access_time

WordPress Handleiding

WordPress is een online, open-source content management systeem (CMS) gebaseerd op PHP en MySQL. Oorspronkelijk begonnen als een blog platform, en WordPress is uitgegroeid tot het populairste CMS wereldwijd, met meer dan 40% van alle websites en een aandeel van 60% op de CMS markt.

In deze WordPress tutorial vind je alles wat je nodig hebt om aan de slag te kunnen gaan. Van installatie tot back-ups – wij hebben de resources voor je om te kunnen leren wat WordPress is en hoe je het kunt gebruiken.

Bekijk ook onze nieuwste WordPress tutorials aan het einde van dit artikel.

WordPress Basics

WordPress, als een content management systeem, is een applicatie voor het maken, wijzigen en publiceren van digitale content – individueel of als team. Bovendien ondersteunt WordPress verschillende soorten tekstopmaak, afbeeldingen, video’s en aangepaste code, waardoor het mogelijk is om uitgebreide en aantrekkelijke content te creëren.

Er zijn twee soorten WordPress: zelf gehoste WordPress.org en gehoste WordPress.com.

Het verschil tussen deze twee platforms is de host. Als je zelf gehoste WordPress.org gebruikt, kun je de WordPress software downloaden en hosten op een managed WordPress hosting zoals Hostinger.

Hostinger Manage WordPress hosting

Maar is WordPress.com een gehoste oplossing waarmee je gratis een WordPress-site kunt maken. Het is echter een minder flexibele oplossing en er verschijnen advertenties op de site, tenzij je een betaald abonnement aanschaft.

Deze WordPress tutorial richt zich op de zelf gehoste versie. 

WordPress Installeren

De eerste stap is webhosting kiezen. Er zijn tal van providers en hostingplannen beschikbaar, maar ga op zoek naar een pakket dat voldoet aan de volgende systeemvereisten voor WordPress

  • PHP-versie 7.4 of hoger
  • MySQL-versie 8.0 of hoger OF MariaDB-versie 10.4 of hoger
  • HTTPS ondersteuning

De meeste webhosts ondersteunen tegenwoordig al deze opties. Bovendien zijn er vaak auto-installers beschikbaar om het installatieproces en het lanceren van een WordPress website gemakkelijker te maken. 

Pro Tip

Voordat je verder gaat met de installatie van WordPress, zul je beslissen moeten hoe je je website wilt kunnen openen, via je domeinnaam root (example.com), subdirectory (example.com/blog), of subdomeinnaam (blog.example.com).

<br>

Als je WordPress op een subdomeinnaam wilt instellen, moet je een extra stap uitvoeren en een subdomeinnaam aanmaken. Bij Hostinger kan dit gemakkelijk via hPanel.

Dit zijn enkele manieren hoe je WordPress kunt installeren:

  • Gebruik hPanel Auto-Installer. Wanneer je een Hostinger hostingpakket opzet, kun je de onboarding wizard om WordPress in te stellen gebruiken. Je kunt ook de hPanel auto-installer gebruiken.
  • Gebruik Hostinger VPS template. Als je een VPS-pakket hebt, kan de VPS-template van Hostinger je helpen om WordPress en het besturingssysteem van de server in te stellen zonder dat je de opdrachtregel hoeft te gebruiken.
  • WordPress handmatig installeren.. Als alternatief kun je WordPress handmatig installeren door de bestanden van WordPress.org te downloaden en ze uit te pakken naar de map public_html. Houd er rekening mee dat je handmatig een WordPress database voor de website moet instellen.

WordPress Thema’s Installeren

WordPress-thema’s beïnvloeden het uiterlijk en bepaalde functies van jouw WordPress site. Terwijl sommige templates multifunctioneel zijn en op elke website kunnen worden gebruikt, zijn andere speciaal gebouwd en voorzien van templates voor bijvoorbeeld e-commerce of portfolio websites.

