlaten of contact opnemen met ons 24/7 klantenserviceteam.

Wat is webhosting FAQ

Is het nodig om hosting te kopen?

Meestal wel. Samenwerken met een webhostingbedrijf is de handigste en meest kosteneffectieve manier om een website te hosten. Tophosts implementeren ook geavanceerde technologieën om je site veilig te houden. Als je echter een blog start met WordPress.com, hoef je geen hostingpakket te kopen.

Kan ik mijn website gratis hosten?

Het gratis hosten van je website is mogelijk, maar heeft zijn beperkingen. Betaalde abonnementen zijn gemakkelijker aan te passen en hebben een grotere bandbreedte, opslag en verwerkingskracht. Gratis abonnementen bieden ook geen extra functies om de snelheid of beveiliging van je website te verbeteren.

Hoeveel kost het om een website te hosten?

De totale kosten voor het hosten van een website variëren afhankelijk van de provider, het type hosting en de gewenste functies die je kiest. Als je op zoek bent naar betaalbare, beginnersvriendelijke opties, zijn de WordPress- en Shared Hosting abonnementen van Hostinger uitstekende keuzes.

Hoe werkt gratis webhosting?

Gratis hosting is een goede manier om de basisprincipes van het bouwen van een website te leren, inclusief bestandsbeheer, website-onderhoud en beveiligingsmonitoring. Bij Hostinger kun je beschikken over de beste gratis websitehosting die een uitstekend startpunt kan zijn voor je online reis.

Author
De auteur

Patty Reuser

Patty Reuser is een localization specialist voor de Nederlandse markt, die uitblinkt in het vertalen van content met een scherp marketinginzicht. Met haar expertise maakt ze complexe concepten eenvoudig en toegankelijk voor Nederlandse doelgroepen. Voor meer informatie, bekijk haar LinkedIn-profiel.