Wat is een Dedicated IP adres en heeft jouw website er eentje nodig?
Als je op dit moment op zoek bent naar een webhostingpakket, ben je misschien de term dedicated IP-adres (Internet Protocol) tegengekomen. Een dedicated IP verschijnt vaak tussen de verschillende functies en add-ons die worden aangeboden door hostingproviders en roept vaak veel vragen op.
Een veelvoorkomende discussie is of een dedicated IP-adres nodig is voor het hosten van een website. Met dit artikel kun je gelukkig zelf bepalen of je website een dedicated IP nodig heeft. We leggen uit wat het inhoudt, hoe het werkt en wat het verschil is met een shared (gedeeld) IP-adres.
Laten we beginnen.
Wat is een dedicated IP?
Met een dedicated IP wordt een uniek IP-adres bedoeld dat uitsluitend aan één gebruiker of apparaat wordt toegewezen en niet met anderen wordt gedeeld. Vaak worden er extra kosten in rekening gebracht door ISP’s, VPN-diensten of hostingbedrijven om de exclusiviteit en operationele kosten in stand te houden.
Wat is een IP-adres?
Een IP-adres is een reeks unieke nummers die wordt toegewezen aan websites, en computers en apparaten die op het netwerk zijn aangesloten.
Als je iemand belt, word je geïdentificeerd aan de hand van je telefoonnummer – een IP-adres werkt op dezelfde manier. Het dient als een unieke identificatie die een computer gebruikt om te kunnen communiceren met andere apparaten op het internet.
Er zijn twee soorten IP-adressen op het web: IP4 en IP6. Dit zijn de verschillen:
- IPv4 – verwijst naar numerieke adressering bestaande uit vier sets getallen gescheiden door punten, zoals 69.89.31.226 of 12.244.233.165
- IPv6 – gebruikt letters en hexadecimale cijfers die gescheiden worden door dubbele punten, bijvoorbeeld 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334
IPv4 maakt gebruik van een 32-bits adres dat meer dan vier miljard verschillende adressen ondersteunt. Hoe meer websites we echter maken, hoe groter de benodigde adresruimte.
IPv6 maakt gebruik van een 128-bits adres, wat betekent dat het 1.028 keer meer adressen aanbiedt dan IPv4. Hierdoor voorziet het in de behoefte aan een grotere IP-adresruimte.
IP-adressen maken ook deel uit van het DNS (Domain Name System), dat domeinnamen vertaalt en aan de toegewezen IP-adressen koppelt. Hiermee kunnen gebruikers eenvoudig een websiteadres intypen, bijvoorbeeld: facebook.com in plaats van 69.63.176.13, om toegang te krijgen tot informatie.
Wanneer een gebruiker een domeinnaam in de adresbalk typt, zoekt de internetprovider (ISP) naar het IP-adres van de bijbehorende website. Zodra het IP-adres is gevonden, zal de browser de informatie ophalen en de inhoud van de website weergeven.
De verschillen tussen dedicated en gewone IP-adressen
Een dedicated IP-adres wordt aan één hostingaccount toegekend. Met andere woorden: een dedicated IP-adres fungeert als het adres van jouw website. Gebruikers kunnen, om toegang te krijgen, je domeinnaam of je IP-adres intypen.
Wanneer een webhosting provider een dedicated IP aan een dedicated server koppelt, krijg je toegang tot alle serverbronnen. Je kunt het IP-adres aan één website of aan meerdere websites koppelen.
Sommige webhosting providers bieden een dedicated IP aan als add-on bij een bestaand hostingpakket. Zo kun je bijvoorbeeld een dedicated IP-adres hebben, zelfs als je gebruikmaakt van shared hosting.
Shared (gedeelde) IP-adressen worden daarentegen vaak gebruikt in webhostingpakketten, zoals bijvoorbeeld shared hosting of WordPress-hosting. Een shared IP-adres wordt toegewezen aan meerdere websites binnen één server.
Je webhost zorgt ervoor dat bezoekers naar de juiste website worden geleid op basis van de domeinnaam, ondanks dat ze hetzelfde IP-adres hebben.
Omdat gebruikers met shared IP-adressen een gemeenschappelijke server gebruiken, zijn de toegewezen bronnen tot op zekere hoogte gelimiteerd. Bovendien kan elke actie van een website-eigenaar invloed hebben op de andere websites. Wanneer bijvoorbeeld een gebruiker met een shared IP-adres wordt geblokkeerd, of op een zwarte lijst wordt gezet voor het verzenden van spam, kan dit gevolgen hebben voor de reputatie van de e-mailservice van de andere gebruikers.