Voor het installeren van een WordPress-thema ga naar de sectie Uiterlijk, klik op de knop Nieuw thema invoegen en zoek naar de beste gratis WordPress-thema’s. Je kunt de thema’s zelfs filteren op functies en kleuren.

theme panel

Met de voorbeeldfunctie kun je kijken hoe de website eruit ziet met het geselecteerde thema. Hiermee voorkom je dat je meerdere thema’s moet installeren om erachter te komen welk thema het beste bij jou past. Zodra je een beslissing hebt genomen, klik je op Installeren en vervolgens op Activeren.

wordpress theme preview

Als je een premium thema hebt gekocht van een platform van derden, moet je de themabestanden handmatig uploaden.

Ga naar dezelfde sectie Uiterlijk, klik op de knop Thema uploaden en selecteer het .zip-bestand van het thema. Het kan enkele minuten duren voordat het uploaden is voltooid. Zodra dit klaar is, Activeer je het thema.

WordPress plug-ins installeren

Met WordPress plug-ins kun je nieuwe functies toevoegen aan een WordPress site zonder enige codering. Er zijn duizenden gratis en betaalde plug-ins voor verschillende doeleinden – van het delen van sociale media tot sitebeveiliging.

Als je een aantal aanbevelingen wilt, is hier onze lijst met de beste WordPress plug-ins.

Om een WordPress plug-in te installeren, ga je naar Plug-insNieuwe plug-in toevoegen en vul de naam in de zoekfunctie in. Klik op de knop Nu installeren en plug-in Activeren.

plugin panel

Let op: er zijn premium WordPress plug-ins die niet geïnstalleerd kunnen worden vanuit de officiële WordPress plug-in directory. Als je een premium plug-in hebt gekocht van een externe marktplaats, dan moet je deze handmatig naar WordPress uploaden.

Om een premium plug-in te installeren, klik je op Plug-in uploaden. Selecteer een plug-in archiefbestand dat je wilt uploaden en installeren. Activeer de plug-in zodra dit klaar is.

Maar vergeet niet dat het niet aanbevolen is om te veel plug-ins te installeren, omdat deze de prestaties van de site enorm kunnen beïnvloeden. Installeer alleen de essentiële onderdelen en verwijder alles wat je niet gebruikt.

Content publiceren

Een WordPress website maken houdt in dat je een nieuwe post of pagina publiceert. Pagina’s worden voornamelijk gebruikt voor statische, niet-geactualiseerde informatie – Contact of Over zijn goede voorbeelden van deze pagina’s.

Aan de andere kant worden WordPress posts gebruikt om actuele content te publiceren en deze kunnen worden gecategoriseerd, getagd en gearchiveerd.

Een nieuwe post maken

Om een nieuw WordPress bericht te maken, navigeer je naar Posts Nieuwe post toevoegen in de linker zijbalk van het dashboard of kies je de optie Nieuw → Post in de menubalk bovenin.

Je krijgt een bewerkingsscherm te zien met verschillende functies voor het plaatsen van berichten. De eerste stap is het invoeren van een titel voor je blogpost.

post editor

Voer vervolgens de eigenlijke tekst van de blogpost in met behulp van WordPress-blokken. Als je de tekst wilt opmaken, gebruik dan de opties in de werkbalk Blok.

Het paneel met de berichtinstellingen bevindt zich aan de rechterkant van het scherm, waarbij elke sectie een specifieke functie heeft:

  • Samenvatting post. Wijzig de status en zichtbaarheid van de post en plan deze in. Om de blogpost vast te zetten, selecteer je de optie Vastzetten bovenaan in het blog.
  • Categorieën.. In dit vak kun je de categorie van een post toevoegen, verwijderen of bewerken.
  • Tags. Dit vak helpt om snel nieuwe tags toe te voegen.
  • Uitgelichte afbeelding. Je kunt een uitgelichte afbeelding instellen die bovenaan het bericht wordt weergegeven.

Klik op de knop Publiceren in de rechterbovenhoek van het editor-scherm als je de post wilt publiceren.

Nieuwe pagina maken

Bij het maken van een nieuwe pagina wordt dezelfde blok-editor gebruikt. Het proces van tekstinvoer en opmaak is dus vergelijkbaar met het maken van een post. Om een nieuwe WordPress pagina te maken, klik je op Pagina’s → Nieuwe toevoegen.

