Is WordPress gratis? Een blik op de prijsfactoren van WordPress

Is WordPress gratis? Een blik op de prijsfactoren van WordPress

WordPress is gratis te downloaden en te gebruiken. Maar je moet extra kosten maken om je website operationeel te maken. Als je weet wat deze kosten zijn, kun je beter budgetteren, vooral als je WordPress voor het eerst gebruikt.

In dit artikel gaan we in op de kosten voor het maken van een WordPress website en verduidelijken we veelvoorkomende misvattingen over de prijs. Je leert ook hoe WordPress geld verdient met zijn prijsmodel en wat je gratis kunt gebruiken.

Is WordPress gratis om te gebruiken?

WordPress is open-source software, wat betekent dat het gratis te gebruiken is. Er ontstaan echter kosten voor domeinnamen, hostingdiensten en optionele premium thema’s en plugins.

Er zijn ook twee soorten WordPress die je kunt gebruiken – WordPress.com of WordPress.org, die de kosten van je website kunnen bepalen. Laten we de verschillen tussen deze platforms eens op een rijtje zetten om je te helpen de juiste te kiezen.

WordPress.com

WordPress.com is een dienst van Automattic die je WordPress website voor je host. Dit betekent dat je geen eigen webhosting hoeft te zoeken of te beheren.

Net als andere hostingdiensten met WordPress abonnementen, biedt deze webontwikkelingsoplossing verschillende functies via een trapsgewijs abonnementsmodel. Om te beginnen hoef je alleen maar een account aan te maken en een abonnement te kopen – gemakkelijk dus voor beginners.

WordPress.com biedt een gratis plan, waarmee je technisch gezien een gratis WordPress website kunt maken. Het heeft echter veel beperkingen die de groei van je website kunnen beïnvloeden.

Het gratis plan geeft je bijvoorbeeld maar 1 GB opslagruimte en beperkte aanpassingsmogelijkheden. Je kunt geen geld verdienen met advertenties of affiliate marketing, maar WordPress.com zal wel advertenties op je site weergeven.

Gratis gebruikers zitten ook vast aan het wordpress.com subdomein, wat niet ideaal is voor het opbouwen van een professionele branding.

Een betaald abonnement is noodzakelijk als je je merk wilt laten groeien met een aangepaste domeinnaam of geld wilt verdienen aan je WordPress site. De prijzen variëren van $4-45/maand.

WordPress.org

WordPress.org is de gratis, open-source versie van WordPress. Het werkt onder de General Public License (GPL), waardoor gebruikers de software gratis kunnen gebruiken, wijzigen en verspreiden.

In tegenstelling tot WordPress.com is deze WordPress versie self-hosted, wat betekent dat je webhosting en een domeinnaam moet kopen om je site te bouwen en te beheren. Je moet ook alles zelf beheren, inclusief het bijwerken van de software en het maken van back-ups van de content van je website.

In ruil daarvoor geeft WordPress.org je volledige controle over het ontwerp en de functies van je website, zonder beperkingen. Je kunt de website volledig aanpassen, plugins toevoegen en geld verdienen zoals je zelf wilt.

Omdat de meeste mensen WordPress.org gebruiken, zal dit artikel zich richten op deze versie.

Wat kun je gratis krijgen bij WordPress?

WordPress geeft je drie hoofdonderdelen met toekomstige updates gratis – de kern van de open-source software, thema’s en plugins. Laten we ze eens van dichtbij bekijken.

WordPress kernsoftware

Je kunt de kernsoftware gratis downloaden op de officiële site van WordPress. Installeer WordPress vervolgens handmatig op je hostingaccount.

Als je kiest voor een van Hostinger’s WordPress hostingplannen, dan installeren we WordPress automatisch. Om het proces nog eenvoudiger te maken, begeleidt onze onboarding tool je binnen enkele minuten bij het maken van een volledig werkende WordPress site.

Gratis thema’s

Een WordPress thema is een collectie bestanden die het uiterlijk en de lay-out van je website bepalen. Het bevat meestal paginatemplates, typografie, kleuropties en verschillende aanpasbare website-elementen en widgets.

Er zijn 12.000+ gratis WordPress thema’s in de officiële themadirectory, en er zijn er nog meer te vinden op websites van derden en marktplaatsen. We raden echter aan om alleen te downloaden van betrouwbare bronnen om er zeker van te zijn dat het thema voldoet aan de beveiligingsstandaarden van WordPress.