Voordelen van een dedicated IP-adres
Hoewel je een functionele website kunt hebben met een shared IP, biedt een dedicated IP-adres bepaalde voordelen.
Hieronder vind je een aantal voordelen waarmee een dedicated IP zich onderscheidt van een shared IP-adres.
1. Leverbaarheid van e-mail
Leverbaarheid van e-mails verwijst naar het percentage e-mails dat goed wordt afgeleverd in de inbox van ontvangers.
Een van de factoren die de leverbaarheid van e-mails beïnvloedt, is de reputatie van het IP-adres. Het beïnvloedt hoe internetproviders bepalen of jouw e-mails in de inbox terechtkomen. Hoe beter de reputatie, hoe meer e-mails er worden afgeleverd.
Met een dedicated IP-adres wordt je reputatie beschermd tegen e-mail verzenders met slechte gewoonten. Bovendien kunnen bedrijven met dedicated IP-adressen een groter volume aan e-mails versturen.
Het is echter niet verstandig om veel e-mails tegelijk te versturen, zelfs niet met een dedicated IP-adres, omdat ISP’s dit mogelijk als spam zien. Het beste kun je beginnen met een beperkt aantal e-mails en de frequentie langzaam opvoeren – zo leer je de ISP’s je IP-adres beter te herkennen.
Als je wilt voorkomen dat e-mails in bulk in de spam map terechtkomen, kun je overwegen om een externe e-mail service provider te gebruiken. Diensten zoals Mailchimp en Constant Contact kunnen e-mailverzendingen met hoge volumes aan, waardoor er een grotere kans is dat je e-mails in de inboxen terechtkomen.
Een andere manier om te voorkomen dat ISP’s je e-mails als spam kwalificeren, is het gebruik van een e-mailadres met een eigen merknaam. In plaats van een gratis e-mailadres zoals Gmail of Yahoo, kun je beter een professioneel e-mailadres met jouw domeinnaam gebruiken. Bijvoorbeeld johndoe@jouwdomein.nl.
Hostinger biedt gratis zakelijke e-mail bij alle website hosting pakketten. Als je alleen e-mailhosting nodig hebt, bieden premium e-mail oplossingen meer functies en grotere verzendvolumes. Je ontvangt bij de meeste betrouwbare providers zakelijke e-mailhosting.
Waarom kiezen voor Hostinger?
Naast een gratis zakelijk e-mailadres biedt Hostinger ook een 30-dagen-geld-terug-garantie bij alle hostingpakketten.
2. Toegankelijkheid website via IP-adres
Soms heb je toegang tot je website nodig via het IP-adres. Bijvoorbeeld, wanneer je je website wilt gaan bouwen zonder dat hiervoor een domeinnaam moet worden gekocht – voer dan gewoon je dedicated IP in de adresbalk van de browser in.
Met een dedicated IP-adres heb je bovendien rechtstreeks toegang tot de bestanden van jouw website via FTP (File Transfer Protocol) of een webbrowser. Dit betekent dat je je website kunt bekijken, zelfs wanneer jouw DNS-records nog moeten worden doorgegeven. Dit kan 48 uur duren.
Hoewel het openen van een website via FTP niet gebruikelijk is, biedt het meer flexibiliteit en sommige gebruikers vinden het misschien noodzakelijk. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om de prestaties van je site te monitoren, mediabestanden te uploaden en om problemen te analyseren en op te lossen. Denk hierbij aan problemen die ervoor zorgen dat bezoekers je webinhoud niet kunnen bekijken.
3. SEO
Er wordt nog steeds gediscussieerd over de vraag of een dedicated IP-adres helpt bij de verbetering van de SEO. Desondanks bieden dedicated IP-adressen het voordeel van meer controle over de reputatie van je website – één van de belangrijkste SEO-factoren.
Zonder een dedicated IP is de kans groot dat je IP-adressen deelt met honderden of zelfs duizenden andere websites, afhankelijk van je webhostingoplossing.
Net als bij de reputatie van je e-mail, kan het delen van IP-adressen je website in gevaar brengen omdat andere gebruikers er slechte SEO-praktijken op nahouden, zoals deelnemen aan “link schemes” of het toevoegen van verborgen tekst en linkjes. In het ergste geval kan je website op een zwarte lijst terechtkomen, ook al heb je niks verkeerd gedaan.