Het menu Pagina’s heeft geen opties voor Tags en Categorieën. In plaats daarvan is er een sectie met de naam Pagina-attributen.

page editor

In dit gedeelte kun je de volgorde van de pagina’s wijzigen en bovenliggende pagina’s instellen. 

WordPress prestaties optimaliseren

Naarmate je WordPress website groeit, groeit ook het aantal tekst-, beeld-, code- en andere mediabestanden. Een grotere website heeft meer tijd nodig om te laden.

Om dit te voorkomen, moet je wat tijd steken in WordPress optimalisatie. Het zorgt ervoor dat je pagina’s snel en efficiënt worden geladen en is bovendien handig voor het invoegen van WordPress SEO.

WordPress optimalisatie is relatief eenvoudig, dankzij het aantal plug-ins en andere tools dat beschikbaar is. 

WordPress afbeeldingen optimaliseren

Afbeeldingsoptimalisatie is een andere cruciale taak waarmee je je WordPress site sneller kunt maken. Over het algemeen zijn er twee belangrijke oorzaken voor het traag laden van afbeeldingen:

  • Het gebruik van te grote afbeeldingen. Een te grote afbeelding veroorzaakt overbodige laadtijden.
  • Afbeeldingen zijn niet volledig gecomprimeerd. Afbeeldingen van hoge kwaliteit nemen meer ruimte in beslag. In de meeste gevallen kun je ze comprimeren zodat de bestandsgrootte kleiner wordt en de kwaliteit behouden blijft.

Als je op jouw website geen afbeeldingen met een hoge resolutie nodig hebt, pas de grootte dan aan voordat je ze uploadt naar WordPress – je kunt ook een afbeeldingsoptimalisatie plug-in gebruiken om ze te comprimeren.

GZIP compressie voor WordPress inschakelen

GZIP compressie inschakelen voor een WordPress website is een geweldige manier om de snelheid en prestaties te verhogen. Het komt er in het kort op neer dat het zoekt naar vergelijkbare tekenreeksen in een tekstbestand en deze tijdelijk vervangt, wat resulteert in een kleinere bestandsgrootte.

HTML- en CSS-bestanden bevatten veel herhalende tekst en spaties, waardoor GZIP-compressie zeer effectief is. Over het algemeen kan het de grootte van een WordPress pagina tot wel 50-70% verminderen.

Wat je in gedachten moet houden is dat GZIP-compressie het CPU-gebruik iets kan verhogen. Als dat geen probleem is, is het een geweldige manier om je WordPress site te optimaliseren. 

Een Content Delivery Network gebruiken

Een content delivery network (CDN) instellen zal WordPress versnellen door content te cachen in meerdere datacenters wereldwijd.

Zodra een bezoeker op jouw site komt, wordt de content geleverd door het dichtstbijzijnde datacenter, wat resulteert in een betere front-end ervaring.

Hostinger biedt een ingebouwde CDN bij bepaalde hostingpakketten met servers in zes landen, waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk, Brazilië en India. Je kunt dit eenvoudig activeren vanuit het hPanel en het kan de prestaties van je website met 40% verbeteren.

CDN’s werken ook geweldig met WordPress caching plug-ins en er zijn gratis tools om je op weg te helpen. 

WordPress Caching Plug-ins gebruiken

WordPress caching plug-ins creëren en leveren een statische versie van je website in plaats van dat alle PHP scripts worden geladen telkens wanneer iemand jouw site vernieuwt of opnieuw opent.

Als je bijvoorbeeld een vaak bezochte site opent, zal je browser een deel van de statische inhoud in de cache bewaren.

Hierdoor hoeft de browser minder bestanden en informatie op te vragen bij de server, wat uiteindelijk leidt tot sneller laden.

Hier zijn enkele van de meest populaire WordPress caching plug-ins:

Lazy Loading inschakelen

Over het algemeen wordt bij het openen van een webpagina alle inhoud direct geladen. Met WordPress lazy loading is het mogelijk om de initialisatie van sommige objecten uit te stellen totdat deze nodig zijn.

De meest voorkomende werkwijze is om afbeeldingen alleen weer te geven wanneer ze zichtbaar zijn vanuit het oogpunt van de bezoeker.