De beste gratis WordPress thema’s kunnen wedijveren met premium thema’s qua functies en ontwerp, waardoor ze ideaal zijn voor nieuwe gebruikers met een beperkt budget. We bieden ook een eigen ontwerp, Hostinger Blog Theme, dat je kunt selecteren bij het kiezen van het blogtype tijdens het inwerken of via WordPress overzichtAanbevolen installaties in het hPanel dashboard.

Er bestaan ook WordPress thema’s met gratis en premium versies. Als je nog niet bereid bent om geld uit te geven, test het water dan met gratis thema’s en schakel later over op premium thema’s als je website groeit. Op die manier kun je de kosten voor het opstarten van een nieuwe WordPress site beperken.

Gratis plugins

Een WordPress plugin voegt functies en tools toe om de functionaliteit van je website uit te breiden. Evenals gratis thema’s zijn er duizenden gratis plugins beschikbaar om te downloaden in de WordPress plugin directory en op verschillende externe marktplaatsen.

Download uit de officiële repository of van betrouwbare platforms om er zeker van te zijn dat je geen schadelijke of onveilige plugins installeert.

Elke plugin biedt een aantal functies om een specifieke taak uit te voeren. Bekijk onze top WordPress plugins om te zien hoe ze jouw website kunnen verbeteren.

Veel premium plugins bieden, net als WordPress thema’s, gratis versies aan zodat nieuwe gebruikers hun functies kunnen testen. Hoewel ze vaak ondersteuning en geavanceerde functies missen, kun je ermee beginnen en ze geleidelijk uitbreiden als dat nodig is.

Updates

WordPress updates lossen bugs op, verhelpen zwakke plekken in de beveiliging en optimaliseren de software zodat deze soepel draait. Door de WordPress kernsoftware, thema’s en plugins regelmatig bij te werken, bescherm je je site tegen mogelijke bedreigingen en blijft je site efficiënt werken.

Gratis updates zijn er voor de WordPress kernsoftware en voor plugins en thema’s uit de officiële WordPress repository. Niet alle thema’s en plugins van derden bieden ze aan, dus zorg ervoor dat je degene gebruikt die regelmatig worden bijgewerkt.

Ga naar Updates in je WordPress dashboard om te controleren op de nieuwste releases. Hostinger gebruikers kunnen WordPress automatische updates inschakelen vanuit hun hPanel dashboard om nieuwe versies te installeren zodra ze uitkomen.

Wat zijn de bijkomende kosten van WordPress websites?

Om een WordPress website online te krijgen, moet je betalen voor hosting en een domeinnaam. Misschien wil je ook investeren in premium thema’s en plugins voor geavanceerde functionaliteit en een uniek uiterlijk.

Hier volgt een overzicht van de prijzen van WordPress, zodat je weet wat je kunt verwachten als je een nieuwe website maakt.

Hosting service

Een hosting service geeft je de server resources en opslagruimte die nodig zijn om je website online en toegankelijk voor bezoekers te houden. Bedrijven als Hostinger bieden hosting aan via abonnementen, die elk een specifieke set middelen en functies bieden.

Voor WordPress beginners of drukke professionals die een hands-off ervaring willen, bieden wij Managed WordPress hosting plannen vanaf $2,95/maand.

Ze omvatten eenvoudige onboarding met toegang tot de AI Website bouwer voor WordPress, slimme auto-updates, een kwetsbaarheidsscanner en een compatibiliteitschecker om het onderhoud te vereenvoudigen en je site op de nieuwste versies te houden.

Domeinnaam

Een domeinnaam is het adres van je website, dat kan bestaan uit letters, cijfers of tekens. Om een aangepast domein te krijgen, moet je een beschikbare naam vinden die je bedrijf vertegenwoordigt en deze registreren bij een domeinregistrar.

De prijs van een domein is afhankelijk van het gekozen topleveldomein (TLD). De populaire .com-extensie kost bijvoorbeeld $4,99 voor het eerste jaar bij Hostinger. Je kunt ook een gratis domeinnaam voor het eerste jaar krijgen door een van onze jaarlijkse hostingpakketten aan te schaffen.

Domain Name Checker

Instantly check domain name availability.