Bovendien kan je bestraft worden voor het misbruiken van een dedicated IP. Sommige website-eigenaren wijzen een IP-adres toe aan meerdere domeinen en creëren een groep websites die links heen en weer uitwisselen. Dit wordt ook wel de link farm genoemd.
Dit wordt gezien als black hat SEO, wat resulteert in het de-indexeren van je sites uit de SERP’s (Search Engine Result Pages).
4. SSL-certificaat
Een SSL-certificaat (Secure Socket Layer) zorgt voor de beveiliging van een website door alle informatie die wordt uitgewisseld tussen elke gebruiker en de server te versleutelen. Een website met een SSL-certificaat heeft HTTPS in de URL en aan de zijkant een hangslotsymbool.
Als je een e-commerce website bezit waarop betalingen worden verwerkt of een andere website die persoonlijke informatie vereist, dan ben je verplicht om een SSL-certificaat te regelen voor de bescherming van gevoelige informatie van je klanten tegen inbreuken op de beveiliging.
Voorheen was een dedicated IP-adres een vereiste voor een SSL-installatie. Met SNI-technologie (Server Name Identification) kunnen gebruikers met een shared IP-adres SSL-certificaten installeren.
Er zijn echter nog steeds enkele compatibiliteitsproblemen met SNI. De technologie biedt geen ondersteuning voor een aantal oude versies van webbrowsers en besturingssystemen, waaronder Safari op Windows XP, Opera Mobile en Internet Explorer 6 of oudere versies.
Dus als bezoekers je website proberen te openen met een browser die niet compatibel is, krijgen ze een waarschuwing te zien.
Hoewel er niet veel mensen met oudere browserversies werken, kun je deze compatibiliteitsproblemen beter vermijden en een dedicated IP-adres gebruiken. Met dedicated IP-adressen kun je geavanceerde SSL-certificaten installeren en zo een hoger beveiligingsniveau aanbieden.
Bovendien ondersteunt niet elke webhost SNI, dus het kan zijn dat je nog steeds een dedicated IP nodig hebt voor het installeren van een SSL-certificaat.
5. Superieure servercontrole
Een dedicated IP-adres biedt je een hoger niveau aan toegang tot en controle over de server. Je kunt je server rechtstreeks configureren in plaats van via een controlepaneel-interface als cPanel of Plesk.
Over het algemeen gebruiken hostingproviders, waaronder Hostinger, een dedicated IP bij VPS website hosting om gebruikers root-level toegang tot de server te geven. Met root-toegang kun je verschillende eigenschappen van de server beheren, van het uploaden en bewerken van bestanden tot het naar eigen inzicht installeren en verwijderen van software.
Sommige webhosts bieden ook dedicated hosting met een dedicated IP en server voor meer bronnen. Als je in deze omgeving werkt, kun je een gameserver draaien en je eigen online games hosten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over vertragingen in de gameplay of onvoldoende bandbreedte.
Als je een dedicated IP-adres gebruikt, kunt je ook je eigen FTP-server runnen. Hiermee kunnen bedrijven of organisaties profiteren van het faciliteren van bestandsoverdracht binnen interne netwerken. Je kunt ook een anoniem FTP-netwerk opzetten waarmee gebruikers zonder inloggegevens toegang krijgen tot openbare bestanden.
6. Website prestaties
Website prestaties hebben betrekking op de snelheid waarmee webpagina’s worden gedownload vanaf de hostingservers en worden weergegeven in de webbrowsers van gebruikers. Het creëert de eerste indruk van jouw site en bedrijf. Het is dus een bepalende en belangrijke factor voor de gebruikerservaring.
40% van de gebruikers verlaat een site die langer dan drie seconden nodig heeft om op te laden. Een goed presterende website met een snelle laadtijd zal dus eerder verkeer aantrekken en het conversiepercentage verhogen. Langzame prestaties kunnen daarentegen een hoger bounce percentage veroorzaken en schadelijk zijn voor je reputatie.
Als je een shared hosting account hebt, is de kans groot dat je website een IP-adres deelt met honderden of soms duizenden andere sites. Wanneer een website veel verkeer te verwerken krijgt, kan dit jouw website vertragen en de prestaties negatief beïnvloeden.
De webserver moet bij een shared IP-adres ook identificeren welk domein wordt opgevraagd voordat dit wordt weergegeven bij de gebruiker – dit kan een paar seconden in beslag nemen.