Het enige wat je moet doen om deze techniek te benutten, is een plug-in zoals LazyLoad installeren en inschakelen. 

JavaScript-parsing in WordPress uitstellen

De meeste thema’s, plug-ins en social media add-ons gebruiken veel JavaScript, dat standaard als eerste wordt geladen wanneer een site wordt geopend. Hierdoor verschijnt HTML en andere visuele inhoud pas na het laden van JavaScript.

Je kunt JavaScript-parsing in WordPress uitstellen zodat de visuele elementen sneller verschijnen, terwijl andere inhoud die JavaScript gebruikt later wordt geladen. 

WordPress beveiligen

Omdat miljoenen websites WordPress gebruiken, is het een populair doelwit voor aanvallers geworden.

Er zijn echter een flink aantal maatregelen die je kunt nemen om je site te beschermen tegen hacken en andere kwaadaardige activiteiten.

WordPress up-to-date houden

Een van de belangrijkste factoren bij het beveiligen van je site is het gebruik van de nieuwste WordPress-versie en het altijd updaten van thema’s en plug-ins.

De meeste updates bevatten tweaks in de beveiliging en oplossingen voor kwetsbaarheden, waardoor sites worden beschermd tegen mogelijk misbruik. Een veelvoorkomende werkwijze van hackers is profiteren van sites met een verouderde WordPress-versie met een bekend beveiligingslek.

In sommige gevallen wordt de website automatisch bijgewerkt wanneer er een nieuwe versie van WordPress uitkomt. Het werkt echter niet altijd, of deze functie kan op sommige hosts zijn uitgeschakeld om ongewenste fouten te voorkomen.

Wanneer er een nieuwe WordPress-versie beschikbaar is, verschijnt er een melding bovenaan op je WordPress-dashboard. Je kunt je thema’s en plug-ins ook bijwerken door naar Dashboard → Updates te gaan. 

WordPress updates

Een WordPress back-up maken

Het maken van WordPress back-ups is een cruciale taak. Het verhoogt de veiligheid en biedt een betrouwbare manier om je site te herstellen in geval van onverwachte fouten of problemen.

Je kunt een back-up handmatig uitvoeren of gebruik maken van automatiseringstools. Het handmatige proces omvat het downloaden van de bestanden en de MySQL database van de WordPress site.

Maar als je veel nieuwe WordPress posts maakt en wijzigingen maakt of verschillende websites beheert, kan het handmatig downloaden van alles een hoop gedoe zijn.

Daarnaast bieden de meeste hostingproviders automatische back-ups van accounts. Als extra veiligheidsmaatregel kun je WordPress plug-ins gebruiken om maandelijkse, wekelijkse of zelfs dagelijkse back-ups te automatiseren.

Ze besparen je veel tijd en zorgen ervoor dat de back-up WordPress bestanden en database op een externe locatie kunnen worden opgeslagen. 

Unieke gebruikersnamen en wachtwoorden gebruiken

Hoewel admin de standaard gebruikersnaam is in alle WordPress installaties, kan het aanhouden ervan je site erg kwetsbaar maken. Wijzig het zodat je inloggegevens een extra beveiligingslaag krijgen.

Gebruik bij het instellen van een wachtwoord ook cijfers, hoofdletters en speciale symbolen. Als je moeite hebt om dit allemaal te onthouden, kun je tools zoals 1Password gebruiken voor het opslaan van deze gegevens.

Het bespaart je de problemen van het onthouden van al die verschillende wachtwoorden en maakt het eenvoudiger om aan de vereisten met betrekking tot de moeilijkheidsgraad van wachtwoorden te voldoen. 

WordPress Debuggen

Soms kom je fouten tegen in WordPress en zul je deze zelf moeten oplossen. Dit kan variëren van HTML-foutcodes tot het witte scherm des doods.

Als deze fouten optreden, moet je WordPress debuggen. Debuggen betekent het identificeren en verwijderen van bugs of fouten in je WordPress installatie.

