Hoe migreer je een WordPress website in 2024

Er zijn verschillende redenen om een WordPress website te migreren, zoals het overstappen naar een andere hostingprovider voor betere prestaties en beveiliging. Gelukkig is het WordPress migratieproces eenvoudiger en beginnersvriendelijker dan je zou denken.

In dit artikel leer je verschillende methoden om een WordPress site te migreren. Of je nu een simpele blog verhuist of een grote webshop, deze handleiding zorgt ervoor dat de migratie van je website naadloos en foutloos verloopt.

Wat moet je doen voordat je een WordPress site migreert

Een goede voorbereiding vóór de migratie van je WordPress site zal helpen om je gegevens te beschermen, de downtime voor je bezoekers te minimaliseren en het biedt je de mogelijkheid om de setup van je site te herevalueren voordat je deze in een nieuwe hostingomgeving plaatst.

  • Volledige back-up maken – begin altijd met een volledige back-up van je WordPress website. Dit is inclusief alle bestanden, mappen en de database. Maak een back-up van je hele site in een ZIP-bestand met behulp van een plug-in of de back-up tool van je huidige hostingprovider. Dit back-up bestand is je vangnet in het geval dat je je oorspronkelijke site moet herstellen.
  • Installeer WordPress op de bestemmingshost – als je naar een nieuwe webhost verhuist, zorg er dan voor dat je een recente WordPress-installatie klaar hebt staan op de bestemmingsserver. Dit vormt de basis voor het importeren van je bestaande WordPress website, waardoor de overgang soepeler verloopt.
  • Zet de website in onderhoudsmodus – door je site in onderhoudsmodus te zetten, voorkom je dat er tijdens de migratie wijzigingen aan je site worden aangebracht waardoor je bezoekers in de war zouden kunnen raken. We raden ook aan om cachingplug-ins uit te schakelen, omdat deze het migratieproces kunnen verstoren.
  • Instellingen controleren en aanpassen – controleer je huidige site op specifieke configuraties die moeten worden gerepliceerd op de nieuwe WordPress site. Dit zijn onder andere permalink-structuren, widget-instellingen en thema-opties. Als je voor consistente configuratie zorgt, blijven het uiterlijk en de functionaliteit van je site na de migratie behouden.
  • Ruim je site op – een migratie is een uitstekende gelegenheid om je site op te ruimen. Verwijder alle ongebruikte plug-ins, thema’s of mediabestanden. Een lichtere website betekent een snellere migratie en betere prestaties.

Hoe kun je een WordPress Migratie uitvoeren: 5 eenvoudige methodes

In dit gedeelte behandelen we vijf migratiemethoden voor WordPress sites. Kies de variant die het beste bij jouw voorkeuren en technische vaardigheden past.

Let op: de eerste drie methoden zijn specifiek voor het migreren naar Hostinger. Als je wilt migreren naar een andere provider, ga dan direct door naar methode vier of vijf.

Belangrijk! Ongeacht welke migratiemethode je kiest, overweeg het gebruik van een WordPress staging omgeving om je site uit te testen op de nieuwe host. Dit zorgt voor een soepele overgang zonder dat de functionaliteit of gebruikerservaring van je live site worden beïnvloed.

Hoe migreer je je WordPress website met hPanel

Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

De gratis migratiedienst van Hostinger is de eenvoudigste manier om een WordPress site naar Hostinger te migreren. Vul gewoon een migratieverzoek in op hPanel en ons toegewijde team zal het hele migratieproces voor jou regelen.

Voordat je een migratieverzoek initieert, moet je alle twee-factor authenticatie (2FA) of anti-bot functies op je huidige hostingaccount en wp-admin omgeving uitschakelen. Zorg er ook voor dat er voldoende schijfruimte beschikbaar is op je huidige server om een back-up mogelijk te maken.

