Wat is een subdomein en hoe maak ik er een?

Wat is een subdomein en hoe maak ik er een?

Subdomeinen plaatsen extra inhoud op een aparte website zonder dat je een nieuwe domeinnaam hoeft te kopen. Door ze te gebruiken, kun je geld besparen en je web ontwikkelingsprojecten verbeteren.

Technisch gezien is www het populairste subdomein. In dit artikel richten we ons echter op andere veelvoorkomende voorbeelden van subdomeinen, zoals shop, blog of support, omdat deze subdomeinen specifieke functies vervullen.

Let op: subdomeinen zijn niet hetzelfde als submappen. Beide maken deel uit van een URL-structuur en zijn geschikt voor het organiseren van inhoud. Ze verschillen echter qua technische aspecten en impact op je site.

Met dit in het achterhoofd gaan we je uitleggen wat een subdomein precies is, wat de voordelen zijn en hoe je er één kan aanmaken. Je leert ook wat de beste keuze is voor je site: een subdomein of een subdirectory.

Download website launch checklist

Wat zijn subdomeinen?

Subdomeinen zijn het deel dat vóór de hoofddomeinnaam komt in de URL-structuur. Ze fungeren als een domeinextensie waarmee een georganiseerde map voor een ander websiteonderdeel wordt gemaakt.

Waar worden subdomeinen voor gebruikt?

Subdomeinen zijn ideaal voor het organiseren van de inhoud van je website en het verbeteren van de gebruikerservaring.

Je kunt bijvoorbeeld een blog van je website maken en deze in een apart subdomein plaatsen, bijvoorbeeld blog.website.com. Of een bedrijf kan het subdomein shop.website.com gebruiken voor hun webshop.

Er zijn twee belangrijke redenen om dit te doen. Ten eerste zorgt een subdomein voor een aparte site-entiteit waarmee je een ander website ontwerp en een andere inhoudsstructuur kunt gebruiken. Hierdoor wordt het beheer van je websites eenvoudiger en kunnen gebruikers de inhoud sneller vinden en er ook sneller doorheen navigeren.

De tweede reden is dat je een ander platform voor het bouwen van websites kunt gebruiken. Als je een statische bedrijfswebsite hebt die van de grond af aan is gecodeerd, wil je misschien WordPress voor je blog gebruiken.

Hetzelfde geldt voor een webshop. Met een subdomein kun je een specifiek platform gebruiken voor de verkoop van je producten in plaats van dat je de functies en functionaliteiten in je hoofdwebsite integreert.

Hier zijn meer toepassingen van subdomeinen:

  • Testomgeving. Je kunt een subdomein gebruiken als testomgeving voor het uitproberen van nieuwe functies zonder dat dit gevolgen heeft voor de hoofdwebsite. In dat geval moet je de toegang tot het subdomein beperken of beveiligen met een wachtwoord, zodat het niet publiekelijk beschikbaar is.
  • Meertalige sites. Als je websites voor verschillende regio’s wilt maken, kun je een subdomein als nl.website.com of es.website.com gebruiken. Op deze manier hoef je geen ander domein te kopen met de landcode van het top level domain (TLD).
  • Mobiele versie. Hoewel de meeste websites een responsief ontwerp hebben voor andere apparaten, kun je een specifieke website voor mobiele gebruikers toevoegen met een subdomein, zoals bijvoorbeeld m.website.com.

Wat is het verschil tussen een subdomein en een domein?

Domeinen en subdomeinen zijn verschillende onderdelen van de URL-structuur.

Een domeinnaam is de unieke naam en het unieke adres van de website. Meestal wordt het IP-adres van een website omgezet in een reeks letters of cijfers, zodat mensen de website gemakkelijk kunnen onthouden en identificeren. Je kunt een domein kopen bij een domein registrar.

Als het over domeinnamen gaat, bedoelen mensen meestal de combinatie van een topleveldomein en het bijbehorende second-level-domein. Bijvoorbeeld hostinger.com en hostinger.nl.

Een subdomein is daarentegen een onderdeel van de URL-structuur die vóór de domeinnaam staat. Omdat het hoofddoel van de browser het organiseren van de site is, kan jouw website prima zonder. Je kunt bijvoorbeeld het adres van je website instellen op http://website.com.

Technisch gezien is www het meest voorkomende subdomein in een volledig gekwalificeerde domeinnaam. Het werkt echter niet zoals andere subdomeinen – website-eigenaren gebruiken het namelijk niet voor het opslaan van content op een apart gedeelte van hun website.

Subdomeinen

Wat is het verschil tussen een subdomein en een subdirectory (submap)?