Terwijl bij een dedicated IP-adres de inhoud van de website direct wordt weergegeven zodra een domeinnaam wordt ingetoetst. Hoewel een dedicated IP niet de enige factor is die bijdraagt aan de prestaties van de site, verbetert het de snelheid van je website zeker, omdat de server niet door heel veel andere websites hoeft te zoeken.
7. De prijs van een dedicated IP
Iets anders dat je in overweging moet nemen wanneer je een keuze moet maken tussen shared IP-adressen en dedicated IP-adressen, is de prijs. Een dedicated IP-adres kost tussen €2/maand en €200/ maand, afhankelijk van je hostingprovider.
De meest kostenbesparende manier om een dedicated IP-adres voor je site te verkrijgen is door een VPS-hostingpakket te kopen. Deze kost tussen de €5- €300/maand. De prijs is afhankelijk van de serverconfiguratie en -bronnen.
Hostinger KVM VPS-pakketten zijn verkrijgbaar voor €4,99-€21,99/maand. Elk pakket is inclusief een dedicated IP-adres, volledige root-toegang met NVMe SSD-schijfruimte en 512 GB RAM per server. Hoewel je je VPS-hostingdiensten zelf moet beheren, staat er 24/7 een toegewijd ondersteuningsteam voor je klaar om eventuele technische problemen op te lossen.
Een andere optie is dedicated hosting, waarbij een dedicated server wordt geleverd. Deze pakketten zijn echter meestal duur en starten vanaf €20/maand tot €299/maand.
Als je een dedicated IP-adres voor shared hosting wilt gebruiken, dan bieden sommige providers een dedicated IP als add-on functie. De gemeenschappelijke omgeving kan helaas dus enkele nadelen met zich meebrengen, zoals beperkte bronnen en vertraging wanneer andere websites veel verkeer aantrekken.
Heb je een Dedicated IP nodig?
De keuze tussen een normaal en een dedicated IP-adres is afhankelijk van de flexibiliteit en controle die je over je website wilt hebben. Er zijn een aantal situaties waarin een dedicated IP voordelig voor je kan zijn, zoals bijvoorbeeld:
- Het regelmatig openen van je website via FTP – een dedicated IP-adres geeft toegang tot het bewerken en bekijken van je website, zelfs zonder domeinnaam.
- De installatie van applicaties van derden – verschillende applicaties en services hebben een specifiek IP-adres nodig om op jouw server te kunnen draaien.
- Het opbouwen van e-mail reputatie – met de geïsoleerde omgeving voorkomt een dedicated IP-adres dat je wordt gestraft voor schadelijke acties van andere domeinen.
- Verbetering van de prestaties en gebruikerservaring – met een dedicated IP kan jouw hostserver de inhoud van je website onmiddellijk ophalen, waardoor de laadtijd van je site korter wordt.
- Het opzetten van je eigen server –een dedicated IP zorgt voor een hoger controleniveau en meer flexibiliteit bij het opzetten van je server, variërend van het opzetten van een FTP-server tot een gameserver.
Hoewel een dedicated IP-adres voor sommige website-eigenaren voordelig kan zijn, is het geen vereiste. Het beste is te bepalen wat je site nodig heeft.
Als jouw site nieuw is en groeit, kan een shared IP-adres de juiste oplossing zijn. Als je echter een zakelijke website hebt die e-mailmarketing vereist, biedt een dedicated IP betrouwbare e-mail afleverbaarheid en het beschermt je domein reputatie.
Conclusie
Weten wat de behoeften van je site zijn is essentieel bij het kiezen van het juiste type IP-adres – niet elke website heeft een dedicated IP nodig. Als je net begint en niet veel verkeer verwacht, is een gedeeld (shared) IP-adres prima.
Als je website echter veel verkeer verwerkt, een groot volume aan uitgaande e-mails genereert en je regelmatig FTP-toegang tot je site nodig hebt, dan is een dedicated IP-adres noodzakelijk.
Houd er rekening mee dat een dedicated IP-adres niet hetzelfde is als dedicated hosting. Een dedicated IP is mogelijk bij elk type hosting, zowel bij shared hosting als bij VPS-hosting, en is afhankelijk van je host.
We hopen dat dit artikel je een beter inzicht heeft gegeven in hoe een dedicated IP-adres werkt en hoe je site er baat bij kan hebben.