Kies vervolgens voor een managed WordPress hosting pakket bij Hostinger. Na de migratie kunt je jouw bestaande domein blijven gebruiken door het naar Hostinger te verwijzen.

Dit zijn de stappen om een migratie via hPanel aan te vragen:

  1. Log in op hPanel en navigeer naar Account → Website migreren.
  2. Klik in de sectie Migratieverzoeken beheren op Verzoek toevoegen.
  3. Vul de domeinnaam van je website in het daarvoor bestemde veld in en klik op Volgende.
  4. Voor een live WordPress site, kies ik zal WordPress Admin gegevens verstrekken en voer je WordPress aanmeldgegevens in voor verificatie. Vergeet niet dat je de DNS-instellingen van je domein niet mag wijzigen totdat de verhuizing is voltooid.

    Als je website offline is, kies ik zal mijn back-up bestanden en data verstrekken. Drag-en-drop je websitebestanden in .zip-format en je database in .sql-format.
  5. Selecteer de bestemmingswebsite in het keuzemenu of maak een nieuwe, lege website. In het laatste geval kies je een hostingpakket en vul hier je nieuwe domeinnaam in.
  6. Controleer de samenvatting van het migratieverzoek. Controleer of alle gegevens correct zijn voordat je op Aanvraag indienen klikt.

Hou rekening met een periode van 2-48 uur voordat de migratie is voltooid. Je kunt de voortgang volgen op de pagina Migratieverzoeken of in de sectie hPanel op de website.

Verwijs je oude domein door naar Hostinger, na de migratie. Het propagatieproces van het domeinnaamsysteem (DNS) duurt doorgaans 24-48 uur. Om te controleren of de overdracht succesvol is, kun je het IP-adres van je Hostingerpakket invullen op SkipDNS.

Hoe migreer je je WordPress site handmatig met hPanel

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Voor Hostinger gebruikers is het handmatig migreren van je WordPress site met behulp van hPanel een manier om volledige controle te houden over het overdrachtsproces. Deze methode is geschikt voor diegenen die de voorkeur geven aan een gedetailleerde aanpak of specifieke maatwerk-doelen hebben voor hun website.

Start door in te loggen op je huidige hostingcontrolepaneel en ga naar phpMyAdmin. Kies vervolgens jouw WordPress database en klik op het tabblad Exporteren. Selecteer de Snelle export methode en SQL-format en download vervolgens je databasebestand.

Navigeer vervolgens naar de hoofdmap van je site via Bestandsbeheer of een FTP-client zoals FileZilla. Download al je WordPress bestanden naar je computer, inclusief de wp-content map, met daarin je thema’s, plug-ins en mediabestanden.

Als je WordPress database en websitebestanden gereed zijn, koop dan een web hosting pakket bij Hostinger en volg deze instructies:

  1. Ga naar je hPanel dashboard en klik op Databases.
  2. Maak een nieuwe database en vul de beschikbare velden in en klik vervolgens op Maken. Onthoud de databasenaam, de gebruikersnaam en het wachtwoord, want deze gegevens heb je later nodig.
  3. Klik op phpMyAdmin invoeren naast de zojuist aangemaakte database.
  4. Navigeer in phpMyAdmin naar het tabblad Importen. Klik op Bestand kiezen om jouw SQL-bestand te uploaden en selecteer vervolgens Importeren.
  5. Zodra de database is geüpload, ga je terug naar het hPanel-dashboard en selecteer je Bestandsbeheer.
  6. Open in Hostinger Bestandsbeheer de public_html directory. Klik op Uploaden → Bestand om je sitebestanden te uploaden.
  7. Nadat je de bestanden hebt geüpload, ga je op zoek naar het bestand wp-config.php, klik er met de rechtermuisknop op en kies Bewerken.
  8. Update de waarden naast de regels DB_NAME, DB_USER en DB_PASSWORD zodat ze de nieuwe databasegegevens weergeven. Klik vervolgens op Opslaan in de rechterbovenhoek.