De subdirectory is een onderdeel van de website hiërarchie onder het hoofddomein. Net als een subdomein kan een subdirectory de inhoud van een website organiseren. Een subdirectory gebruikt echter een map om de inhoud binnen het hoofddomein te bewaren. Een subdomein fungeert daarentegen als een extra website met een ander contentmanagementsysteem (CMS) of een andere interface.

Een subdirectory en subdomein verschillen ook wat betreft de URL-structuur, want de subdirectory komt direct na de domeinnaam. Een blog in website.com/blog betekent bijvoorbeeld dat de inhoud is georganiseerd in de blog-map binnen het hoofddomein website.com .

Een ander verschil tussen een subdomein en een subdirectory is de mogelijke neststructuur voor je site.

Het is mogelijk om geneste en ingewikkelde structuren te maken met behulp van een subdirectory in hetzelfde hoofddomein, zoals website.com/blog/category en vervolgens website.com/blog/category/wordpress. Een subdomein heeft daarentegen slechts één structuurniveau, zoals bijvoorbeeld blog.website.com.

Wanneer gebruik je een subdomein en een subdirectory?

In een ideale situatie gebruik je subdomeinen voor het scheiden van omvangrijke inhoud of voor een webpagina die te veel afwijkt van de hoofdwebsite. Misschien is er voor de content een specifiek contentmanagementsysteem (CMS) nodig of is er een ander ontwerp nodig dan dat van de hoofdsite. De ondersteuningspagina van Hostinger bevindt zich bijvoorbeeld in een subdomein, omdat deze unieke content en een ander doel heeft dan de hoofdsite.

Aan de andere kant raden we aan om subdirectories te gebruiken voor inhoud die relevant is voor de hoofdsite, zodat bezoekers gemakkelijk door de sitestructuur kunnen navigeren. Als de hoofdsite bijvoorbeeld www.website.com is, is het logisch om de productpagina op www.website.com/producten te plaatsen.

SEO voor subdomeinen vs subdirectories

De invloed van subdomeinen en subdirectories op zoekmachineoptimalisatie (SEO) is nog steeds discutabel. Hoewel Google beweert dat het subdomein de positie van je site niet zal schaden, ziet de zoekmachine het als een afzonderlijke entiteit.

Als je beide sites optimaliseert met hetzelfde keyword of voor dezelfde niche, kunnen ze concurrenten van elkaar worden.

De hoofdwebsite geeft de link-autoriteit ook niet door aan het subdomein en vice versa. Als jouw subdomein website dus veel backlinks ontvangt, dan zullen de autoriteit en positieve SEO-impact niet in het voordeel van het primaire domein zijn.

Daarom is een subdomein handiger voor een site met een ander gebruiksdoel dan de hoofdsite.

Aan de andere kant ziet Google een subdirectory als onderdeel van de hoofdsite en stuurt autoriteit en links door, wat de SEO voor de primaire domeinnaam positief kan beïnvloeden.

Daarom is ons advies om een subdirectory te gebruiken in plaats van een subdomein als je inhoud van hoge kwaliteit gebruikt die gerelateerd is aan de hoofdwebsite. Dit is vooral belangrijk voor een goed scorend blog dat waardevolle bezoekers aantrekt. Zo bouw je autoriteit in jouw niche op.

Hoe maak ik een subdomein aan?

Je moet allereerst een hostingpakket kopen dat subdomeinen ondersteunt. De basis hosting pakketten van Hostinger bieden bijvoorbeeld maximaal 100 subdomeinen, terwijl cloud hosting oplossingen maximaal 300 subdomeinen bieden.

Er zijn twee manieren om een subdomein aan te maken: via je controlepaneel of via de DNS-instellingen op je hosting account. Houd er rekening mee dat je eerst een domeinnaam moet kopen voordat je subdomeinen kunt aanmaken.

Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je met beide methodes een subdomein aanmaakt.

1. Een subdomein maken via hPanel

Voordat je een subdomein aanmaakt via hPanel, moet je er zeker van zijn dat je domein naar Hostinger nameservers wordt doorverwezen. Volg daarna deze stappen:

  1. Ga naar je hPanel dashboard en navigeer naar Domeinen → Subdomeinen in de linker zijbalk.
  2. Voer het gewenste subdomein in en klik op Maken. Je kunt het vakje Aangepaste map voor subdomein aanvinken als je een specifieke aangepaste map wilt maken.
Een subdomein maken
  1. Als dat gebeurd is, verschijnt er een pop-up bericht Subdomein succesvol aangemaakt in de rechterbovenhoek van je scherm. Op het paneel verschijnt de rubriek Lijst met huidige subdomeinen. Hier kun je de informatie van het subdomein bekijken of verwijderen.
Lijst met huidige subdomeinen

Belangrijk! Wanneer je een subdomein aanmaakt, wordt er een vermelding aan jouw DNS-zone toegevoegd. Het kan tot 24 uur duren voordat het nieuwe subdomein werkt.

