Hoe gebruik je het chown commando om de eigenaar van een bestand in Linux te veranderen + Gratis Linux cheat sheet

Hoe gebruik je het chown commando om de eigenaar van een bestand in Linux te veranderen + Gratis Linux cheat sheet

Het beheer van het eigendom van bestanden en mappen is essentieel als je met Linux-besturingssystemen op een virtuele private server werkt. Door het chown commando op de juiste manier te gebruiken kun je voorkomen dat ongewenste gebruikers wijzigingen in je bestanden aanbrengen en kun je ze beveiligen tegen buitenstaanders.

Deze tutorial bevat een compleet overzicht van het chown commando en legt uit hoe je het op je VPS host kunt gebruiken.

Download een compleet Linux cheat sheet

chown Command Syntax

Linux wordt geleverd met een uniek machtigingssysteem dat is onderverdeeld in drie delen: gebruiker, groep en andere machtigingen. Bekijk de onderstaande vergelijking:

  • Gebruiker (eigenaar) – gebruikersaccounts of accounts die zijn aangemaakt voor specifieke toepassingen. Wanneer het eigenaarschap van een gebruiker wordt gewijzigd, worden de wijzigingen alleen voor die specifieke gebruiker weergegeven.
  • Groep – elk lid van een groep heeft dezelfde rechten. Als een gebruiker bijvoorbeeld wordt toegevoegd aan de beheerdersgroep, kan hij dezelfde acties uitvoeren als de groepseigenaar. Het is goed om te weten dat elke gebruiker deel moet uitmaken van een groep en dat groepen meerdere gebruikers kunnen hebben. Als een groepsgebruiker eigendomswijzigingen doorvoert, worden deze voor alle gebruikers doorgevoerd.
  • Anderen– staat voor machtigingen voor iedereen die geen eigenaar is of in de groep zit.

De rechten van deze drie groepen worden aangegeven door de rwx logic, zoals je hieronder kunt zien:

r staat voor lezen, w voor schrijven en x voor uitvoeren. In het bovenstaande voorbeeld heeft de eigenaar lees-, schrijf- en uitvoerrechten. De groep kan lezen en uitvoeren, terwijl anderen alleen kunnen uitvoeren.

Het belangrijkste commando om eigenaarschap te wijzigen is chown. Hiermee kunnen gebruikers- en groepseigendom wijzigen voor zowel bestanden als voor mappen. Laten we de syntaxis van chown hieronder eens doornemen:

chown [OPTION] OWNER[:GROUP] FILE(s)
  • [OPTION] – staat voor de vlaggen die een gebruiker met het commando kan meegeven. Een volledige lijst met vlaggen vind je met behulp van het man commando . Dit commando geeft ook de syntaxis, de beschrijving en, in sommige gevallen, voorbeelden voor een bepaald commando.
  • OWNER[:GROUP] – biedt een optie aan om het eigenaarschap voor een gebruiker, een groep of beide tegelijk te wijzigen. OWNER is een gebruikersnaam of de gebruikers-ID van de nieuwe eigenaar, terwijl [:GROUP] de nieuwe groep is. Schenk extra aandacht aan de interactie tussen de eigenaar en de groep.
  • FILE(s) – hier kunnen gebruikers een lijst maken van de bestanden of mappen waarvan ze het eigenaarschap willen wijzigen.

Je kunt het ID van een account controleren en/of checken of deze tot een groep behoort, door alle gebruikers met Linux-commando’s op te sommen Als ze tot geen enkele groep behoren, zijn beide identificatienummers identiek.

Het gebruik van het chown commando in Linux

Laten we de belangrijkste chown commando voorbeelden doornemen.

Chown gebruiken om het huidige bestandseigendom te controleren

Voordat je het chown commando gebruikt, moet je de gebruikers- en groepsrechten bevestigen. Log daarvoor in met SSH op je VPS en ga naar de gewenste directory met het cd commando.

Staat het bestand bijvoorbeeld in /home/Hostinger, dan kun je daar met het volgende commando naartoe gaan:

cd /home/Hostinger

Maak vervolgens een lijst van de bestanden in de map:

ls -l

Voor deze tutorial hebben we een bestand gemaakt met de naam chownSample.txt. De output van het ls commando is:

-rw-r--r-- 1 Hostinger root 0 May 23 06:58 chownSample.txt

Het eerste -rw-r-r- deel staat voor de bestandspermissies voor de gebruiker, groep en anderen. De gebruiker Hostinger wordt aangegeven als bestandseigenaar, terwijl het groepseigendom is ingesteld op root.

Hoe gebruik je chown om de eigenaar van een bestand te wijzigen

Om de eigenaar van het bestand te wijzigen, is de basissyntaxis van het commando:

chown user FILE(s)

We veranderen het eigendom van chownSample.txt van Hostinger naar een andere gebruiker genaamd newowner. Hieronder zie je een voorbeeld van dit commando:

chown newowner chownSample.txt

Gebruik het commando ls -l nogmaals om de verandering van eigenaar te verifiëren. Dit levert de volgende output op:

-rw-r--r-- 1 newowner root 0 May 23 06:58 chownSample.txt

Gebruik chown om het groepseigendom aan te passen

Het chown commando kan ook worden gebruikt om de groep te wijzigen. De basisindeling voor het wijzigen van het eigendom en de groep is als volgt:

chown OWNER[:group] FILE(s)

Stel bijvoorbeeld de eigenaar in als newowner en de groep als newownergroup voor hetzelfde chownSample.txt bestand met dit commando:

chown newowner:newownergroup chownSample.txt

Gebruik ls -l om de verandering van eigenaar en groep te verifiëren.