Om het makkelijker te maken, zijn hier enkele stappen die je kunt volgen: 

  • WP-DEBUG inschakelen. WP-DEBUG is een ingebouwde WordPress-functie die de hoofdoorzaak van elke fout identificeert. Deze functie wordt soms uitgeschakeld omdat alle bezoekers dan kunnen zien waar de fout zit. Maar als dit correct wordt gedaan, zou WP-DEBUG je veilig moeten helpen bij de identificatie van de fout.
  • PHP-foutregistratie inschakelen. Omdat WordPress op PHP draait, moet je PHP-foutregistratie inschakelen om het opsporen van fouten eenvoudiger te maken.
  • Gebruik een staging-tool. Wanneer je code in je WordPress site aanpast, is het aan te raden om een staging site te gebruiken. Als er zich een fout voordoet, kun je op deze manier de code oplossen zonder dat de live site wordt beïnvloed.

Naar WordPress migreren

Als je een website op een ander platform hebt en deze wilt verhuizen naar WordPress, dan zijn er verschillende opties om de website te migreren:

  • Gebruik WordPress importer. WordPress heeft een ingebouwde importer waarmee je een website van andere blogplatforms kunt importeren.
  • Gebruik WordPress importer plug-ins. Als de ingebouwde importer geen ondersteuning biedt op het platform dat je momenteel gebruikt, ga dan op zoek naar WordPress importer plug-ins.
  • Gebruik Hostinger’s gratis migratiedienst. Als je je WordPress site bij een andere hostingprovider host, verzorgen wij het migratieproces voor jou.

WordPress ontwikkelaar worden

Nu WordPress een dominante rol speelt in de wereld van contentmanagementsystemen, is er een constante vraag naar bekwame ontwikkelaars om gebruikers te helpen bij het bouwen en opschalen van hun websites.

Als WordPress ontwikkelaar kun je ofwel je expertise omzetten in een winstgevend bedrijf of je kennis vrijelijk delen met de community Hoe dan ook, er is bepaalde belangrijke kennis die je moet verwerven om een WordPress ontwikkelaar te worden: 

  • HTML. HTML is de fundamentele bouwsteen van alle webpagina’s, inclusief WordPress sites. Het definieert de structuur en inhoud van een webpagina, zoals koppen, paragrafen, afbeeldingen en links.
  • CSS. Het vormt de basis voor het stylen en presenteren van webpagina’s. Het regelt de lay-out, kleuren, lettertypen en andere visuele aspecten van een website.
  • PHP. Als server-side scriptingtaal die WordPress aandrijft, is het essentieel voor het maken van dynamische en interactieve webpagina’s en het ontwikkelen van aangepaste WordPress-thema’s, plug-ins en functionaliteit.
  • MySQL. WordPress gebruikt dit databasebeheersysteem om gegevens op te slaan, zoals berichten, pagina’s, gebruikers en instellingen. Met alleen basiskennis van MySQL kun je problemen met databases oplossen, de prestaties van WordPress optimaliseren en de functionaliteit van WordPress uitbreiden met aangepaste plug-ins.
  • REST API. Een krachtig hulpmiddel waarmee ontwikkelaars kunnen communiceren met WordPress-gegevens vanuit externe applicaties. Het wordt gebruikt voor het maken van mobiele apps, integratie met andere websites en het op verschillende manieren uitbreiden van de functionaliteit van WordPress.
  • JavaScript. Een client-side scriptingtaal die interactiviteit en dynamisch gedrag toevoegt aan webpagina’s, waaronder WordPress-sites. Het maakt animaties, formuliervalidatie en gebruikersinteracties
  • AJAX. Een techniek waarmee JavaScript asynchrone verzoeken kan indienen bij een server zonder de hele pagina opnieuw te laden. Dit zorgt voor responsievere en gebruiksvriendelijkere webapplicaties, waaronder WordPress websites.

De nieuwste WordPress Tutorials

In deze WordPress tutorial hebben we de basisbeginselen van WordPress besproken, hoe je thema’s en plug-ins installeert en andere zaken die ervoor zorgen dat je website goed werkt. Als je nog meer wilt leren over WordPress, bekijk dan de onderstaande lijst met onze nieuwste WordPress tutorials.