Wat is een URL: Voorbeelden, structuur en meer 

Wat is een URL: Voorbeelden, structuur en meer 

Een URL (uniform resource locator) is een soort van uniform resource identifier (URI) die een manier biedt voor toegang tot informatie van computers op afstand, zoals een webserver en cloudopslag.

Het bevat verschillende elementen, zoals het protocol voor netwerkcommunicatie, een subdomein, een domeinnaam en de extensie daarvan.

Gelukkig kunnen website-eigenaren URL’s aanpassen. Een goed ontworpen URL kan een krachtig hulpmiddel vormen voor een betere gebruikerservaring, wat resulteert in betere prestaties op het gebied van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Daarom is het optimaliseren van URL’s een geweldige manier om de resultaten van je website op de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s) te verbeteren.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over wat een URL is, van de definitie van een URL en voorbeelden tot de algemene structuur en hoe je aangepaste URL’s kunt maken.

Een URL, kort voor uniform resource locator, is een webadres dat verwijst naar een specifieke website, webpagina of een document op het internet.

Wat is een voorbeeld van een URL-adres?

Het volledige URL-adres van Hostinger is https://www.hostinger.com/ en als deze in de adresbalk van een browser wordt getypt, worden gebruikers naar onze site geleid. Dezelfde regel geldt voor https://www.microsoft.com/ en https://www.linux.org/.

Dat gezegd hebbende, URL’s kunnen nog specifieker worden geformuleerd.

Bijvoorbeeld, de  /tutorials/ URL leidt gebruikers naar onze Tutorials pagina, en /tutorials/hoe-maak-je-een-website is een volledige URL voor ons Hoe maak je een website artikel op Hostinger Tutorials.

URL’s kunnen gebruikers ook naar een bepaalde sectie op een webpagina sturen.

/tutorials/hoe-maak-je-een-website#6_Optimaliseer_jouw_website_voor_SEO_en_Conversies

De bovenstaande URL stuurt gebruikers bijvoorbeeld naar tip nummer 6 in het artikel Hoe maak je een website.

Tot slot heeft elke geüploade afbeelding zijn eigen URL, zodat gebruikers de afbeelding direct kunnen openen. De volgende URL leidt naar de uitgelichte afbeelding van ons artikel Hoe maak je een website.

/tutorials/wp-content/uploads/sites/2/2021/08/hoe-maak-je-een-website-1.png.

Wat is de structuur van een URL?

Zoals je in de afbeelding kunt zien, bestaat de uniform resource locator (URL) uit meerdere onderdelen. Om dit beter te begrijpen, duiken we dieper in de structuur van een URL.

HTTP of HTTPS

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) en HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) zijn netwerkcommunicatieprotocollen die worden gebruikt tussen webservers en webbrowsers. Zij verzenden berichten, halen informatie op via het domeinnaamsysteem (DNS) en sturen deze terug naar de browser.

Het verschil tussen HTTP en HTTPS is dat HTTPS de gegevensoverdracht versleutelt. Dit beveiligingsprotocol zorgt voor een betere bescherming van een website en is een essentiële factor bij de verbetering van de positie in de zoekresultaten.

Een ander verschil is dat HTTPS gebruikmaakt van het Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP) poortnummer 443, versleuteld door Transport Layer Security (TLS). Terwijl een HTTP URL TCP/IP poort nummer 80 gebruikt.

Let op! Webbrowsers kunnen ook andere protocollen verwerken, waaronder FTP en mailto. De eerste optie staat het delen van bestanden tussen verschillende webhosts toe, zowel lokaal als op afstand. De tweede leidt gebruikers naar een specifiek e-mailadres.

www (subdomein)

Een subdomein bestaat uit alle woorden of zinnen die voor de eerste punt van een URL staan. Refererend aan het wereldwijde web, is www de meest voorkomende vorm. Het geeft aan dat een website toegankelijk is via het internet en gebruik maakt van HTTP voor de communicatie.

Bovendien kunnen website- eigenaren elk woord gebruiken als subdomein voor de organisatie van hun website, omdat het verwijst naar een specifieke directory van het primaire domein. Enkele van de meest populaire opties zijn “blog” en “nieuws”.