Als je een nieuwe Hostinger domein naam in gebruik neemt, werk dan de adresgegevens van de site bij in de database. Open hiervoor je database in phpMyAdmin en ga naar de wp_options tabel. Wijzig de option_value voor siteurl en home met jouw nieuwe URL.

Als je liever je oude domein wilt gebruiken, verwijs dat domein dan naar Hostinger. Wacht vervolgens tot de DNS-propagatie is voltooid.

Controleer ten slotte zorgvuldig jouw website om er zeker van te zijn dat alle pagina’s, links en media correct laden.

Bekijk onze instructievideo over het handmatig migreren van een WordPress site naar een nieuwe hosting server.

Subscribe For more educational videos! Hostinger Academy

Hoe migreer je een WordPress website door deze te kopiëren

Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Hostinger gebruikers kunnen ook gebruik maken van de handige Website kopiëren functie. Hiermee kun je je bestaande site klonen naar een nieuwe locatie binnen hetzelfde hostingplan zonder dat de bestanden van de oorspronkelijke site worden aangetast.

Deze methode is ideaal wanneer je je site wilt migreren binnen dezelfde webhost in plaats van over te stappen naar een andere host.

Voordat je van start gaat, moet je er eerst voor zorgen dat je een domeinnaam hebt gekocht of een nieuw subdomein hebt aangemaakt binnen jouw plan. Volg deze stappen voor het dupliceren van je oude site:

  1. Ga naar het hPanel dashboard en navigeer naar Websites → Website kopiëren.
  2. In de sectie Kopiëren van zie je het domein van de oorspronkelijke site. Selecteer in de sectie Naar het nieuwe domein of subdomein voor de nieuwe site.
  3. Klik opStart kopiëren. Er zal een waarschuwing over mogelijk gegevensverlies verschijnen. Als je klaar bent om verder te gaan, vink dan het vakje “Ik begrijp het…” aan en klik op Start toch met kopiëren.

Het kopiëren kan tot wel 15 minuten duren, afhankelijk van de grootte van je website. Je kunt de voortgang op dezelfde Website kopiëren-pagina volgen. Zodra het dupliceren voltooid is, wordt de status bijgewerkt en wordt gemeld dat het dupliceren geslaagd is.

Hou er rekening mee dat alleen websitebestanden en databases worden gekopieerd. Je zult alle bijbehorende e-mailaccounts, FTP-accounts en SSH-sleutels handmatig moeten configureren naar het nieuwe domein.

Hoe migreer je WordPress met een plug-in

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Je kunt je WordPress website ook met behulp van een plug-in migreren. Verschillende WordPress migratie plug-ins, zoals Duplicator en Alles-in-één WP Migratie, automatiseren de vele stappen die nodig zijn voor het overzetten van je site. We zullen het migratieproces illustreren met behulp van Alles-in-één WP Migratie.

Let op: Alles-in-één WP Migratie heeft een maximaal uploadlimiet van 256 MB. Als jouw back-upbestand dit limiet overschrijdt, verhoog dan eerst de maximale bestandsgrootte voor het uploaden van je WordPress site. Je moet ook WordPress op je nieuwe hostingaccount installeren voordat je doorgaat.

Volg de volgende stappen om je website te migreren met Alles-in-één WP-migratie:

  1. Installeer en activeer de plug-in op zowel je oude als je nieuwe WordPress site.
  2. Log in op het WordPress dashboard van je oude site en ga naar Alles-in-één WP Migratie → Exporteren.
  3. Klik op Exporteren naar → Bestand. Deze WordPress plug-in zal al je site bestanden samenvoegen in één WPRESS bestand.
  4. Zodra het proces is voltooid, verschijnt er een download link in een pop-up venster. Klik op deze link en download het bestand naar je computer.
  5. Log in op het WordPress-dashboard van je nieuwe site en navigeer naar Alles-in-één WP-migratie → Importeren.
  6. Kies Importeren van → Bestand en upload het WPRESS-bestand dat je eerder hebt gedownload.