Premium thema’s

Hoewel gratis thema’s een betaalbare manier zijn om te beginnen, kunnen hun beperkte aanpassingsmogelijkheden en functionaliteit de groei van je website belemmeren. Daarom kan investeren in betaalde thema’s noodzakelijk zijn als je wilt profiteren van je website of een sterk merk wilt opbouwen.

De Pro-versie van Astra biedt bijvoorbeeld aanzienlijk meer ontwerp- en aanpassingsopties. Ook Kalium biedt een uitgebreide licentie waarmee je je website samen met het thema kunt verkopen.

Als je van plan bent om een zakelijke website te bouwen, bekijk dan onze selectie van de beste zakelijke WordPress thema’s om een idee te krijgen van de huidige prijsklasse op de markt.

Premium plugins

Net als premium thema’s bieden betaalde plugins meer functies en supportkanalen dan hun gratis tegenhangers.

SeedProd biedt bijvoorbeeld een paginabouwer met slepen en neerzetten, basiswidgets en basispagina templates. Upgraden naar de premium versie ontgrendelt extra functies zoals geavanceerde blokken, toegangscontroles, WooCommerce integratie en ondersteuning met prioriteit.

Web development

Een WordPress site ontwerpen kan zonder codeervaardigheden, maar voor geavanceerde aanpassingen kan een ontwikkelaar nodig zijn.

De kosten voor het inhuren van een WordPress ontwikkelaar hangen af van de complexiteit van het werk en hun ervaring. Om binnen het budget te blijven, kun je overwegen om freelance ontwikkelaars in te huren op platforms zoals Fiverr of Upwork, waar de tarieven variëren van $15-28/uur.

Als alternatief bieden webontwikkelingsbureaus en WordPress ontwerpbedrijven pakketten aan die zijn afgestemd op jouw behoeften.

Ondersteuning en onderhoud

Het beheren van een WordPress website gaat gepaard met updates, beveiliging, SEO en laadtijdoptimalisatie, dus het is essentieel om een betrouwbare hostingprovider te kiezen.

Hostinger biedt bijvoorbeeld functies zoals DDoS-bescherming, Cloudflare-beschermde nameservers, een firewall en malwarescanning op alle plannen. We hebben ook een content delivery network (CDN) op Managed WordPress Business en Cloud plannen voor een hogere snelheid.

Je kunt het onderhoud ook vereenvoudigen met plugins zoals WP Buffs of MalCare of een ontwikkelaar of onderhoudsservice inhuren. Basis onderhoudsdiensten – voor updates, beveiliging, back-ups en prestatiecontroles – beginnen bij $30/maand, terwijl geavanceerde diensten meer dan $500/maand kosten.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van WordPress?

Hier zijn meer redenen om WordPress te gebruiken voor je website:

  • Schaalbare prestaties. Je kunt beginnen met een basissite en naar behoefte functies toevoegen met plugins of thema’s. Als je hostingpakket de groei niet aankan, kun je upgraden naar een plan met meer bronnen of overstappen naar een andere provider. Als je hostingpakket de groei niet aankan, kun je upgraden naar een pakket met meer resources of overstappen naar een nieuwe provider.
  • Robuuste SEO-functies. WordPress is meteen al SEO-vriendelijk. Bovendien kun je je rankingpotentieel nog verder verhogen met verschillende WordPress SEO plugins.
  • Ingebouwde blogfuncties. WordPress is in de kern een blogplatform en biedt alle functies die je nodig hebt om verschillende blogs te bouwen. Zelfs als je geen blog wilt maken, is deze functionaliteit beschikbaar om organisch verkeer naar je website te leiden.
  • Veelzijdigheid. Met een enorme bibliotheek aan plugins kun je de functionaliteit van je WordPress website uitbreiden om aan verschillende behoeften te voldoen. Voor ontwikkelaars maakt het open-source karakter geavanceerde aanpassingen en integratie met andere software mogelijk.

Waarom is WordPress gratis?

WordPress is open-source software, gebouwd en ondersteund door een wereldwijde gemeenschap van getalenteerde ontwikkelaars. Als open-source project is WordPress vrij te gebruiken, aan te passen en te verspreiden, met een code die openlijk beschikbaar is voor iedereen om te inspecteren, aan te passen of te verbeteren.