Bijvoorbeeld, terwijl hostinger.com www gebruikt, is het subdomein voor onze Kennisbank pagina “support”. Vandaar de URL support.hostinger.com.

Domeinnaam

Een domeinnaam is wat gebruikers in de adresbalk van hun browser typen als ze een website willen bezoeken. Het bestaat uit een sitenaam en een extensie, bijvoorbeeld,

hostinger.nl.

Elke naam is uniek en vertegenwoordigt de corresponderende IP-adressen. Dit unieke IP-adres verwijst naar de server van de website. Met andere woorden, het ondersteunt gebruikers bij het openen van websites.

Domein extensie

Ook wel topleveldomein (TLD) genoemd, is het deel dat volgt op de naam van een website. De populairste extensie is .com, dat door ongeveer 53% van alle websites wordt gebruikt.

Dit zijn enkele TLD-extensies die je zou kunnen overwegen:

  • Generieke TLD (gTLD). Deze categorie omvat de meeste populaire extensies, waaronder .com, .org, .net.
  • Landcode TLD (ccTLD). Zoals de naam al doet vermoeden, duidt de TLD op een land, een territorium of een geografisch gebied. ccTLD bestaat uit twee letters die gebaseerd zijn op de internationale landcodes, zoals .mx, .in of .at.
  • Gesponsorde TLD (sTLD). Dit type extensie wordt gesponsord en gebruikt door specifieke organisaties. Bijvoorbeeld, Tralliance Registry Management Company, LLC sponsort .travel, en DotAsia Organization Ltd. sponsort .asia domeinextensie.
  • Nieuwe gTLD (nTLD). Dit is een nieuwe generatie domeinextensies. In principe zijn alle TLD’s die na 12 januari 2012 zijn gelanceerd nieuwe gTLD’s, waaronder .online, .store en .tech.

Pad naar de bron

Een pad naar de bron is het gedeelte rechts van de TLD. Dit wordt ook wel de mappenstructuur van de website genoemd.

Een pad naar de bron bevat extra informatie voor een webserver, zodat gebruikers naar een specifieke locatie kunnen worden geleid. Een reeks paden naar bronnen kan naar een specifieke pagina, bericht of bestand verwijzen.

Een URL kan meer dan één pad naar bronnen hebben. Als dat gebeurt, worden ze gescheiden door een forward-slash teken (/). Hoe meer paden naar bronnen een URL bevat, hoe specifieker de locatie is.

Parameters

Parameters zijn query strings of URL-variabelen. Dit is het gedeelte van een URL dat na een vraagteken komt.

Parameters bevatten sleutels en waarden gescheiden door het isgelijkteken (=). Bovendien kan een URL meerdere variabelen hebben. In dat geval worden ze gescheiden door het ampersand symbool (&).

In termen van gebruik van parameters zijn hier enkele van de meest voorkomende:

  • Vertalen. Met een landcode in de query string wordt een webpagina vertaald naar de taal van het desbetreffende land.
  • Zoeken. De zoekparameter geeft zoekresultaten van de interne zoekmachine van een website.
  • Filteren Om verschillende velden te scheiden, zoals onderwerp, kleur, prijsklasse en regio, kunnen website-eigenaren de filterparameter gebruiken.
  • Pagina’s maken. Deze parameter is vooral handig voor e-commerce websites, aangezien site-eigenaars hiermee inhoud kunnen sorteren.
  • Volgen. Dit bevat meestal de Urchin Tracking Module codes waarmee verkeer van advertenties en marketingcampagnes kan worden getraceerd.

Leestip

Bekijk onze handleiding over wat is een website als je de web structuur beter wilt begrijpen.

Wat is een URL-syntaxis?

Syntax verwijst naar een verzameling regels. In het geval van een URL-syntaxis, het bepaalt welke component en welk symbool in een URL zijn toegestaan. Zo ziet de algemene syntaxis van een URL eruit:

http://subdomain.domain-name.domain-extension/path-to-resource?parameters

Verder kunnen uniform resource locators alleen cijfers, letters en de volgende tekens bevatten ()!$-‘_*+.

Als je andere tekens wilt gebruiken, moeten website-eigenaren deze omzetten in programmeercode. Zo kunnen URL’s geen spaties bevatten en daarom gebruiken website-eigenaren ter vervanging vaak het plusteken, koppeltekens of %20.