Als het uploaden te lang duurt of mislukt, kun je overwegen om het bestand handmatig te uploaden via FTP of Bestandsbeheer en vervolgens de optie Herstellen te gebruiken. Zo doe je dit via Bestandsbeheer:

  1. Log in op het controlepaneel van je hostingprovider en open de toepassing Bestandsbeheer.
  2. Navigeer naar public_html/wp-content/ai1wm-backups en upload het bestand daar.
  3. Ga in je WordPress dashboard naar Alles-in-één WP Migratie → Back-ups. Het WPRESS-bestand zou daar nu moeten staan.
  4. Klik op het pictogram met de drie puntjes en selecteer Herstellen.
  5. Klik op Doorgaan om het herstelproces te starten.

Als de import is voltooid, moet je je permalink-structuur twee keer updaten zodat deze overeenkomt met die van je oude site en je het .htaccess-bestand effectief opnieuw kunt opbouwen op je nieuwe website:

  1. Ga in je WordPress dashboard naar Instellingen → Permalinks. 
  2. Selecteer een andere structuur en klik op Wijzigingen opslaan. Als je een Aangepaste structuur gebruikt, kopieer deze dan eerst naar een andere locatie voordat je wijzigingen aanbrengt.
  3. Laad de pagina opnieuw.
  4. Kies of plak de aangepaste structuur en klik opnieuw op Wijzigingen opslaan.

Hoe migreer je een WordPress website handmatig met cPanel

Moeilijkheidsgraad: Gevorderd

Als je een WordPress website wilt migreren van of naar een hostingprovider die cPanel gebruikt, kan de functie Back-up Wizard het proces stroomlijnen. Hoewel cPanel volledige back-ups faciliteert, zul je websitebestanden en databases afzonderlijk moeten herstellen.

Volg de volgende stappen om een WordPress site te migreren met cPanel:

  1. Log op je oude hostingaccount in op het cPanel-dashboard en ga naar Bestanden Back-upwizard.
  2. Selecteer Back-up → Volledige back-up. Kies een bestemming voor het back-up bestand en vul je e-mailadres in de daarvoor bestemde velden in.
  3. Klik op Back-up genereren.
  4. Wacht tot het back-up proces voltooid is. Je ontvangt een e-mail zodra de back-up gereed is.
  5. Keer terug naar de vorige pagina om het .tar.gz back-upbestand te downloaden. Dit bestand bevat jouw homedirectory, e-mailforwarders en -filters en MySQL-databases.
  6. Pak het volledige back-upbestand uit op je computer zodat je de bestanden voor je website, e-mailgegevens en databases van elkaar gescheiden worden.
  7. Log in op je nieuwe webhostingaccount en ga naar de Back-up Wizard in het cPanel.
  8. Selecteer de optie Herstellen.
  9. Kies Home Directory en laad het uitgepakte home directory-bestand op voor het herstellen van je websitebestanden, inclusief de plug-in en themabestanden.
  10. Ga terug naar Back-up Wizard Herstellen. Kies deze keer MySQL Databases om je WordPress database te uploaden en te herstellen.
  11. Nadat je alle bestanden hebt teruggezet, open dan het bestand wp-config.php via Bestandsbeheer in cPanel. Update het PHP-bestand met de databasegegevens van je nieuwe server, deze vind je in het MySQL Databases menu.

Aanbevolen literatuur

Op zoek naar een snelle opfrisser? Check onze WordPress tutorials om je basis op te frissen, geavanceerde onderwerpen te ontdekken en bekijk de nieuwste artikelen die je misschien gemist hebt.