Nu moet je het platform dat je wilt gebruiken in je subdomein installeren. In deze tutorial gaan we WordPress installeren met de auto-installer in hPanel.

  1. Ga naar Website → Auto Installer in de linker zijbalk.
  2. Klik op Selecteren in het WordPress-vak als platform voor jouw subdomein.
  3. Open het Geavanceerd keuzemenu in het installatie pop-upvenster. In het installatie pad kies je de URL met het nieuwe subdomein.
Wordpress installatie
  1. Nadat je het formulier hebt ingevuld, klik je op Installeren. Dit kan een paar minuten duren. Jouw subdomein zou nu in de lijst met geïnstalleerde applicaties in het auto-installatiepaneel moeten staan.

2. Maak een subdomein via DNS Zone Editor

Als je je domein registreert bij Hostinger, kun je een subdomein aanmaken via de DNS zone editor. Volg de onderstaande stappen:

  1. Ga naar je hPanel dashboard en navigeer naar Geavanceerd → DNS Zone Editor in de zijbalk.
DNS Zone Editor
  1. Vul alle velden in het onderdeel DNS-records in voor het toevoegen van een nieuw record. In het vervolgkeuzemenu selecteer je A voor het veld Type.
  2. Vul de naam van het subdomein in het veld Naam in. Bijvoorbeeld galerie voor de URL galerie.website.com.
  3. In het veld Verwijzing naar vul je het IP-adres van je hosting account in. Je vindt je IP-adres in het onderdeel Hosting → Details.
Website IP adres
  1. Het TTL-veld (Time to Live) vertelt de DNS-resolver hoe lang de informatie in de cache moet blijven voordat er weer nieuwe informatie wordt opgevraagd. Gebruik de standaardwaarde van 14.400 seconden.
  2. Klik op Record toevoegen als dit voltooid is en je zou het subdomein rechts onder het veld DNS-records beheren moeten zien.
DNS-zone

Nadat je een subdomein via je DNS-zone hebt aangemaakt, duurt het tot 24 uur voordat de wijzigingen van kracht zijn en het subdomein werkt.

Voor het organiseren van je subdomeinen kun je via Bestandsbeheer een submap maken in de /public_html map van je domein.

Pro Tip

Als je subdomeinen wilt maken en verwijderen via cPanel, ga je naar je cPanel-account en klik je op Subdomeinen. Kies vervolgens een domein voor je nieuwe subdomein en geef de aangepaste directory op. Nadat je het subdomein hebt gemaakt, kun je de informatie controleren, verwijderen of een redirect maken in het onderdeel Subdomein wijzigen.

Conclusie

Subdomeinen helpen je om inhoud beter te organiseren door aparte sites te maken. Je kunt ze ook gebruiken als testomgeving of om inhoud in verschillende talen te publiceren en zo de toegankelijkheid van je site te verbeteren.

Als je een website in een subdomein wilt maken, zul je een hostingpakket moeten kiezen dat subdomeinen ondersteunt. Gebruik vervolgens het controlepaneel of de DNS-zone-editor om je subdomein te maken.

Houd er rekening mee dat subdomeinen en subdirectories verschillend zijn. Kies de methode die aansluit bij het doel van je site.

Wat zijn subdomeinen FAQ’s

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over wat subdomeinen zijn.

Zijn subdomeinen gratis?

Je hoeft niet te betalen voor subdomeinen als je al een domeinnaam hebt. Het kan echter zijn dat je extra moet betalen voor een hostingpakket inclusief subdomeinen. Hostinger biedt bij elk hostingpakket subdomeinen aan.

Wat is een voorbeeld van een subdomein?

Blog.website.com is een veelvoorkomend voorbeeld van een subdomein. In dit geval is blog het subdomein en is website het hoofddomein. Bij Hostinger gebruiken we een subdomein voor onze ondersteuningspagina onder de URL support.hostinger.com.

Zijn subdomeinen noodzakelijk?

Nee. Maar subdomeinen vormen de basis voor het organiseren van website-inhoud en het creëren van een unieke URL.

Hoeveel subdomeinen heb ik voor mijn domein?

Je kunt meerdere subdomeinen in één domein hebben, dit is afhankelijk van je hostingpakket. Ons Premium Webhosting Pakket ondersteunt bijvoorbeeld maximaal 100 verschillende subdomeinen.

Als je twijfelt, vraag je hostingprovider dan hoeveel subdomeinen je kunt aanmaken.

Author
De auteur

Patty Reuser

Patty Reuser is een localization specialist voor de Nederlandse markt, die uitblinkt in het vertalen van content met een scherp marketinginzicht. Met haar expertise maakt ze complexe concepten eenvoudig en toegankelijk voor Nederlandse doelgroepen. Voor meer informatie, bekijk haar LinkedIn-profiel.