URL’s kunnen een anchor link bevatten, ook wel page jump of fragment identifier genoemd. Het element wordt weergegeven met het numeriek teken (#), dat een bladwijzer is voor een specifiek deel binnen een bron.

Met een HTML-bestand dat een pagina jump bevat, zal een browser direct naar de geselecteerde sectie gaan. Voor een video- of audiodocument zal een moderne webbrowser de tijdsaanduiding zoeken waar het anker naar verwijst en dienovereenkomstig afspelen.

Wat zijn de verschillende soorten URL’s?

In het algemeen zijn de meest populaire soorten URL’s absoluut en relatief.

Een absolute URL bevat complete informatie, van het protocol tot het pad naar bronnen of parameters. Ter vergelijking, een relatieve URL bevat alleen het pad naar de bronnen.

Afhankelijk van de functie zijn hier enkele andere soorten uniform resource locators:

  • Canonieke URL’s. Site-eigenaren kunnen deze gebruiken als ze duplicaat-inhoud gebruiken. Het instellen van een URL als canoniek is ook een manier om zoekmachines te laten weten op welk internetadres ze moeten crawlen en indexeren.
  • Callback URL’s. Deze url’s verwijzen naar een thuisadres wanneer gebruikers een proces op een extern systeem voltooien.
  • Vanity URL’s. Dit zijn makkelijk te onthouden webadressen, ook wel aangepaste korte URL’s genoemd. Doorgaans is een vanity URL een omleiding van een langere URL. Website-eigenaren kunnen een website URL-afkortingstool gebruiken, zoals Bitly, Short.io en TinyURL, om een vanity URL te maken.

Waar vind je een URL?

Een URL staat meestal in de adresbalk boven in het browservenster. Op laptops en desktopcomputers is de URL van een website altijd zichtbaar in de adresbalk wanneer gebruikers door de webpagina scrollen.

Op mobiele apparaten verdwijnt een URL door het standaardgedrag van de browser, zodra gebruikers naar beneden beginnen te scrollen. Het verschijnt echter opnieuw wanneer gebruikers naar boven scrollen.

Hoe kun je een URL openen?

Als je de volledige URL van de website weet, kun je deze eenvoudig in de adresbalk typen en zo kun je een URL openen. Als dat niet het geval is, zijn hier een aantal andere manieren hoe je dit kunt doen:

  • Op een hyperlink klikken. Dit kan een tekst, een pictogram of een afbeelding zijn die naar een ander HTML-bestand op het internet verwijst. Je herkent een hyperlink wanneer je met de muis over de gelinkte tekst of afbeelding beweegt. Er verschijnt een URL-link onderaan in het venster die aangeeft waar de link naartoe leidt.
  • Een QR-code scannen. Dit is een zwart-wit streepjescode die door digitale apparaten kan worden gelezen. Er worden verschillende soorten gegevens in een QR-code opgeslagen, zoals weblinks, accountgegevens en coderingsgegevens.
  • Kopiëren en plakken. Als je een website-URL ziet zonder links of QR-code, kun je deze openen door de URL te kopiëren en in de adresbalk te plakken.

Hoe maak je een URL?

Voor een unieke URL, zoals hostinger.com, microsoft.com of linux.org, moet je een betrouwbare registrar zoeken die namens jou een domeinnaam registreert.

Een registrar is een door ICANN geaccrediteerd bedrijf voor het beheren van domeinreserveringen en -verlengingen. Google Domains, CloudFlare en Domain.com zijn enkele van de meest populaire registrars. Mensen kunnen ook een eigen naam verkrijgen bij een hostingbedrijf dat registratiediensten aanbiedt.

Hier volgt een stap-voor-stap handleiding voor het kopen van een domein:

  1. Zorg dat de naam beschikbaar is. Hiervoor voer je een zoekopdracht uit met een checker. Typ de gewenste naam en extensie in -> klik op Zoeken. Je ontvangt vervolgens een lijst met beschikbare namen.
  2. Ga verder naar afrekenen. In deze stap kies je de registratieperiode. Doorgaans eist een registrar een minimumperiode van één jaar. Sommige registrars bieden ook een registratieperiode tot tien jaar.
  3. Voltooi het registratieproces. Zodra de betaling is geautoriseerd, zal de registrar vragen om een registratieformulier in te vullen, waarop onder andere je naam, e-mailadres, adres en contactgegevens worden vermeld. Let erop dat je alle gegevens correct invult.
  4. Verifieer het eigenaarschap van de naam. Enkele minuten na het voltooien van het registratieproces zou er een verificatielink in de e-mail waarmee je je hebt geregistreerd moeten verschijnen. Als dit niet gebeurt, kun je een verzoek indienen vanuit het configuratiescherm.