Terwijl een kernteam van ontwikkelaars het project leidt, dragen duizenden mensen van over de hele wereld hun steentje bij door bugs te repareren, nieuwe functies toe te voegen en ideeën aan te dragen om WordPress te verbeteren. Dit creëert een platform dat voortdurend evolueert, gevormd door wat echte gebruikers nodig hebben.

De WordPress Foundation, een non-profit organisatie, houdt toezicht op het project en zorgt ervoor dat WordPress toegankelijk blijft voor iedereen. Omdat de stichting geen winstoogmerk heeft, zijn de groei en het onderhoud van het platform afhankelijk van donaties van de gemeenschap, waaronder individuele ontwikkelaars en bedrijven die diensten rondom WordPress bouwen, zoals thema’s en plugins.

Deze samenwerking houdt WordPress niet alleen gratis, maar maakt het ook een betrouwbare keuze voor de lange termijn. Omdat het door de gemeenschap wordt aangestuurd, verbetert WordPress op basis van feedback van mensen die het daadwerkelijk gebruiken, wat resulteert in regelmatige updates die het veilig, rijk aan functies en compatibel met de nieuwste technologieën houden.

Conclusie

De zelf gehoste WordPress versie is gratis en open-source, wat betekent dat je je website kunt maken met gratis plugins en thema’s. Dat gezegd hebbende, moet je betalen voor hosting en een domeinnaam om je website online te krijgen. Dit zijn:

  • Hosting. Begint bij $1,95/maand voor beheerde WordPress hosting
  • Domeinnaam. Het .com-domein begint bij $4,99 of is het eerste jaar gratis bij aankoop van een Hostinger hostingpakket.

Als je voldoende budget hebt, kunnen deze extra investeringen het uiterlijk en de prestaties van je website significant te verbeteren:

  • Premium thema. De prijs begint bij $2/licentie, afhankelijk van de stijlen, functies en het platform waarop het thema wordt gehost.
  • Premium plugin. De prijs begint bij $2/maand, afhankelijk van de functies en het soort taken dat de plugin aankan.
  • Webontwikkelaar. Freelancers rekenen meestal tussen $15-28/uur, waarbij de totale kosten afhangen van de grootte en complexiteit van de website.
  • Ondersteuning en onderhoud. Freelancers of bureaus bieden over het algemeen basisonderhoud vanaf $30/maand.

Kun je niet het juiste webhostingpakket kiezen om je online reis met WordPress te beginnen? Bekijk onze handige gids of laat hieronder een reactie achter!

Is WordPress gratis? FAQ

Wat zijn de beste WordPress alternatieven?

Enkele van de populairste WordPress alternatieven zijn Hostinger Website Builder voor beginners, Magento voor het bouwen van complexe online winkels, Drupal voor flexibele en schaalbare websites en Joomla voor een balans tussen gemak en maatwerk.

Is het mogelijk om een website te migreren van een ander CMS naar WordPress?

Ja, er zijn twee manieren om dit te doen. Je kunt een WordPress import plugin gebruiken of een professionele ontwikkelaar inhuren. Voor technisch onderlegde gebruikers raden we aan om een ontwikkelaar in te huren, omdat zelfs een klein foutje kan leiden tot gegevensverlies of beveiligingsproblemen.

Moet ik kunnen coderen om WordPress te gebruiken?

Nee, je hoeft niet te kunnen coderen om WordPress te kunnen gebruiken. Maar als je een beetje HTML, CSS, PHP of JavaScript kent, kun je je site eenvoudiger aanpassen. Maar maak je geen zorgen – er zijn veel beginnersvriendelijke bronnen beschikbaar om je te helpen WordPress te leren terwijl je bezig bent.

Kan ik geld verdienen met mijn WordPress website?

Absoluut! Je kunt je WordPress website op verschillende manieren winstgevend maken, bijvoorbeeld door Google AdSense te gebruiken voor pay-per-click advertenties, door affiliate marketing te doen, door van je site een online winkel te maken of zelfs door een lidmaatschapssite te maken.

Author
De auteur

Patty Reuser

Patty Reuser is een localization specialist voor de Nederlandse markt, die uitblinkt in het vertalen van content met een scherp marketinginzicht. Met haar expertise maakt ze complexe concepten eenvoudig en toegankelijk voor Nederlandse doelgroepen. Voor meer informatie, bekijk haar LinkedIn-profiel.