-rw-r--r-- 1 newowner newownergroup 0 May 23 07:00 chownSample.txt

Als je alleen de groep wilt wijzigen, kun je het gedeelte over eigendom overslaan. Bijvoorbeeld, het volledige commando om alleen de groep te veranderen in newownergroup ziet er als volgt uit:

chown :newownergroup chownSample.txt

Chown gebruiken om de eigenaar van mappen te veranderen

Belangrijk! Het wijzigen van de rechten voor een map heeft geen invloed op de rechten van de mappen en bestanden in de map. Als je de rechten voor alle submappen en bestanden wilt wijzigen, lees dan de paragraaf over recursieve chown in deze tutorial.

Chown kan ook worden toegepast op directories. In dit voorbeeld werken we met een map met de naam TestPermissions. Laten we eerst het commando ls -l gebruiken om de machtigingen te bekijken.

drwxr-xr-x 2 Hostinger root 4096 May 23 07:41 TestPermissions

Het eerste drwxr-xr-x gedeelte staat voor de rechten van de gebruiker, groep en andere mappen. De gebruiker Hostinger is de eigenaar van de map, terwijl het groepseigendom is ingesteld op root.

Net als voor bestanden, kunnen de eigenaar en groep voor mappen eenvoudig worden gewijzigd. Dit commando stelt bijvoorbeeld de gebruiker newowner in als eigenaar van de map TestPermissions:

chown newowner /TestPermissions

Als je alleen de groep wilt wijzigen, gebruik je:

chown :newownergroup /TestPermissions

Als je de eigenaar en de groep van de map wilt wijzigen:

chown newowner:newownergroup /TestPermissions

Hetzelfde commando kan ook de rechten voor meerdere bestanden of mappen instellen. De syntaxis voor zo’n commando ziet er als volgt uit:

chown [OPTIONS] [OWNER][:GROUP] file1 file2

Zo stel je newowner in als eigenaar en newownergroup als groep voor de map TestPermissions, met daarin het bestand chownSample.txt:

chown newowner:newownergroup /home/TestPermissions/ /home/TestPermissions/chownSample.txt

Hoe gebruik je recursieve chown?

Recursieve chown is handig als je de rechten voor alle submappen en bestanden in een map wilt wijzigen.

Gebruik de -R vlag voor een recursieve bewerking. Hier is een voorbeeld:

chown -R [USER][:GROUP] Directory

We nemen dezelfde map TestPermissions en stellen recursief newowner in als eigenaar:

chown -R newowner /home/TestPermissions/

Nu zullen alle bestanden en mappen in de map TestPermissions eigendom zijn van de gebruiker newowner.

Symlink of symbolische link is een verwijzing naar een bestaand fysiek bestand. Het kan ook worden beschouwd als een geavanceerde snelkoppeling, zoals de snelkoppelingen die in Windows worden gebruikt.

Het commando chown kan gebruikt worden om de eigenaar en groep van symbolische links te wijzigen. Maak eerst een symbolische link voor het bestand chownSample.txt.

ln -s chownSample.txt mysymlink

Gebruik het commando ls -l om de eigendoms- en groepsinformatie te controleren. Dit levert de volgende output op:

-rw-r--r-- 1 root newownergroup 0 May 24 07:00 chownSample.txtlrwxr-xr-x 1 root newownergroup 0 May 24 07:00 mysymlink -> chownSample.txt

Er zijn twee ingangen beschikbaar – één voor het fysieke bestand en één voor de symbolische link. Probeer nu de eigenaar in newowner te wijzigen voor de nieuw aangemaakte symlink:

chown newowner mysymlink

Het bovenstaande commando verandert het eigendom van het bestand chownSample.txt. Dit is de output van het commando ls -l:

rw-r--r-- 1 newowner newownergroup 0 May 24 07:00 chownSample.txtlrwxr-xr-x 1 root newownergroup 0 May 24 07:00 mysymlink -> chownSample.txt

Als je het eigendom van de symbolische link wilt veranderen, gebruik dan de -h vlag:

chown -h newowner mysymlink

Het commando ls -l geeft nu de volgende output:

-rw-r–r– 1 newowner newownergroup 0 May 24 07:00 chownSample.txtlrwxr-xr-x 1 newowner newownergroup 0 May 24 07:00 mysymlink -> chownSample.txt

Zoals je ziet, is het eigendom van de symbolische link bijgewerkt.

Conclusie

Als je het eigendom van je Linux bestanden of mappen wilt beheren, gebruik je het chown commando. Je kunt hiermee de machtigingen voor verschillende bestanden en mappen aan verschillende eigenaren toewijzen en de groepen specificeren.

In deze tutorial hebben we de syntaxis van het chown commando behandeld en geleerd hoe je:

  • De huidige eigenaar van een bestand kunt checken.
  • Het eigendom van een bestand wijzigen.
  • Het groepseigendom kunt wijzigen.
  • De eigenaar van een map kunt bewerken.
  • Recursieve chown kunt gebruiken en het eigendom van bestanden en mappen recursief kunt veranderen.
  • Het eigendom van symbolische links kunt bewerken.

We hebben ook enkele voorbeelden gegeven die je zou kunnen gebruiken bij het uitproberen van het chown commando. Laat het ons hieronder weten als je vragen of opmerkingen hebt.

Author
De auteur

Patty Reuser

Patty Reuser is een localization specialist voor de Nederlandse markt, die uitblinkt in het vertalen van content met een scherp marketinginzicht. Met haar expertise maakt ze complexe concepten eenvoudig en toegankelijk voor Nederlandse doelgroepen. Voor meer informatie, bekijk haar LinkedIn-profiel.