Omdat de registratie geen eenmalige aankoop is, moet elke eigenaar de vervaldatum van zijn domein goed in de gaten houden.

Conclusie

Een uniform resource locator (URL) is een volledig webadres dat verwijst naar een specifiek bestand op het internet. Een URL kan gebruikers bijvoorbeeld naar een website, webpagina of afbeelding leiden.

Structureel gezien bestaat een URL uit verschillende elementen:

  • HTTP of HTTPS. Het is een netwerkcommunicatieprotocol dat webservers en webbrowsers met elkaar verbindt. De laatste is veiliger dan de eerste.
  • www. Is het gedeelte voor de eerste punt van een URL, ook wel een subdomein genoemd. Website-eigenaren kunnen ook willekeurige woorden of zinnen gebruiken voor de indeling van hun website.
  • Domeinnaam Ook bekend als een website adres. Dit is wat gebruikers in hun browser typen om een website te bereiken.
  • Domein extensie Dit is het deel na een domeinnaam, bijvoorbeeld .com en .org.
  • Pad naar de bron. Dit element, gescheiden door het forward-slash teken (/), geeft extra informatie aan een website adres.
  • Parameters. Deze worden vaak query strings of URL-variabelen genoemd. Een vraagteken (?) duidt op een parameter.

Voor het maken en wijzigen van de URL van een website moeten gebruikers een domein registreren bij een betrouwbare registrar. Je kunt natuurlijk ook een betrouwbare hostingprovider gebruiken die deze registratiediensten aanbiedt.

Meer informatie over URL's

Wat is URL Blacklist
URI vs URL

Wat is een URL FAQ

In dit gedeelte beantwoorden we een aantal van de meest gestelde vragen over een uniform resource locator (URL).

Hoe vind ik mijn URL?

Je kunt een eigen domeinnaam aanvragen bij een registrar of een hostingprovider die deze registratiediensten aanbiedt. Over het algemeen bestaat het proces uit
1. Een unieke naam creëren.
2. Een naam zoeken.
3. De gekozen naam registeren.

Hoe blokkeer je een URL?

Dit zijn vier manieren om een URL te blokkeren:
Hostbestand bewerken. Een domeinnaam omleiden naar je localhost IP-adres waarmee je een website kunt blokkeren.
Gebruik een Google Chrome-extensie. Windows- en Mac-gebruikers kunnen een extensie voor siteblokkering installeren, zoals BlockSite.
Installeer een siteblocker op iOS en Android. Na de installatie kun je websites en apps aan je blokkadelijst toevoegen door op het groene plus-pictogram te klikken.
Gebruik ingebouwd ouderlijk toezicht. Op Windows 10 kunnen ouders een gebruikersaccount voor kinderen aanmaken en zo een blokkadelijst toevoegen. 

Is een URL hetzelfde als een IP-adres of een webadres?

In het kort: nee. Een IP-adres is een reeks getallen die naar een computer of webserver op een netwerk verwijst. Terwijl een website adres een gebruiksvriendelijke vervanger van een IP-adres is. Het is wat gebruikers in hun browser typen als ze naar een website surfen. Hostinger.com is bijvoorbeeld een domeinnaam en een volledige URL waarmee je toegang krijgt tot onze website. Aan de andere kant, is hostinger.com/tutorials/hoe-maak-je-een-website geen website adres. Het is een volledige URL voor toegang tot ons artikel Hoe maak je een website?.

Author
De auteur

Patty Reuser

Patty Reuser is een localization specialist voor de Nederlandse markt, die uitblinkt in het vertalen van content met een scherp marketinginzicht. Met haar expertise maakt ze complexe concepten eenvoudig en toegankelijk voor Nederlandse doelgroepen. Voor meer informatie, bekijk haar LinkedIn-profiel.