Wanneer moet je je WordPress site migreren

Er zijn verschillende scenario’s waarbij het migreren van je WordPress website noodzakelijk wordt. Een goed begrip en inzicht in deze situaties helpt je om een weloverwogen beslissing te nemen over het juiste moment om te migreren:

  • Upgraden naar een betere webhost – als je last hebt van downtime, trage websites of gebrekkige klantenservice, kan het overstappen naar een nieuwe webhost de prestaties en betrouwbaarheid van je website en je klantervaring drastisch verbeteren.
  • Overstappen naar een meer toonaangevende domeinnaam – een domeinnaam heeft een grote invloed op jouw merk en SEO. Migreren naar een relevanter of toonaangevender domein kan jouw online aanwezigheid verbeteren.
  • Wisselen van hostingtype – of je nu opschaalt van shared naar VPS hosting of de volledige controle nodig hebt van een dedicated server, het veranderen van je hostingtype vereist een WordPress migratie.
  • Toegang tot betere WordPress-specifieke functies – sommige hostingproviders bieden WordPress-gerichte plannen met geoptimaliseerde prestaties, beveiliging en maatwerk ondersteuning voor WordPress-sites.
  • Serverlocatie verplaatsen – migreren naar een server dichter bij je primaire doelgroep kan de snelheid van de site en de gebruikerservaring verbeteren. Hiervoor moet je het IP-adres van de server bijwerken in je hosts-bestand.
  • Websites consolideren – als je meerdere sites beheert bij verschillende hostingproviders, kun je het beheer vereenvoudigen en de kosten verminderen door deze onder te brengen bij één enkele, efficiëntere WordPress hosting provider.

Conclusie

In dit artikel heb je geleerd hoe je een WordPress site kunt migreren naar een nieuwe host met behulp van verschillende methoden. Of je nu gebruik maakt van Hostinger’s gratis migratie service of een migratie of duplicator plug-in installeert, elke methode biedt unieke voordelen en is geschikt voor verschillende niveaus in technische expertise.

Onthou dat de sleutel tot een succesvolle migratie bestaat uit een zorgvuldige planning, grondige back-ups en grondig testen. Het implementeren van deze strategieën zal bijdragen aan het behoud van de integriteit en prestaties van jouw site tijdens het migratieproces.

WordPress Migratie FAQ

In dit deel worden de meest voorkomende vragen over WordPress migratie beantwoord.

Kan Hostinger een WordPress website voor mij migreren

Als toonaangevende webhostingprovider biedt Hostinger gratis WordPress website migratie. Dien een migratieverzoek in en geef de referenties van je WordPress website op. Je kunt je back-upbestanden ook uploaden via hPanel en ons team zorgt voor de rest.

Kan ik mijn WordPress site migreren naar een andere host

Ja, je kunt je WordPress website naar een nieuwe host migreren. Verschillende methoden, waaronder plug-ins en handmatige migratie, vergemakkelijken het proces en zorgen ervoor dat je website soepel loopt bij de nieuwe hostingprovider.

Hoe migreer ik mijn WordPress site naar een andere host

Om je WordPress site naar een andere host te migreren, maak je eerst een back-up van de bestanden en database van je website. Upload deze vervolgens naar de nieuwe hostingserver. Tot slot moet je de DNS-instellingen van je domein updaten naar de nieuwe server, waarna het migratieproces is voltooid.

Hoe lang duurt een WordPress Site Migratie

De migratieduur van een WordPress site kan variëren van een paar uur tot 48 uur, afhankelijk van de grootte van je site en de specificaties van je nieuwe webhostingaccount. Onthou dat deze periode langer kan zijn door DNS-propagatie, dus houd daar mogelijk rekening mee.

Author
De auteur

Patty Reuser

Patty Reuser is een localization specialist voor de Nederlandse markt, die uitblinkt in het vertalen van content met een scherp marketinginzicht. Met haar expertise maakt ze complexe concepten eenvoudig en toegankelijk voor Nederlandse doelgroepen. Voor meer informatie, bekijk haar LinkedIn-profiel.